[155] Problem z alternatorem

• Autor wątku Autor wątku Wielki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wielki

Guest
Mam problem z alternatorem a właściwie z jego łożyskiem (tak mi sie wydaje) strasznie piszczy najczęściej jak jadę po mieście na 2,3 biegu i po dodaniu gazu przestaje.(chociaż w trasie tez, tylko trzeba sie wsłuchać ;) i mam pytanko czy mogę z tym trochę pojeździć zanim pójdzie do mechanika? czy nie warto ryzykować?

Jesli jestes pewien ze to lozysko na alternatorze to radzilbym Ci zrobic to jak najszybciej.Pozniejsze szkody moga sie odbic na Twojej kieszeni.

Jeśli piszczy to raczej wymieniłbym pasek napędowy

Re: Problem z alternatorem

Wielki napisał:
Mam problem z alternatorem a właściwie z jego łożyskiem (tak mi sie wydaje) strasznie piszczy najczęściej jak jadę po mieście na 2,3 biegu i po dodaniu gazu przestaje.(chociaż w trasie tez, tylko trzeba sie wsłuchać ;) i mam pytanko czy mogę z tym trochę pojeździć zanim pójdzie do mechanika? czy nie warto ryzykować?
mozesz jezdzic nawet tak dlugo dopuki lozysko sie nie zatrze...a kiedy to sie stanie?trudno powiedziec...koszty po zatartym troche(mocno)wzrosna.

Najlepiej w takich przypadkach zdjąć pasek i zobaczyć, czy faktycznie łożysko pada, czy też jest to tylko wina nieodpowiedniego naciągu paska.
Jeżeli pada łożysko to radzę jak najszybciej je wymienić bo jeśli się zablokuje to może poważnie uszkodzić alternator.

Amortyzatory
Powrót