• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] Wycinka przepływomierza?

• Autor wątku Autor wątku lukasjed
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukasjed

Guest
Witam. Alfa 155 2.0TS 8v '94r. Podejrzewam, że padł mi przepływomierz po serii wybuchów na gazie, co objawia się tym, że auto da się rozpędzić jedynie do 145km/h i przy 4tys. rpm przestaje przyspieszać. Jeśli chodzi o ruszanie z miejsca też jest tragedia, o gwałtownym ruszeniu ze skrzyżowania nie ma mowy, obroty rosną, a auto się nie zbiera. To już trzeci padnięty przepływomierz, więc przeszukałem trochę forum i znalazłem wątek, gdzie ktoś pisał, że usuwał programowo przepływkę, ale w dieslu. Robił ktoś może coś takiego w TS? Jakie są tego koszty i gdzie mogę najbliżej to zrobić? Mieszkam w okolicach Janowa Lubelskiego. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Z gazem już chyba jest porządek, bo już dawno sobie nie strzeliła, założony jest ponadto antywybuch i wymienione gumy od kolektora dolotowego, po których wymianie i wyregulowaniu gazu alfa przestała strzelać, czasem jedynie kichnie w wntywybuch, ale jedzie dalej. Przed wymianą potrafiła wypluć cały kolektor z wielkim hukiem ;P

I ty nazywasz to usunięciem usterki?? Skoro nadal strzela to nic nie jest dobrze, jeździj tak dalej aż w końcu ten silniczek powie Ci papa.
Usunięcie przepływki tylko poprzez wymianę na MAP sensor, razem z kompem i człowiekiem który ogarnie tą zmianę obstawiam minimum 600zł na używce.

Nie mam pojęcia co jeszcze mogę jej zaserwować, bo z rzeczy które były w ostatnim czasie wymienione na nowe to świece, przewody zapłonowe, filtr powietrza, parownik od gazu, sonda lambda, termostat i płyn do spryskiwaczy ;P Silnika jej nie wymienię, mechanik stwierdził, że ciśnienie na garach ma jak nówka z fabryki :) Z resztą już jeździ na nim co najmniej drugim silniku, bo we wcześniejszym 1.8TS nie paliło się w jednym garnku więc trzeba było wymienić cały piec jakieś 4 lata temu.

dokładnie może coś z przeniesieniem napędu masz nie tak jak być powinno.... a obroty Ci falują??

Amortyzatory
Powrót