[145] UKŁAD WYDECHOWY

• Autor wątku Autor wątku as
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

as

Nowy
Auto
AR 145 / 1994 1,4 BOXER
W niedługim czasie planuję wizytę z zakładzie specjalizującym się w układach wydechowych, gdyż będąc ostatnio na kanale zauważyłem, że spoina znajdująca się w odległości ok. 5-6 cm przed tłumikiem końcowym zaczyna niepokojąco korodować. Ponad to, gdy się wejdzie pod BESTIĘ w czasie, gdy jej serduszko pracuje daje się odczuć w okolicach tej właśnie spoiny drobniutkie pryskielki wody.
Jeszcze przed wizytą u specjalisty od wydechów chciałbym się od Was dowiedzieć co kwalifikuje tłumik końcowy czy też środkowy do wymiany, bo niechciałbym paść ofiarą kogoś nadgorliwego ;//

jeśłi tłumik jest mocno (nie powierzchownie) skorodowany to jego jest na śmietniku 8)

to tak w wielkim skrócie :wink:

Jeśli chodzi o korozję sam tłumik nie jest w złym stanie tylko nie wiem czy ta spoina nie jest za blisko samego tłumika - czy da radę to przeciać i jeszcze raz pospawać?

obawiam się, że silna korozja w tym miejscu oznacza wymianę tłumika...

ostatni wywal wstaw jakis sportowy. kata wywal wstaw strumiennice... i bedzie gitara i odrazu poprawi Ci siędzwięk Boxerka

czy mi się wydaje czy miałeś przed tłumikiem wspawaną rurkę innej średnicy??

bart napisał:
obawiam się, że silna korozja w tym miejscu oznacza wymianę tłumika...

Czy to już na prawdę koniec tego tłumika - nie da się z nim nic zrobić? Szkoda jest mi sie go pozbywać, bo zasadniczo koroduje jedynie w tym miejscu na spoinie poza tym blachę ma raczej zdrową :((( Za układ wydechowy miałem się wziąć dopiero w przyszłym roku :|

Ile kosztuje taki tłumik :?:

Jeśli chodzi o rurę między tłumikiem końcowym a środkowym - widać, że poprzedni właściciel ostro kombinował i nie mam zielonego pojęcia co chciał osiągnąć ;//

eee no dobrej jakości strumienica ze sportowym tlumikiem koncowym + jakies poprawki w dolocie (chociazby sportowy filtr) mogą troszke poprawić osiągi. Oczywiście strumienica jakaśtam wspawana na chybił trafił może te osiągi pogorszyć ;)

strumienica to urządzenie, które sprawdza się w silnikach pracujących na stałych obrotach, np. w lotnictwie :P

Bez żadnego problemu zrobi ci to każdy gość zajmujący sie wydechami.
Ucina się rure przy samym tłumiku i wspawuje taką końcowke w którą poźniej wspawujesz rure, tłumik masz gitara jeszcze pojeździ.
PS. widziałem gorsze wydechy i ludzie jakoś to naprawiali.

nawt sam mozesz sprobowac obczyscic rdze i zobaczyc a jak nie bedzie tak zle to sa zestawy naprawcze do tłumikow w ostatecznosci poxipol na wysoka temperature i rok posmigasz (mniej wiecej :))ale tragedii niema na bank da sie pospawac tylko jak bys sam spawał to niezapomnij aku odpiąc :P

U mnie tłumiki się rozsypał, ale już czekam na nowe na allegro 200 pln :D

Wdaje mi się, że widziałem taśmę do naprawy tłumika i nie wiem, czy w twoim przypadku by jej nie użyć.

U mnie też się sypie tłumik ale mam zamiar wymienić na nowy około 200zl.

ZROBIONE! Byłem dziś w zakładzie specjalizującym się w układach wydechowych - ku mojemu zaskoczeniu wszystko zajęło ok. 15 min. Szybko i profesjonalnie - wycieli kawałek rury (pierwsze zdjęcie), który ktoś kiedyś nieudolnie wspawał, wspawali brakujący kawałek nowej rury, skrócili nieco końcówkę, bo od samego początku za mocno wystawała poza obrys mojej BESTII (drugie zdjęcie) i zabezpieczyli spoiny farbą - za wszystko zapłaciłem raptem 20 zł i na jakiś czas mam spokój :mrgreen:

J@rek napisał:
alfa jest droga w naprawach

Będąc dziś w warsztacie dowiedziałem się, że co prawda pojeżdżę jeszcze trochę na tym co mam, ale dobrze byłoby wymienić za jakiś czas oba tłumiki, bo to jest podobno komplet. Poza tym, jak powiedział szef warsztatu - czasy świetności mają one już za sobą natomiast tłumik końcowy nie jest podobno od alfy tylko od czegoś innego. Gdy zapytałem się o cenę kompletu obu tłumików - powiedział, że kosztowałoby mnie to od ok. 260 zł za zamiennik do 560 zł za oryginał - czy to możliwe? Może alfy nie są jednak takie drogie w naprawach :mrgreen:

Amortyzatory
Powrót