• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] sterowanie wariatorem TS 8v

maicher

Nowy
Auto
156; Giulietta; Spider i jeszcze cośtam
Mam pytanie odnośnie sterowania wariatorem w silnikach TS 8v - tu na zdjęciu widać kolektor dolotowy z jakimś elektrycznym ustrojstwem z lewej strony podstawy kolektora - czy to jest zawór sterujący wariatorem?
Trzeba to spiąć z komputerem żeby wariator działał? Jeszcze coś potrzeba żeby to działało?
U mnie jest wariator w głowicy, ale takiego zaworu chyba nie mam.

2077888883.jpg

Załączniki

• 2077888883.jpg
    2077888883.jpg
    77.4 KB · Wyświetleń: 277
Dokładnie, to jest elektrozawór zmieniający przepływ oleju. Gdzie jest podpięty to musiał byś zajrzeć w schematy elektryczne.

U mnie to wygląda inaczej, zupełnie inaczej:

Alfa 155 041.jpg

Zdaje się, że coś tam siedzi, ale czy to aby nie jest jakaś zaślepka? Zupełnie nie przypomina tego elektrozaworu jak na zdjęciu?
Chyba jednak geneza od 1,7 mi się odbija czkawką...

No dobrze, czy ktoś wie co steruje wariatorem w TS-ach 8v i jak to się odbywa? Czy to jest jakiś elektromagnetyczny układ? Czy hydrauliczny?
Komputer podaje sygnał?

No Ty ewidentnie go nie masz:) Spróbuj dostać się pod zaślepkę, powinno się dać wsadzić tam ten zawór chyba że były 2 wersje (w co wątpię) tego adaptera.
Wariat jest sterowany elektromagnetycznie, dostaje 12V na ten elektrozawór, nie wiem jeszcze tylko w jakich sekwencjach to się dzieje, a sygnał wystawia ECU, jak będzie ciepło mam zamiar sprawdzić kiedy dostaje napięcie i się załącza.

1.7 nie ma wariatora. Dlatego nie możesz go znaleźć:] w 8V tylko w 1.8 i 2.0 jest wariator.
Pozdrawiam

Ustalmy jedno - maicher ma wariator ale nie ma jego sterowania, teraz trzeba pomóc mu ogarnąć instalkę żeby ten wariat działał a nie odszedł na wieczny spoczynek:)
Jeżeli pod zaślepką nie da się go wsadzić to mogę ogarnąć Ci ten kawałek żelastwa z zaworkiem jeśli dostanę go razem z głowicą.

Dokładnie tak :) Bo u mnie jest silnik 1.8, ale zapakowany do osprzętu 1.7.
I po przemyśleniu widzę, że to u mnie to jest jakby podstawka sterownika wariatora, zaślepiona tym plastikiem.
Dzięki Grzybek za zaangażowanie.
Fura browarów jaką Ci wiszę, rośnie :cool:

No to jest jeszcze jedna zagadka - wydaje mi się, że sterowniki 1.7 i 1.8 były takie same.
Zaraz ściągnę od kumpla dane ściągnięte z mojego sterownika, to się znowu czegoś dowiemy :)

Nie, komp w 1.7 jest inny, 1.8 i 2.0 mają taki sam - 0 261 200 536.
Przyjedź nią na zlot ogólnopolski to się zintegrujemy tą furą browarów:)

U mnie siedzi taki sterownik: Motronic 1.7

Ale program serwisowy pokazywał, że ten sam sterownik jest do 1.8. Dziwne.

Czuję, że obowiązki rodzinne nie pozwolą mi na letni zlot :confused: pozostaje zlot kwietniowy, albo pomorski :)

Sprawdź numer jaki jest na ECU, żeby mógł wysterować wariata powinien mieć taki numer jak podałem wyżej. 1.7 ma natomiast 0 261 203 846.

Przy jakich obrotach wariator dokonuje zmiany faz rozrządu w 2.0 ts 8v? Czy podczas przyspieszania można to odczuć?

Można, czuć że auto wyraźnie lepiej ciągnie, ja mam wrażenie że u mnie to 2 i 4krpm kiedy czuć zmiany.

u mnie czuć tylko od 4 tys ale to tak mocno w stosunku do niższych obrotów. Gdzieś wyczytałem że to objaw kończącego się wariatora. Czy to prawda??

Nie wiem, na temat uszkodzonego wariata w 8V ciężko coś znaleźć bo są trwałe a nawet jeśli ktoś ma uszkodzony to nawet o tym nie wie bo nie daje żadnych objawów. Dopiero na hamowni można po przebiegu wykryć czy na 100% jest walnięty.

Ja tymczasem zakupiłem zawór sterowania wariatem, całą podstawę kolektora oraz - dla poprawy wyglądu - aluminiowy kolektor dolotowy.

Będzie się działo :)

u mnie czuć tylko od 4 tys ale to tak mocno w stosunku do niższych obrotów. Gdzieś wyczytałem że to objaw kończącego się wariatora. Czy to prawda??
U mnie 3 zapięta i tak od 3 tys zaczyna się dziać. O 2 już nie wspomnę bo zaraz mnie odcinka łapie :). Ale od 2 tys do 3 tys to mnie słabsze auta robią dlatego zastanawiałem się czy ten wariator w ogóle jest potrzebny skoro silnik ma taką charakterystykę, że moment jest wysoko, a miedzy 2 a 3 tys nic się nie dzieje.

mnie tam mojego tsa mało kto wyprzedza a wariator, fajnie że jest. Ten silnik lubi obroty i najlepiej się czuje powyżej 3-3,5tys. Jeżdżąc poniżej jest trochę mulasty no i dla tego silnika nie jest to też dobre.

Amortyzatory
Powrót