[146] Kilka drobnych problemów z Alfą

• Autor wątku Autor wątku scyzorsw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

scyzorsw

Guest
Witam
Tak jak w temacie mam trzy problemy z nowo zakupioną Alfa 146 z 1999 a mianowicie problem z radiem a dokładnie chyba z głośnikami w przednich drzwiach od strony pasażer ponieważ jak są otwarte radio działa a jak je zamknę to radio dalej działa ale nie ma muzyki we wszystkich głośnikach
Drugi problem dotyczy tych samych drzwi ale centralnego zamka w nich zamontowanego ,raz działa raz nie .
problem dotyczy zarówno podczas zamykania centralnego poprzez pilota jaki i kluczyk,a dokładnie jak zamykam auto od strony kierowcy kluczykiem to zamek się rygluje a potem otwiera, jak zamykam od strony pasażera to zamykają się tylko te drzwi
Czy możliwe żeby uszkodziły się przewody od zamykania i otwierania drzwi a ewentualnie jak to sprawdzić
Pozdrawiam

witam,
Hmm.. w swojej alfie mam podobnie jak ty z tym centralnym mianowicie zimową porą centralny prawie wcale nie działa, drzwi od pasażera nie można zamykać kluczykiem coś nie działa, na pilocie mam 2 przyciski jeden do otwierania a drugi do zamykania *drzwi, np: kiedy otwieram auto pilotem to zamiast drzwi otwiera się bagażnik(bardzo rzadko się to zdarza no ale ...) hahaha dziwna sprawa, moja alfina troszkę się gubi z tym centralnym oczywiście takie błędy jej wybaczam zazwyczaj kupa śmiechu z tego wychodzi ; ), a od głośników może w twojej się kable poluzował i jak trzaśniesz drzwiami to nie łączy miałem podobnie ale już naprawione musisz zobaczyć elektrykę od radia, podłączenia głośników itp Pozdrawiam ; ) papa

Jeśli chodzi o radio to niestety Ci nie pomoge, ale co do zamka to być może jest tylko zabrudzony.. Proponuje zdjąć boczek i sprawdzić cięgna od zamka. Ja spryskałem je odtłuszczaczem i później środkiem smarującym i działa. Wcześniej miałem takie same objawy, szczególnie podczas niskich temperatur lub opadów. Pozdrawiam ;]

Ściąg gumę osłaniającą przewody które idą do drzwi i zobacz czy jakaś mądra głowa kabli nie przecięła, i nie są przypadkiem jakoś polutowane albo poskręcane (spotkałem się już z takim patentem w Galaxie że ktoś nie wiedział że z drzwi można było przekręcić kostkę i wyciągnąć ale z tego co zauważyłem to u siebie nie mam takiej kostki).

U mnie taki myk z radiem był. Jechałem a tu głośnik z przodu od kierowcy przestawał mi grać. Najlepsze jest to że jak puknąłem ręką w te drzwi zaczynał grać :D Jak dłużsa trasa to pukania co nie miara było ;p Odkręcałem głośniki sprawdzałem kable i wszystko OK. Co pomogło u mnie? Zmiana radia z JVC na Pioneer ;p

Ale u Ciebie może faktycznie tylko kable będą... :)

Amortyzatory
Powrót