[155] Brak kontroli nad nawiewem

donmat

Nowy
Auto
156 2.0TS SeleSpeed
Witam serdecznie,
Czy miał ktoś może problem z brakiem kontroli na nawiewem w alfie 155.
Nie przestawiają mi się klapy i cały czas powietrze skierowane jest na szybę.

1) Jest jakiś sposób zresetowania sterownika klap?
2) Podążając za wiązką kabli dotarłem do dmuchawy a obok wisi wtyk(3pin) podobny do diagnostycznego silnika i ABS. Czy jest to może kolejne gniazdo do diagnostyki? :)

Miałem tak w mojej, że po jakimś czasie nie mogłem sterować ani temperaturą ani nawiewami... Tzn. na panelu się zmieniało i temp. też malała, ale dalej leciało gorące powietrze na szybę.. U mnie przeszło po wymianie przekaźników od klimy, choć w tym roku znów się zaczyna to samo..

W skrzynce bezpieczników, w książce obsługi i na forum w manualu masz dokładny opis... Przekaźniki to te kostki w około bezpieczników, jeden odpowiada za panel od klimy. Schowane są po lewej stronie obok kolana kierowcy (poniżej regulacji świateł etc.)

Nie przestawiają mi się klapy i cały czas powietrze skierowane jest na szybę.

Ja tak miałem.Zdechł wariator.Jest to elektroniczne sterowanie nadmuchem a znajduje się koło silnika wentylatora pod pokrywką.Z góry uprzedzam że ciężko odkręca się jedną śrubkę i niestety połamałem mocowanie.Jest on na trzy piny choć kostka nie jest taka sama jak od diagnostyki.Bardziej przypomina zwykłą kostkę choć są tam mniejsze konektory.

Koledzy, czy dobiorę się do wentylatora od strony pasażera/podłogi? Bo chciałem kiedyś wymienić właśnie wentylator, ale za cholerę żadnych śrub tam nie widziałem..

Grzesiu tylko w ten sposób się do niego dostaniesz.Z tego co pamiętam to tam nie ma śrub tylko zapinki są.

aaaaa, czyli wiem, dlaczego śrub nie znalazłem... :D To jak tylko odejdzie z PL Rosja i w garażu mi woda odmarznie to zabiorę się za to :)

Problem po wielu próbach rozwiązany ! :)

Chodziło o czujnik temperatury powietrza(lewe lusterko) który został uszkodzony. I teraz klapy i klima działają bez zarzutów.

Amortyzatory
Powrót