• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] Montaż CB radia

• Autor wątku Autor wątku RafaĹ� Cyganek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rafa� Cyganek

Guest
Witam, chciałbym zamontować w tym samochodzie CB radio. Chciałbym zaciągnąć opinii kogoś kto już posiada w tym aucie CB. Potrzebuje wiedzieć czy radio Alan Midland 109 i antena Titanium Ml145 V2 byłaby dobra do tego samochodu i jakie ewentualnie podłączenia radia rozważyć, żeby nie było szumów. Bezpośrednio pod aku, czy słyszałem o takiej metodzie - pod radio audio (podobno w tej metodzie podłączenia są najmniejsze zakłócenia przy włączonym silniku). Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

Ja w 155 mam radio TTI i do tego antenę SIRIO ML145 - ta titanium to jej podróba. Ogólnie zestaw daje radę, a co do samego CB to najważniejsza jest antena, jej długość (im dłuższa tym lepiej) i jej umiejscowienie na dachu/klapie. Także jak chcesz wydać około 300/400zł to kup radio za 200zł i za resztę antenę, możliwie długą ale bez przesady, bo będziesz wyglądał na drodze jak autko RC :) Kumpel ma tego midlanda 109 w bravo, działa ok, gruszka tylko taka plastikowa na maxa - błyszczy i rysuje się :)

Ja mam podobny zestaw jak GrzeesiuŻar.

Załączniki

• czapa 009.jpg
    czapa 009.jpg
    174.6 KB · Wyświetleń: 1,807
  • 155V6 005.jpg
    155V6 005.jpg
    94.9 KB · Wyświetleń: 489
Ja mam takiego Midlanda (a antenę to mam jakiś Sunker CB105 na razie) i powiem tak, zasilanie mam prosto z aku, zakłócenia jakie ściąga radio u mnie to wentylator chłodnicy, kiedyś otwieranie szyb (teraz się to jakoś uspokoiło o.O) i wycieraczki (też się uspokoiło). Czasami jak z większą siłą wpadnę w dołek to słychać taki strzał w radiu ale skąd się to bierze to nie wiem.

u mnie tylna wycieraczka zakłócała, oraz zestaw xenonów (ktory miałem przez chwile)

u mnie tylna wycieraczka zakłócała, oraz zestaw xenonów (ktory miałem przez chwile)
U mnie nie ma tylnej wycieraczki ale zestawik "oślepiający" jest jak najbardziej i nic mi nie zakłóca CB radia

RafaĹ� Cyganek;599895 napisał:
czy radio Alan Midland 109 i antena Titanium Ml145 V2 byłaby dobra do tego samochodu i jakie ewentualnie podłączenia radia rozważyć, żeby nie było szumów.

Jeżeli nie chcesz martwić się o zakłócenia to daruj sobie to radio, jakość wykonania żenująca, chiniole oszczędzając poszli na całość i wsadzili je w plastykową obudowę :D
Jak chcesz mieć przyzwoite radio z dobrymi filtrami, to polecam któregoś Yosana, a szum w CB będzie występował zawsze :)

Kolego ogolnie nie polecam tego midlanda ale jeśli już byś się zdecydował to ja miałem go tak zamontowanego. Co do anteny to ja osobiście wolałbym dołożyć i kupić coś z midlanda lub sirio
30032010(002).jpg30032010(003).jpg30032010(005).jpg

Witam,

Koledzy widzę że CB na zdjęciach w poście powyżej jest wstawione w dolną kieszeń. Mam radio Midland Alan 199a i nie mieści mi się tam zamontowana jest tam jakaś puszka. Wydaje mi się że to coś od poduszki powietrznej ale pewny nie jestem a pewnie się mylę. możecie podpowiedzieć co to jest i jak ewentualnie rozwiązać ten problem i zamontować to radio w dolnej kieszeni? czy da się tą puszkę przesunąć?

Jeżeli nie chcesz martwić się o zakłócenia to daruj sobie to radio, jakość wykonania żenująca, chiniole oszczędzając poszli na całość i wsadzili je w plastykową obudowę :D
Jak chcesz mieć przyzwoite radio z dobrymi filtrami, to polecam któregoś Yosana, a szum w CB będzie występował zawsze :)
Midland to bardzo dobre radia.Nie pisz o chinolach po na 100% piszesz to ze sprzętu który te chinole wyprodukowały.Mam Midlanda 77/114 który bez jakiej kolwiek naprawy działa 14 lat!A łączność na tym radiu miałem z kilku tysięcy kilometrów.

- - - Updated - - -

a szum w CB będzie występował zawsze :)
Kup radio z ASC

lesio aleś odkop zrobił, przeczytaj ostatniego posta a nie cytujesz wcześniejsze napisane 2 lata temu.

Witam,

Koledzy widzę że CB na zdjęciach w poście powyżej jest wstawione w dolną kieszeń. Mam radio Midland Alan 199a i nie mieści mi się tam zamontowana jest tam jakaś puszka. Wydaje mi się że to coś od poduszki powietrznej ale pewny nie jestem a pewnie się mylę. możecie podpowiedzieć co to jest i jak ewentualnie rozwiązać ten problem i zamontować to radio w dolnej kieszeni? czy da się tą puszkę przesunąć?

Jeśli chodzi Ci o tą puszkę za tą plastikową kieszenią to tak, jest to sensor od poduszek powietrznych, nie radzę go ruszać (chociaż niektórzy go przesuwali). Jeśli chcesz tam montować radio to musisz go tak ustawić żeby nie zawadzało o ten sensor i dorobić sobie taką kieszonkę jak kolega wcześniej zademonstrował na zdjęciach. Ja mam radyjko przykręcone z boku konsoli środkowej tylko wtedy nie można przesunąć fotela na maxa do przodu.

mam taką kieszonkę co po prostu redukuje dużą kieszeń na taką na CB. Ale właśnie troszkę boję się ruszać tą puszkę... :/ nie chcę też montować CB gdzieś przy konsoli żeby nic tam nie uszkodzić czy nie wiercić bo potem jak się zdemontuje to wiadomo jak to wygląda... a inni gdzie montują CB w 146? może wypowie się ktoś jeszcze i będzie jakaś inna propozycja.

Krzyśko dziękuje za info co to za puszka teraz przynajmniej wiem że lepiej jej nie ruszać :)

Midland to bardzo dobre radia.Nie pisz o chinolach po na 100% piszesz to ze sprzętu który te chinole wyprodukowały.Mam Midlanda 77/114 który bez jakiej kolwiek naprawy działa 14 lat!A łączność na tym radiu miałem z kilku tysięcy kilometrów.
Midland to było bardzo dobre radio - teraz to zwykły chinczyk.
To co ty masz to stary midland, który pochodzi kolejne 14 jak nei więcej lat.
Mam obecnie midlanda - ale do tych starych to mu daleko, chociaż nie odbiega jakością od obecnie oferowanych urządzeń. Bo u wszystkich jakość bardzo mocno spadła.

@suckert
A jakie masz normalne radio FM ?
Ja miałem zamienione tak, że radio FM miałem w dolnej kieszeni, a w górnej CB/zamiennie na po prostu tą wkładkę z kieszenią.
Dla mnie było to bardziej ergonomiczne no i przede wszystkim nie trzeba było nic tam przesuwać

Moje radio FM to blaupunkt buenos aires 200 manual.
Patrzyłem i nie mieści mi się tam... a jak w tej kieszeni co mam do redukcji kieszeni żeby CB zamontować to nie mogę na tej puszce położyć bo nie wygnę go tak... :/
Jak się człowiek nie obróci to d**a zawsze z tyłu :P

Amortyzatory
Powrót