[145] Hamowanie lewą nogą - JTD. Duszenie silnika.

• Autor wątku Autor wątku evo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

evo

Nowy
Auto
145 JTD
Witam.

Mam pewien problem, otóż lubię sobie dobrze pojeździć, mam kapitalna warunki, jako iż mieszkam na Podbeskidziu, serpentyn, piękne górskie odcinki i nie tylko. Niestety jestem zniesmaczony podejściem inżynierów Alfy Romeo (czy tam Fiata;) ) krzywdą jaką mi wyrządzili. Mianowicie, podczas hamowania lewą nogą, komputer jakby odcinał moc, tzn dohamuje się do zakrętu, wkładam odpowiedni bieg, dociskam gaz i naciskam hamulec żeby zniwelować podsterowność i słyszę "łuuuu" obroty spadają, (już nie mowie o tym ze jakieś audi mnie wyprzedza) przez kilka sekund auto jakby miało jakiegoś turbo laga, i po chwili dopiero wciska w fotel. Czy ktoś wie jak mi pomóc i stłumić ten sygnał który każe mojemu silnikowi tak się dusić? Powiem, że ani w matizie, ani w starej Corsie A GSI, ani nawet w Iveco Daily coś takiego nie występuje i można śmiało hamować lewą nogą a silnik ciągnie bez zmian. Bardzo potrzebuje niezależnego hamulca.
Alfaholicy! Proszę o pomoc.

może pasztetowe hamulce z tyłu i dusisz to czym chcesz jechać...?
Do takich zabaw balansem układ hamulcowy powinien być zobiony na tip-top.

Kolego mam też JTD i to prawda że tak właśnie jest a to dlatego że w JTD wszystko podpięte jest pod komputer (podejrzewam że jak w każdym w miare nowym aucie np mamy fabia 07r czy toyota taty ale to juz wogule komputer) nawet gdy podepniesz sie interfejsem pod FES-a i popatrzysz to tam nawet widać że komputer wie kiedy wciskasz sprzzegło hamulec itp :) także o takiej jeździe możesz troszke zapomnieć :) ale uważam że to nie potrzebne jest wogule :) 145 jest bardzo trudno wyprowadzić z równowagi nawet jesli chodzi o podsterowność gdy w gre wchodzi szybki zakręt auto nie wyciąga na zewnątrz nawet jak ja mam na twardych sprężynach na mokrym (podejrzewam że kolega też ma twarde:)) jedno jest pewne że każde naciśniecie hamulca powoduje zamknięcie dopływu paliwa tak aby auto jednocześnie nie jechało i hamowalo :) chyba chodzi troche o ABS :D kilka razy też tak zrobiłem i zapaliła się kontrolka abs bo komputer zarejstrował błąd :)
a że tereny kuszą do takiej jazdy to rozumiem :)

pamiętam że kiedyś ucząc sie jeździć nie mając prawka (tylko cicho :)) cinqsiem obracałem się nawet przy pomocy dohamowania lewą nogą :)
fajny odcinek Top Gear był też gdy pani Smith niemka na torze Nürburgring wariowała fordem transitem i przy policzyłem 5 dohamowaniu abs odmówił posłuszeństwa całkowicie :)
ale życze jak najlepszej zabawy w górach ;)

Witam.

Mam pewien problem, otóż lubię sobie dobrze pojeździć, mam kapitalna warunki, jako iż mieszkam na Podbeskidziu, serpentyn, piękne górskie odcinki i nie tylko. Niestety jestem zniesmaczony podejściem inżynierów Alfy Romeo (czy tam Fiata;) ) krzywdą jaką mi wyrządzili. Mianowicie, podczas hamowania lewą nogą, komputer jakby odcinał moc, tzn dohamuje się do zakrętu, wkładam odpowiedni bieg, dociskam gaz i naciskam hamulec żeby zniwelować podsterowność i słyszę "łuuuu" obroty spadają, (już nie mowie o tym ze jakieś audi mnie wyprzedza) przez kilka sekund auto jakby miało jakiegoś turbo laga, i po chwili dopiero wciska w fotel. Czy ktoś wie jak mi pomóc i stłumić ten sygnał który każe mojemu silnikowi tak się dusić? Powiem, że ani w matizie, ani w starej Corsie A GSI, ani nawet w Iveco Daily coś takiego nie występuje i można śmiało hamować lewą nogą a silnik ciągnie bez zmian. Bardzo potrzebuje niezależnego hamulca.
Alfaholicy! Proszę o pomoc.
Klekot to nie wyścigówka:) ale jak lubisz ostro pojeździć samochodem na ropę zwróć się do kolegi BANY na ALFACLUBIE.On ściga się ropniakiem więc na pewno wszystko Ci wyjaśni.

W/w powody możliwe, ale ja bym się czepił, czy serwo szczelne, tak na wszelki wypadek. Może lewe powietrze jest przez serwo i stąd chwilowy świr.
Jakbyś chciał wyłączyć ABS, to zaciągnij ręczny i przejedź kilkanaście metrów ze zblokowanymi kołami, zapali się kontrolka i po problemie. Żeby włączyć, wystarczy znów uruchomić auto i z powrotem działa :)

Ostatnia edycja:
W/w powody możliwe, ale ja bym się czepił, czy serwo szczelne, tak na wszelki wypadek. Może lewe powietrze jest przez serwo i stąd chwilowy świr.
Jakbyś chciał wyłączyć ABS, to zaciągnij ręczny i przejedź kilkanaście metrów ze zblokowanymi kołami, zapali się kontrolka i po problemie. Żeby włączyć, wystarczy znów uruchomić auto i z powrotem działa :)

Wiesz jak działa servo w dieslu?skąd bierze podciśnienie?ABS tak nie wyłączysz...

nawet gdy podepniesz sie interfejsem pod FES-a i popatrzysz to tam nawet widać że komputer wie kiedy wciskasz sprzzegło hamulec itp :) także o takiej jeździe możesz troszke zapomnieć :) ale uważam że to nie potrzebne jest wogule :) 145 jest bardzo trudno wyprowadzić z równowagi nawet jesli chodzi o podsterowność gdy w gre wchodzi szybki zakręt auto nie wyciąga na zewnątrz nawet jak ja mam na twardych sprężynach na mokrym (podejrzewam że kolega też ma twarde:)) jedno jest pewne że każde naciśniecie hamulca powoduje zamknięcie dopływu paliwa tak aby auto jednocześnie nie jechało i hamowalo :) chyba chodzi troche o ABS :D kilka razy też tak zrobiłem i zapaliła się kontrolka abs bo komputer zarejstrował błąd :)
a że tereny kuszą do takiej jazdy to rozumiem :)

ale życze jak najlepszej zabawy w górach ;)

Właśnie o to chodzi, że mamy tutaj taką nieformalną, mała grupkę rajdową i często jeździmy razem w bezpiecznych warunkach - tylko ja mam diesla - ostatnio nawet wystartowałem w "Mini sprincie" taka mała impreze i zrobiłem 9 czas w klasiena 20 samochodów - seryjną 145 JTD na wykończonych oponach - konkurencja na slickach.
ABS u mnie i tak nie działa, bo poodłanczałem czujniki - jeden sie spalił - to reszte odłączyłem.

Problemem jest właśnie ten sygnał o hamowaniu - jego trzeba oszukać.

Klekot to nie wyścigówka:)
Oczywiście, że nie, ale nie stac mnie na dwa samochody, na zbudowanie rajdówki do zabaw a cywila na dojazdy do pracy i na uczelnie, a za alfe mocno sie wziąłem - dawno nie pisałem nic w moim temacie z braku czasu, ale juz nie przypomina tego trupa którym była na początku, jeździ o wiele lepiej, jestem w trakcie montowania płyty pod silnik i kompletu rozpórek- napewno jej to nie zaszkodzi, a fajnie czasem objechać jakiegoś benzyniaczka;) Od razu mówie - nie jestemjakims diesel -maniakiem ani nie mam zamiaru sie kłócić na temat wyższości ropy nad benzyna i odwrotnie-jestem fanem motoryzacji, mam alfe i lubie dużo i szybko pojeździć:)

jestem w trakcie montowania płyty pod silnik i kompletu rozpórek- napewno jej to nie zaszkodzi, a fajnie czasem objechać jakiegoś benzyniaczka;) Od razu mówie - nie jestemjakims diesel -maniakiem ani nie mam zamiaru sie kłócić na temat wyższości ropy nad benzyna i odwrotnie-jestem fanem motoryzacji, mam alfe i lubie dużo i szybko pojeździć:)

Napisz coś więcej o płycie i rozpórkach. Dorabiałeś? Kupiłeś gotowe?
W okolicach Ustronia, Wisły zawsze było pełno maniaków rajdowych :)

W

Oczywiście, że nie, ale nie stac mnie na dwa samochody, na zbudowanie rajdówki do zabaw a cywila na dojazdy do pracy i na uczelnie, sie kłócić na temat wyższości ropy nad benzyna i odwrotnie-jestem fanem motoryzacji, mam alfe i lubie dużo i szybko pojeździć:)

Nikt tu się nie kłóci... Napisałem Ci do kogo masz się zwrócić,raczej nie znajdziesz nikogo kto wie więcej o ściganiu klekotem.

Napisz coś więcej o płycie i rozpórkach. Dorabiałeś? Kupiłeś gotowe?
W okolicach Ustronia, Wisły zawsze było pełno maniaków rajdowych :)

Raczej - nocami jest bardzo głośno;)

Płyta - 83cm x 70cm lekko podgięta z przodu, zeby zbierała pod siebie - zamonotwana bedzie do belki z tyłu a z przodu bedzie dorobione mocowanie od podłużnic

rozpórki - www.budowarajdowek.pl - www.staffa.pl ale ja będe robił u znajomego ślusarza, który juz kilka takich wynalazków zrobił (chce miec gwintowane)

Nikt tu się nie kłóci... Napisałem Ci do kogo masz się zwrócić,raczej nie znajdziesz nikogo kto wie więcej o ściganiu klekotem.

Spoko;) skontaktuje sie z nim - btw - garaż mają konkretny;) http://www.banymotorsport.pl/

Ostatnia edycja:
Niestety śniegi już od nas odeszły, znalazłem rozwiązanie problemu.
@Mikelos - masz racje - wyjecie bezpiecznika od ABS skutkuje zadowalającym mnie efektem - sterownik się nie wcina i nie dławi silnika, hamulec zachowuje się jak trzeba - jest liniowy i spokojniejszy. Wada - świeci się kontrolka ręcznego.

Amortyzatory
Powrót