[145] dźwignia zmiany biegów

Kris1979r

Nowy
Auto
Alfa romeo 145 1.4 Boxer klima
witam mam problem z dźwignią zmiany biegów a mianowicie, dzisiaj przez przypadek chciałem wrzucić 4 bieg bez sprzęgła na wysokich obrotach trochę zgrzytało docisnąłem sprzęgło i wszedł ale od tej pory mam luz na dźwigni biegi wchodzą bez problemów ale ciężko wyczuć luz szczególnie z czwartego biegu. Co się mogło stać ???

hmm... Troszkę nie rozumiem dlaczego?? "dzisiaj przez przypadek chciałem wrzucić 4 bieg bez sprzęgła na wysokich obrotach " hm..??
zapewne coś w środku się posypało...., rozbierz skrzynie może jakieś tryby, łożyska(luzy) się posypały

jutro przypadkiem nie sprawdzaj ile wytrzyma nierozgrzany silnik na wysokich obrotach...:P (test panewek....;P)

dzwignia

radzę sprawdzić drążek od zmiany biegów koło ściany grodziowej na pewno pękł ten plastik w którym jest osadzona kulka niebawem nie włączysz żadnego biegu jak wyskoczy z osadzenia

jeżeli biegi mu wchodzą to raczej ten mechanizm co 3 imbusy go trzymają ta biała kulka jest dobra nie powinna się połamać, rozwalić(od zmiany biegów na wysokich obrotach), a wyrabia się od niedokręcenia lub z czasem(tarcie), to raczej coś w środku będzie przyczyną coś poważnego, obstawiam jakieś łożysko, ;)

Ja również szukałbym w mechanizmie zmiany biegów, w każdym razie od tego proponowałbym zacząć, bo to zdecydowanie prostsze, niż wyciąganie skrzyni biegów. Zawsze też możesz najpierw spróbować rozpiąć linki zmiany biegów i sprawdzić, czy nadal drążek się "majta", bo jeśli tak, to skrzynia nic do tego nie ma, o czym w zasadnie jestem przekonany.

Dzięki koledzy dzisiaj sprawdzę co się stała ale skrzynia raczej ok. bo biegi wchadzą bez problemów

Amortyzatory
Powrót