Poważny problem

Auto
Było AR 146 1.4TS, 166 2.4 JTD 2000r. Jest AR 159 2.4JTDm 2008, Giulietta Sprint 2015 170 TCT
Witam. Kupiłem nedawno Alfe 146 1.4 Ts i wynikł problem . To ze szukam skrzyni do niej to jedna sprawa. Bardziej mnie martwi inna rzecz . Alficzka poczatkowo palila na 3 garki .. okazalo sie ze była woda w okolicy swiec .. po wyczyszczeniu silnik dziala ladnie. ale .. po dluzszym zastanowieniu sie mechanik powiedzial ze problemem moze nie byc samo zanieczyszczenie ale przyczyna ... podejrzewa ryse na bloku przez ktora saczy sie płyn chłodniczy.. jakie sa szanse ze to co mówi moze okazac sie prawdą ..?czy w tym miejscu przechodzi jakis obieg ? czy w takim przypadku oplaca mi sie szukac bloku nowego , uzywanego , czy moze rozejrzec sie za silnikiem , a moze odpuscic sobie to w ogole narazie... najgorsze jest to ze sporo sie na samochod wykosztowalem i jeszcze troche musze zainwestowac a kasy juz brakuje .:(

witam.wode pewnie miales na pierwszym cylindrze.to sie zdarza jak myjesz silnik itp a gumka na fajce jest popekana(te trzy pierscionki)i woda tam sobie stoi.kiedts mialem to samo.teraz mam nowe fajki i nie ma mozliwosci by woda sie dostala.napewno nie masz nic peknietego.pozdrawiam

Dzieki bardzo za pocieszenie. Mam nadzieje ze to co mówisz jest w 100% pewne. Bede zdawał na bierząco relacje jak cos sie dowiem.

z tego co pamietam jescze jak nie byla moja i byla w normalnym urzytkowaniu to palila LPG okolo 7-8 trasa 11 miasto

aha .. z tego co mi przypomnial sprzedawca jak to bylo ... Alficzka dziwnie zaczela zachowywac sie po zalozeniu instalacji LPG - najsmieszniejsze to ze na LPG chodzil ladnie a mial problemy z benzą...
problem z paleniem na 3 garki mogł powstac po tym jak samochod przez prowie rok stał w komisie ( wystawiony za 29 k aby sie nie sprzedal latwo).
W sumie silniczek wtedy byl pucowany itp... wiadomo jak to w komisie .. nie czesto sie takim samochodem jezdi .. a skoro byl silnik pucowany to moglo sie tam nalac wody i moglo nie odparowac przy sporadycznych odpalaniach na chwile....
caly czas pocieszam sie ze to wlasnie tak moglo byc.

odbiore autko ... pojezdze troche i zobaczymy .. narazie szukam skrzyni i czekam na wymiane filtrow i oleji.

a tak BTH czy w tych silnikach byly montowane różne skrzynie czy jeden rodzaj ?

coś chyba za mało pali tego gazu :D też mam 1,4 TS z gazem i nie możliwym jest zejść do 7 litrów na trasie 8 to też niebagatelny wyczyn przy normalnej jeździe musisz sie liczyć z około 9l na trasie

z tego co wiem to przez stozek mniej pali , albo stała jazda niewiele ponad 100... w sumie to tesowalismy raz czy dwa bo 2 miechy po wstawieniu LPG poprzedni własciciel zakochał sie w toyotce i alfa w odstawke poszla ... jedna trasa ... wiec moze nie byc usrednione, a zdaza sie ze rózne stacje róznie tankuja "do pełna". dokładnie sprawdze jak juz zaczne jezdic

Marcino 156 napisał:
Prawdopodobnie lambda padła..

szczeze co do sondy to nie pomyslalem o tym ... ale w sumie smię troche w to powatpiewac ... mialem w kadecie(1.4i ) taka sytuacje ze mi zaczał sporo gazu łykac. Było to na poziomie 12 i poerwsze o czym pomyslalem "to lambda!!" . uslyszalem wtedy sporo opinni ze to nie moze byc lambda gdyz instalacje z "komputerem" nie korzystaja z sondy, wiec nie mam po co wyrzucac pieniedzy w błoto ... Ja sie jednak uparłem bo mialem dostep do tanich czesci i wsadzilem w kadzilaka nowa sonde Magnetti marelli. Starej sondzie ułamałem łepek aby wykrecic ale i tak sie nie udalo .. wiec pojechalem do kumpla po "wiekszy" klucz .. a co tam .. mysle ze skoro nie ma wplywu na gaz to i tak pojade... tyle ze wiecej niz 70km/h nie wyciągnąlem ani na gazie ani na benzynie. ale po zalozeniu nowej lepiej i na LPG i na benzie było.. wiec sumujac skoro bylaby to sonda to pewnie i na LPG by było kiepsko

powiem ci zeby n ie bylo jakies ale
moja alfa 145 <boxer> 14 8 zaworow 90 km >>

gazu bieze jak nie oszczędzam to ok 12 13 . l na 100 a jak oszczędzam to 11 l na 100

wiec czy sie opłaci mulic silnik ??

chyba nie
oczywiscie lpg
no chyba ze masz ..17 16 zaworow
powinna palic znacznie niej tzn ok 7.8 l na 100 km benzynki
a jak by ci sonda lambda padła to by ci sie wtryski swieciły na pulpicie a i to nie zawsze znaczy ze sonda lambda padla <,mozesz miec np luzy na stycznikach i to jest problem zędu >>> o 200 złotych
dla kogos kto chce cie naciagnąc na kase a pozostaje tylko wsowki podkrzywic
;):)
i tyle dobra koncze jak co jestem co dzie n jak ten uzalezniony poprostu pasuje mnie te forum ;):)
pozddrowka dla was :0:)

Amortyzatory
Powrót