[155] 3.0 v6 za 164

omron8

Nowy
Auto
155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.
Cześć!
Właśnie się dowiedziałem że mój 1.8 T.Spark idzie do piachu.
I tu moje pytanie: wrzucał ktoś 3.0 e 164 do 155 bo nie wiem czy nie odwalić takiego numeru w związku z przekładką motoru. Tak się na razie tylko zastanawiam bo chwilowo jestem spłukany no ale wcześniej czy później trzeba będzie pomyśleć o doprowadzeniu samochodu do stanu używalności (lub zaciągnięciu na złom).
Pomysł zaczerpnięty z http://155.pl/?show=modificata żeby nie było że herezje głoszę.
Pozdrawiam!

najpierw przejedź się jakimś 155 r4 po ostrym łuku i później to samo tylko v6 i zobaczysz czy jest tak ekstra.

Hehehe :) Moim poprzednim autem była pierwsza dyskoteka. Jak nie jeździłeś to polecam. Wtedy zobaczysz czym tak naprawdę jest pokonywanie zakrętów, hamowanie i przyspieszanie ;) Oczywiście mówię teraz tylko o czarnym bo później wiadomo, wszystko się zmienia :D
A tak poważnie to tak się tylko pytam co sądzicie o takim wynalazku i czy ktoś już coś takiego robił. Czekam na opinie szczególnie osób które w takie coś się bawiły (ale nie tylko).
Rozumiem że jak na razie jest 1:0 dla NIE :)

Moje V6 jest bardzo podsterowne ale mam wszystko w serii.Myślę że gdyby ją zglebować i założyć rozpórkę to już by się poprawiło.Ogólnie TS jest lepszy w pokonywaniu zakrętów ale osobiście ja bym miał taką sytuację jak Ty to pakował bym V6.3.0 albo TB choć te drugie są bardziej awaryjne.

Tak nawiasem to ja już myślę jak zapakować turbo do 2.5 tylko nie wiem czy środek silnika wytrzyma hehe

*

Dyskoteka to Land Rover Discovery :)
Z tą przekładką ze 164 to tak się zastanawiam o ile więcej pracy w porównaniu z 1.8 czy 2.0 8V. Kurde jeszcze pozostaje kwestia 16V bo w sumie osprzęt silnika mam chyba dobry a nie wiem czy pasowałby do 8V.
Proszę o wszystkie rady, mądrości, sensowne przypuszczenia. W sumie o bezsensowne też to przynajmniej śmiesznie będzie a humor mi się trochę popsuł jak dowiedziałem się że motorownia stwierdziła że praca jest dla frajerów :)

Z osprzętu to chyba tylko rozrusznik i alternator podejdzie ale poczekajmy na innych bo nigdy styczności nie miałem z 16V.Trochu więcej zabawy będzie z V6 niż TS bo dodatkowo dochodzi ten nieszczęsny termostat po lewej stronie.

Kurde tak czy siak to jest lipa :/ Chyba przyszedł czas na zmianę fury na autosana H9 - taniej, bezpieczniej, można po piwku i można jeszcze kogoś poznać po drodze :D

W wersji turbo jeszcze by trzeba było pewnie z tysiaka wsadzić w remont turbo :)

Ostatnia edycja:
No masz te fotki tej biednej 155?

U mechaniora stoi :( a mam do niego z 10 km więc nie bardzo mam teraz możliwość zrobienia fotek. A co chcesz wiedzieć? :)

Jakiego koloru jest auto chodzi o kod lakieru i jak wygląda blacharka?

Jakaś taka granatowa. Tylne lewe drzwi były malowane , przednie gdzieś na parkingu zarysowane i zderzak przód porysowany. W sumie na dachu jakaś kropka zardzewiała jest pewnie od kamyka. I nie jestem pewien czy coś nie rdzewieje przy lusterku (ale nie jestem pewien, może to w jakimś innym samochodzie). W porównaniu do octavii z '02 którą miałem kiedyś to z rudą jest nieźle. No ale musiałbyś sam zobaczyć bo ja kupiłem ją na zasadzie:
-Nie mam czym jeździć :/
*Chcesz alfę?
-Za ile?
*Za tyle.
-Spoko!
*No to przyjeżdżaj!
-No to za 10 min jestem u ciebie!
Nawet jej się za bardzo nie przyglądałem i nie chcę z gęby dupy robić. Jak na 15 lat wygląda jak dla mnie OK, ale nie jest to na pewno stan kolekcjonerski.

Najgorsze jest to że polubiłem ją trochę wolałbym ją postawić na nogi. Plan był taki że ona się nie psuje a ja ją doprowadzam do super stanu. A tu taki fajansiarski numer. Ehhhh te dziewczyny ;)

Ostatnia edycja:
Zapraszam na jazdę próbną do mnie. Zobaczysz jak lata TS na sztywnym i niższym zawiasie w zakrętach:)

włóż 2.0 8V zamiast 1.8 i juz auto bedzie lepiej jechac:) wedlug mnie to swap na 2.5 jest finansowo nie uzasadniony.

Zależy czego się oczekuje, ja bym chciał V6 dla elastyczności i dźwięku ale po torze wiem że dla takich zabaw za nic bym nie oddał swojej ósemki w zamian za V6. Wniosek jest taki że trzeba mieć i TS'a i V6:D

Zależy czego się oczekuje, ja bym chciał V6 dla elastyczności i dźwięku ale po torze wiem że dla takich zabaw za nic bym nie oddał swojej ósemki w zamian za V6. Wniosek jest taki że trzeba mieć i TS'a i V6
Grzybek, gdyby tak usztywnic izglebować V6 to myślę że zdanie byś zmienił, na nastepny zlot moja będzie zglebowana i wtedy zobaczymy i tak moja Alfa stoi praktycznie nie używana to zrobię właśnie to dla porównania

Bajka, już nie mogę się doczekać. A może skoczymy wcześniej na jakieś mało uczęszczane boczne dróżki??:)

Grzybek, gdyby tak usztywnic izglebować V6 to myślę że zdanie byś zmienił, na nastepny zlot moja będzie zglebowana i wtedy zobaczymy i tak moja Alfa stoi praktycznie nie używana to zrobię właśnie to dla porównania

Jeśli to zrobisz i będzie pozytywnie to zrobię to samo.Właśnie biorę się za projektowanie rozpórki.Mam zdjęcie więc będę z ojcem robił kopie:)

Ja albo vice versa, któryś pewnie będzie przytomny, zależy którą stroną się owiniemy:)

włóż 2.0 8V zamiast 1.8 i juz auto bedzie lepiej jechac:) wedlug mnie to swap na 2.5 jest finansowo nie uzasadniony.

Dlatego myślałem o 3.0 hehehehe

No ale niestety sprawa wygląda następująco:
Nie znalazłem nikogo kto by taką modyfikację przeprowadzał i kto by mnie poprowadził za rękę i w związku z tym odpuszczam niestety temat (przynajmniej na razie bo wg mnie pomysł wart uwagi szczególnie na trasę). Może uda się gdy będę szukał kolejnego silnika ;)

No ale schodzimy na ziemię :(
Problem z roz...walonym silnikiem niestety pozostał.
Mój mechanik mówi że nie chce mu się bawić z montażem innego silnika niż był. W sumie to mu się nie dziwie. Jeśli chodzi o stronę finansową to też wygląda lepiej taki sam silni bo mam cały osprzęt do niego. No ale tak mnie coś korci żeby włożyć 2.0 16V. Osprzęt pasuje czy z tym silnikiem też będzie skucha?
Wiem, wiem... kombinuję jak koń pod górę ale staram się wymyślić coś najbardziej sensownego (nie zauważając jednocześnie najmądrzejszego wyjścia z sytuacji - pozbycia się alfy).

A może jednak uprzeć się na 8V...

POMOCY!

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót