[155] alfa 155 -pierścienie ??

ooo...to mało...bardzo mało.....:)15w50....ja słyszałem że najlepiej 10w40...i mobile albo castrola bo niby są troszkę gęstsze...:)i tak szybko ich nie wciąga...:)

Raczej norma 1/1000km u ciebie od połowy do minimum to bedzie jakieś 0.5 litra
Wcale się nie dziwię że głowica planowana ma większą kompresję a skoro dalej żre olej to wskazuje na pierścienie zgarniające olej

---------- Post added at 20:03 ---------- Previous post was at 20:01 ----------

ooo...to mało...bardzo mało.....15w50....ja słyszałem że najlepiej 10w40...i mobile albo castrola bo niby są troszkę gęstsze...i tak szybko ich nie wciąga...
15W50 Motula to jest olej przystosowany do silników mających tendencję do brania oleju a T.S jest tego najlepszym przykładem

no bo na razie to sie tylko wkurzam...!!!!!kupiłem sobie samochód i muszę tyle czekać aż sie będę rozkoszował jazdą...:( i na dodatek ponad rok czekałem aż sobie ją kupiłem:(

---------- Post added at 20:06 ---------- Previous post was at 20:05 ----------

czyli będzie lepszy niż 10w40???bo mój mechanik właśnie takim chce mi go zalać...

lej motula 15w50 to jest półsyntetyk o ile się nie mylę to kolega salatin też go lał do 16v

no chyba tylko połsyntetyk się leje do tych silników...:)

10W40 to standart i uśrednione wymogi ale jeśli chcesz mieć coś ponad standart i chcesz kręcić silnik więcej niż średnio to zastosuj coś lepszego i moim zdaniem olej 15W50 Motula jest dużo lepszym i bezpieczniejszym olejem niż jakikolwiek 10W40

aha...dzieki chłopaki za podpowiedź...:)i chyba tak zrobię i zaleję 15w50 motula....:)

---------- Post added at 20:14 ---------- Previous post was at 20:12 ----------

dobra ja na razie uciekam za 2 godziny zajzę i zobacze co tam napisaliście...:)

Pewnie zalewając przed remontem ten olej byś się zdziwił bo po przejechaniu kilku set kilometrów auto przestało by dymić

popieram twoje słowa andrzeju wczesni9ej na motulu brała znikome ilosci, teraz jest zalana castrolem a kazdy wie ze castrol jest rzadkim olejem ze srodkami czyszczacymi silnik(ma ich wiecej niz inne oleje)i bedzie wiecej brała, zalecił bym sprawdzic olej przynajmiej pół godziny po zgarzeiu rozgrzanego silnika, i zeby naprawde było równo, asha wazne tez jest jak włozysz bagnet bo jak pewnie zauwazyłes jest on u spodu troszke pod skose, powinien tym zagieciem byc skierowany jak dobrze pamietam we strone kabiny, jak sie da odwrotnie to bedzie mniej pokazywało, i nie bierze tyle bo tak jak mówiłem ci troszke puszcza przez uszczleke zaworową...

no ale tą uszczelkę też bedę wymieniał:)

---------- Post added at 21:36 ---------- Previous post was at 21:35 ----------

i chyba zaleje go motulem..:)15w50:)

warto przyjzec sie głwoicy, nigdy nic nie wiadomo gosciom ufam, de cfacto czesci do takiej obróbki wysyłaja gdzies do gda, hania tez u nich stoi i mam nadzieje ze nie zawinili z robotą...

wszystko będę wiedział w sobotę...wtedy dam znać co i jak...:)

---------- Post added at 21:52 ---------- Previous post was at 21:50 ----------

a tak poza tym to kiedy honde ci oddają sprawną...???

sam juz niewiem, moze w przyszłym tygodniu, jak bedzie juz ok to robie wytdech przelot 2,5 cala i dolot, nastapnie idą swapy czasi od type s, na koniec stronie z i mysle ze powinno ugrac ok 230-250km na wszystkim...

uuuu...to już troszkę jest :)

byłem dzisiaj u mechanika i to co usłyszałem to się po prostu załamałem....:(!!!!! Oprócz tego co musiałem w nim wymienić to ktoś kto wcześniej robił ten silnik źle ustawił rozrząd co wpłyneło na to iż gdy tłok dochodził do GMP zawory waliły o tłok ( byłem dzisiaj i widziałem to na własne oczy,tylko szkoda bo mogłem zdjecia zrobić ale aparatu nie miałem ) co skutkuje na to że wszystkie tłoki są pęknięte....:(!!!!oprócz tego trzeba też wał przeszlifować....na dodatek ktoś spawał miskę olejową nie demontując jej z silnika tylko jak była założona i w trakcie spawania do silnika wlatywały opiłki ze spawu.....!!!!w silniku jest w tej chwili pełno opiłków.....nie mam pojęcia kto ten silnik robił ale to przekracza wszelkie granice....

---------- Post added at 20:21 ---------- Previous post was at 20:15 ----------

oprócz tego mogły zostać jeszcze niektóre zawory uszkodzone ....ale oby były wszystkie sprawne...:)

oddaj ja właścicielowi albo niech dokłada się do remontu :P

no bo koszt wzrośnie o ponad 1 tys. zł:(!!!!

Nikt nie zakładał tego że poprzednik ustawiał rozrząd na chybił trafił. To jest właśnie ból gdy pseudo mechanicy psują auto

właśnie to samo usłyszałem od mojego mechanika "pseudo mechanik"....no tylko że mi teraz już nie jest tak wesoło....:(!!!!!

A może te opiłki to z tłoków bo sie pouszczerbywały, czy co...

Amortyzatory
Powrót