Tylne lampy

Auto
166 3.0 V6 24V - poprzednio była AR 155 2.0 TS 16V
Witam!

Mało 155-ek widze ostatnio więc nie mogę podpatrzeć i mam pytanie :)

Przy zapalonych światłach pozycyjnych czy mijania powinny, z tyłu, świecić się lampa wewnętrzna (żarówka jednożarnikowa 5W) i lampa stopu (pierwszy żarnik w żarówce dwużarnikowej) a w momencie naciskania hamulca zapala się drugi żarnik w żarówce dwużarnikowej (tej od stop)???

Pytanie z serii banalnych pewnie ale mam problem z kontrolką ,na panelu, od świateł stopu bo
gaśnie tylko w momencie naciskania hamulca- a normalnie cały czas się świeci (żarówki są ok- świecą :) ) więc już trochę się pogubiłem.

Z góry dzięki za pomoc!

sprawdz bezpiecznik 20A od sygnalu dzwiekowego (klakson) tam moze byc przyczyna, ja mialem podobna sytuacje.

hmm ja mialem na odwrot ze stop i swiatlo sie palilo non stop a jak wciskalem hamulec to mi sie palila lampka od stopu bo wtedy hamulec nie swiecil :P ogolem te blaszki co sie zarowki wnie wkreca czy jakos tak sa juz pewnie troszke zuzyte i wina lezy gdzies tam :)

nie wiem czy Cie dobrze zrozumialem...tylna lampa ma dwie komory w ktorych swieca pozycyjne, z tym ze w zewnetrznej komorze tej wychodzacej na bok blotnika jest zarowka dwu wloknowa(jak pisales) i w niej powinna sie rowniez swiecic postojowka (czyli zarnik o mocy 5w) w chwili wcisniecia pedalu hamulca zapala sie w niej zarnik 21W ) jesli mocniejszym swiatlem swieci na pozycyjnych to moze masz zarowke zle wlozona w gniazdo i swieca odwrotnie... wow..ale referat.......................................:)))))))))))))))) jak cus to pytaj...;)

Jak jak zapale przeciwmgielne tylne to mi sie kontroka na panelu zapala. Mimo tego iz przeciwngielne z tyły świecą ładnie.

Majkel napisał:
Jak jak zapale przeciwmgielne tylne to mi sie kontroka na panelu zapala. Mimo tego iz przeciwngielne z tyły świecą ładnie.
Majkel wrzuć fotkę jak wyglądają twoja deska i kontrolki jak zapalisz silnik ite wszyskie światełka :lol:

zwiezu napisał:
nie wiem czy Cie dobrze zrozumialem...tylna lampa ma dwie komory w ktorych swieca pozycyjne, z tym ze w zewnetrznej komorze tej wychodzacej na bok blotnika jest zarowka dwu wloknowa(jak pisales) i w niej powinna sie rowniez swiecic postojowka (czyli zarnik o mocy 5w) w chwili wcisniecia pedalu hamulca zapala sie w niej zarnik 21W ) jesli mocniejszym swiatlem swieci na pozycyjnych to moze masz zarowke zle wlozona w gniazdo i swieca odwrotnie... wow..ale referat.......................................:)))))))))))))))) jak cus to pytaj...;)

Dobrze mnie zrozumiałeś!!! Czyli świecą dobrze......

Jutro sprawdze bezpiecznik i popatrze na te blaszki....chociaż ostatnio je "naprawiałem'
Ta kontrolka od stopu świeci się odkąd kupiłem auto i nikt nie wie o co chodzi....a to ostania- bo juz wszyskie inne pogasły.... :lol:

Każdego dnia na panelu środkowym widze taki widok

Gdy włącze przeciwmgielne tylne widze coś takiego

Deska rodzielcza pokazuje tylko rezerwe paliwa i jeśli zaświece przeciwmgielne tylne to zapala sie pomarańczowa lampka od nich.

Istna choinka akurat na czasie :lol:

Powiesze jeszcze świecące bałwanki i bombki :P

I co z tym zrobisz po Świętach , mnie się pali tylko jedna od oleju ale zamówiłem u kolegi z innego forum czujnik poziomu oleju i mysle że będzie już wszystko w porzo :mrgreen:

Faktycznie niezła choinka..... :shock:

Mi już wszystkie ,oprócz olejowej, się świeciły i udało się zagasić a tej od STOP ni chu chu.... :cry:

Ale jak to mówią:

"Jak coś boli to znaczy, że żyjesz"

Że prawie żyjesz ale co to za życie :mrgreen:

wiesz co nie wiem jak to wyglada bo nie mialem takiego problemu, ale wiesz co moze zobacz przy czujniku stopu przy pedale, rozlacz go pokombinuj , zmostkuj przewody tak by zaswiecil sie zarowki stopu, zobacz czy tak samo bedzie... moze to cos z czujnikiem...??

zwiezu napisał:
wiesz co nie wiem jak to wyglada bo nie mialem takiego problemu, ale wiesz co moze zobacz przy czujniku stopu przy pedale, rozlacz go pokombinuj , zmostkuj przewody tak by zaswiecil sie zarowki stopu, zobacz czy tak samo bedzie... moze to cos z czujnikiem...??

A gdzie on jest dokładnie?

dokladnie to powinien on byc na koncu dwigni hamulca (noznego ...) jak klekniesz przed swoja slicznotka ;) wez jakies swiatelko i glowa zanurkuj w okolice pedalow..;) zajrzyj tam i na samym koncu hamulca powinien byc wmontowany plastikowy czujnik, bedzie tam troche gesto ale sobie poradzisz...takze sprobuj go zdemontowac, nie wiem jak to w niej bedzie ale albo bedzie jakies zabezpieczonko a moze bedzie ten czujnik poprostu wkrecony.. a jak bedzie problem to go w ogole nie demontuj tylko sciagnij dochodzace do niego przeewwody i tak Ci pisalem zmostkuj i zobacz czy tez bedzie swiecila kontrolka( oczywiscie spojrz czy swieca "stopy" mozesz miec tam 3 przewody , przy czujniku( to zalozenie oczywiscie poniewaz nie mam kontrolki hamulca i tylko sie domyslam jak to moze byc zrobione...) takze pobaw sie w mostkowanie i zobacz o co kaman...;) najwyzej bedziesz pewny ze to nie wina czujnika stopu...;)
powodzenia

Tak jak mowi zwiezu, wymontuj czujnik i sprawdz probnikiem czy przechodzi przez niego prad

Dokładnie o to chodziło!!!:) Późno trochę się za to zabrałem ale już działa- potrzebny był.....młotek :lol:

Chodziło o to, że czujnik był za blisko pedału- albo pedał hamulca "wyszedł" z podłogi albo blaszka, na której jest czujnik się odgięła- dwa DELIKATNE klepnięcia młotkiem i wszystko działa! Po piwku Panowie!

Amortyzatory
Powrót