C
cobra82_82
Guest
jak odpowietrzyc sprzeglo
moze ktos opisac
moze ktos opisac
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
dencior napisał:Witam.
Odpowietrzanie sprzęgła przebiega podobnie jak odpowietrzanie hamulców.
Musisz dobrać się do odpowietrznika przy wysprzęgliku, który z kolei jest przy skrzyni biegów tuż pod akumulatorem. Ja to robiłem z kanału, a przebiegało to tak że po założeniu na odpowietrznik wężyka ( po uprzednim poluzowaniu) wcisnąłem kilka razy pedał sprzęgła (pedał nie odbija sam), po czym pedał został w podłodze a ja dokręciłem odpowietrznik.
I to by bylo na tyle. Pozdrawiam, mam nadzieje że pomogłem.
czupus82 napisał:Odpowietrzanie polega na :
W pierwszej kolejności musisz mieć drugą osobę ,która bedzie siedzieć za kierownicą i naciskać pedał sprzęgła jak bedzie trzeba.
Najlepiej gdybyś mial również węzyk , ok 5mm średnicy o długości ok 0.5m oraz jakis mały kubeczek ,jeden koniec wężyka zakładasz na "tą śrubkę " czyli odpowietrznik na skrzyni a drugi do tego kubeczka( żeby nie wylewać na zewnątrz płynu ).
Dobra to tyle wstępu
Osoba siedząca za kierownicą wciska sprzęgło i je trzyma cały czas do końca , natomiast Ty kluczykiem (7 mm) odkręcasz odpowietrznik i patrzysz jak wężykiem płynie płyn do kubeczka ( będzie on z pęcherzykami powietrza ) , gdy już wszystko spłynie zakręcasz go mocno .Kolega za kierownicą puszcza sprzęgło (będzie musiał odciągnąć pedał ręką bo sam nie odbije prawdopodobnie).I znowu , kolega naciska i trzyma , Ty odkręcasz , czekasz aż wypłynie i zakręcasz , a on odciąga i tak kilka razy dopóki do kubeczka nie będzie płynął sam płyn , bez pęcherzyków powietrza .
Należy przy tym pamiętać żeby w zbiorniczku nie braklo plynu , można go przelać z tego kubeczka , jeśli o tym zapomnimy bedziemy musieli proces powtórzyć .
Mam nadzieje ze jasno przedstawiłem zasady
Pozdrawiam
jesli uszczelki pompy by byly zurzyte to twoim zdaniem nie bylo by ubytku plynu???czupus82 napisał:Hmmm , jeśli wszędzie jest sucho i plynu nie ubywa to może to być pompa sprzęgła , ta przy pedale.
Najlepiej jak zrobisz tak (w celu sprawdzenia pompy ) :
musisz spuścić płyn pod pedałem ,pod kierownicą ,przy pompie jest wężyk , ściąg go , a płyn "złap" do jakiegoś zbiorniczka, następnie ściagasz zabezpieczenie , to przy pedale .
Natomiast przy pompie jest zabezpieczenie , ściągniesz je takimi kleszczykami specjalnymi i wyciągasz tłoczek razem z tą ćwignią , wizualnie ocenisz stan uszczelek , jeśli są w złym stanie oznaczać będzie to że to wina pompy.
Jak dasz radę to sprawdź , sam jestem ciekaw![]()
lesio146 napisał:jesli uszczelki pompy by byly zurzyte to twoim zdaniem nie bylo by ubytku plynu???czupus82 napisał:Hmmm , jeśli wszędzie jest sucho i plynu nie ubywa to może to być pompa sprzęgła , ta przy pedale.
Najlepiej jak zrobisz tak (w celu sprawdzenia pompy ) :
musisz spuścić płyn pod pedałem ,pod kierownicą ,przy pompie jest wężyk , ściąg go , a płyn "złap" do jakiegoś zbiorniczka, następnie ściagasz zabezpieczenie , to przy pedale .
Natomiast przy pompie jest zabezpieczenie , ściągniesz je takimi kleszczykami specjalnymi i wyciągasz tłoczek razem z tą ćwignią , wizualnie ocenisz stan uszczelek , jeśli są w złym stanie oznaczać będzie to że to wina pompy.
Jak dasz radę to sprawdź , sam jestem ciekaw![]()
czupus82 napisał:Jeśli nie ubyło by płynu ( a jest to możliwe ) w układzie to znaczy że uszczelki pompy , ponieważ pompa ma dwa uszczelniacze i jeden , ten wewnętrzny może przepuszczać .
Natomiast siłowni - wysprzęglik na skrzyni jeśli jest suchy to znaczy że jest dobry , on ma tylko jeden uszczelniacz i jeśli puszcza to na zewnątrz co było by widoczne
Ja mam takie zdanie , ale mogę sie mylić , nikt nie jest nieomylny![]()