Tak, jak wcześniej już pisałem po ostatniej naprawie zbieram się (może pod koniec wiosny) do wymiany całego kompletu (tłumik środkowy + tłumik końcowy). O ile ten końcowy (który nie jest wprawdzie od tego auta) nie jest jeszcze taki zły, żeby nie powiedzieć OK o tyle ten środkowy daje już o sobie znać. Na postoju w pewnym zakresie obrotów (nie zawsze) wpada w nieprzyjemny dla ucha rezonans - słychać brzęczenie drgających wewnątrz blaszanych elementów tegoż tłumika.
W nawiązaniu do zakupu Kolegi Kaes'a - myślę, że w przeciwieństwie do tego co mogłoby się większości wydawać czasami uda się kupić coś w miarę dobrego po przystępnej cenie. Jednak zazwyczaj jakość niestety nie idzie w parze z ceną. Daj znać Kolego Kaes, jak poszło z montażem oraz jak go słychać. Może po przykrych wrażeniach estetycznych funkcjonalność przeważy i będziesz zadowolony z zakupu.
Teraz mam prośbe do Kolegów, którzy wymieniali układ wydechowy - wiem, że najlepiej byłoby kupić oryginał jednak wiadomo, jak jest auto ma już swoje lata więc nie chciałbym inwestować ciężkich pieniędzy w układ wydechowy tym bardziej, że wszech obecny kryzys coraz częściej zaczyna pukać i do naszych drzwi. Szaukam niedrogiego kompletu (tłumik środkowy + tłumik końcowy) do swojego bolidu, jednak nie mam najmniejszego zamiaru robić głupich oszczędności, gdyż jak wszystkim wiadomo często chytry traci podwójnie. Jakiej f-my układ wydechowy bylibyście zaproponować, co się uw was sprawdziło, z czego jesteście zadowoleni - chodzi mi o jakiś dobry zamiennik w przystępnej cenie (powiedzmy do 300-400 zł). Zależy mi na tym, aby był w miarę możliwości trwały, dopasowany do podwozia oraz żeby nie wydawał tandetnego dźwięku podobnego do pierdzenia w blachę jak się da trochę po zaworach.