[155] ALFA ROMEO 155V6 ( foty,historia, technika, dyskusje )

Ja wiem jedno, nigdy V6 nie pójdzie lepiej w zakręcie od TS ale to jej zaleta - TS do zabaw a V6 do dostojnego toczenia się po bulwarach, do tego jest stworzony:)
Co do hamowni to trzeba by się dowiedzieć coś więcej, ponoć tam jakoś dobierali przełożenie po prędkości/obrotach itp itd a ja np miałem wtedy zwyżkę ~15-20km/h w stosunku do rzeczywistej. Poza tym nie uwierzę że tyle aut jest tak zajechanych, wiadomo że jak każdy będę bronił swojego:P ale łapiąc się kilkanaście razy ze zbliżonymi autami lub mocniejszymi ale też cięższymi nie miałem się czego wstydzić. Dla przykładu Astra II 2.0 16V, katalog podaje jej 136KM, w rzeczywistości większość osiąga 125-130KM, startowałem zza gościa a po 150 metrach był długość auta za mną - nie uwierzę że moje 118KM tak by szło:P

Ostatnia edycja:
Może lepiej nie pojedzie ale zauważ w czym jest największy problem: moim zdaniem w sztywności zawiasu V6 jest raczej zestrojona na komfort niż na sport a w TeSiku zawias jest sztywniejszy

W tym temacie się nie wypowiem bo mój przód to jest beton. Wiem tylko że to jest to czego szukałem, całkiem przypadkiem kupiłem auto z konkretnym zawiasem:)

Łukasz każdej Alfie mierzonej na tej hamowni uciekały konie nawet nowej wiec chyba trochę zaniżała co nie zmienia faktu że ja mam problem z przepływką bo widać że nie bujała się do końca, nagle zaczynała przelewać paliwem i ucinała moc nie dochodząc do pełnych obrotów

Ciężko byłoby się tak spyknąć ale może ktoś odważny podejmie temat

piszecie o tej hamowni na zlocie na której grzybkowi wyszło 118km? był tam w ogóle nadmuch z przodu? bo hamowanie bez wiatraka jest w sumie bez sensu.

Ze zlotem byłoby ciężko ale kiedyś widziałem fotę chyba z forum155 z takiego spotkania, fajny widok.

Nie było, pomijając już ciepłą pogodę. Ja się wybieram (jak sójka za morze:) ) na hamownię stacjonarną. Jak wymienię czapkę to skoczę i zobaczymy ile w niej siedzi, jeśli kompresja poszła się kochać na pierścionkach to i po wymianie będzie słaba.

piszecie o tej hamowni na zlocie na której grzybkowi wyszło 118km? był tam w ogóle nadmuch z przodu? bo hamowanie bez wiatraka jest w sumie bez sensu.
Nie wiem jaki wpływ ma wiatrak na moc ale wiatraka nie było.
Tak mi się zdaje że odejmowała sporo na opory toczenia i inne, jakieś 7-8 KM

Zresztą chłopaki wspominali że nie wzieli tej co zawsze bo duża tylko tą, a była nowa i niejako na testy więc wydaje mi się że pomiary można między bajki włożyć. Pewnie tylko przebiegi się zgadzają ale to będę wiedział po stacjonarnej.

Ale się rozkręciło!!!:D!!CZAD!!!

Andrzej!Alfa naprawdę cudna!!!
Sikor!twoja też dostojna!!
Łukasz!a twoja jw cudna,dostojna czerwona!!:D!!wspaniałe Alfy Romeo 155V6!!!!

Ktoś myslał o sprzęgnięciu v6 z napędem q4?

Ktoś myslał o sprzęgnięciu v6 z napędem q4?[/QUOTE

Po co psuć coś co jest dobre!chcesz Q4 to szukasz i kupójesz,a jak szukasz V6 to masz V6!po to aby dbać o nią,cieszyć się,słuchać jej,pielęgnować i mieć!:D!
A czy nie myślałeś aby założyć naped na przód do swojej 75V6?to taka sama odpowiedz,jak na montaz Q4 w 155V6.

Ja myślałem co by wyszło z uturbienia 2.0 8V i spięcia z Q4 - czyżby szybka i niezawodna Alfa??:D Jak ktoś mi znajdzie sponsora to podejmuję się tej roboty:)
A jedyna sensowna przeróbka V6 to silnik wzdłużnie za plecami i napęd na tył, to by był wariat:)

Ja myślałem co by wyszło z uturbienia 2.0 8V i spięcia z Q4 - czyżby szybka i niezawodna Alfa??:D Jak ktoś mi znajdzie sponsora to podejmuję się tej roboty:)
A jedyna sensowna przeróbka V6 to silnik wzdłużnie za plecami i napęd na tył, to by był wariat:)

2.0 8V to może na gratach od delty?w Polsce sponsorów brak!:eek:!!

V6 za plecami w bi-turbo i napęd na tył w 155?marzenie które nigdy się nie spełni!!
:(!!!

W DTM 155 z przednim napędem dawała radę tylonapędówką tak samo było w przypadku 156 i nie ma co narzekać na przedni napęd, chcesz wariować autem to kup wariacki samochód

A to mój nie jest wariacki??:D A w DTM (V6) to una miała 4x4, BTCC też (Q4), chyba tylko D2 było FWD.
Artas, nie, nie od delty choć to na pewno było by łatwe. Myślałem o TSiku:)

Trochę mojej.Niestety fonem.
37690-alfa_romeo_155v6_foty_historia_technika_dyskusje-dsc00235.jpg
37691-alfa_romeo_155v6_foty_historia_technika_dyskusje-dsc00236.jpg
37692-alfa_romeo_155v6_foty_historia_technika_dyskusje-dsc00232.jpg
37693-alfa_romeo_155v6_foty_historia_technika_dyskusje-dsc00238.jpg

Załączniki

• DSC00235.jpg
    DSC00235.jpg
    91.3 KB · Wyświetleń: 608
  • DSC00236.jpg
    DSC00236.jpg
    69.3 KB · Wyświetleń: 618
  • DSC00232.jpg
    DSC00232.jpg
    136.8 KB · Wyświetleń: 641
  • DSC00238.jpg
    DSC00238.jpg
    161 KB · Wyświetleń: 636
Ostatnia edycja:
Kolejna V6 w klubie!!!:D!!jednak ta buda przed liftem ma coś w sobie.fajna!;)

Amortyzatory
Powrót