• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[145] 145 twin spark 8v?

gonzo

Aktywny
Auto
Fiat Tipo SW 1.4 T-jet
Dało by rade wpakować do 145 tsa 8v?
Chodzi mi po głowie taki pomysł własnie żeby wsadzić 2.0 8v do mojej 145. Ewentualnie hybryda. Dół z 8v a głowica z 16v. Jest to wogóle wykonalne? Ostatnio słyszałem własnie taką propozycję i nie daje mi to spokoju. Wiadomo że starsze tsy były solidniejsze.

A no robi - obecnie pełny remont, dół poleci do szlifu :) Gonzo, patrz PW.
Z tego co ogarnęliśmy przy demontażu z kumplem, z różnych informacji na forum i innych poszukiwać jest tak:
Mocowania pasują bez większych problemów, elektryki spod maski przekłada się 100%, sprzęgło w 2.0 8V jest to samo co w 1.4/1.6/1.8 16V, ponoć da się ożenić skrzynię z 16V z dzwonem z 8V, co jest dobre, bo w 8V hamulce mają ok. 250mm a z napędem z 16V masz 280mm. Największą zaletą 8V jest jego rozwojowość, a wadą - przepływomierz klapowy :P Kompletne auto z 8V (stan wszelki) startuje od 900zł, a za zestaw wymontowany życzą sobie ludzie od 1400 zł.

ponoć da się ożenić skrzynię z 16V z dzwonem z 8V, co jest dobre, bo w 8V hamulce mają ok. 250mm a z napędem z 16V masz 280mm.

Co ma skrzynia do wielkości tarcz? Zmieniasz jarzma z zaciskami i montujesz tarcze 284mm zamiast 257mm

Ostatnia edycja:
Czyli lepiej wsadzać całośc 8v....
Zaczynam wam koledzy zazdrościć tych "starych" tsów!!!

Rzmudzior, łykaj ecumastera i zrób to na MAP'ie, ja już jestem pewny że mojemu wybuchowi kolektora i zamułce na zimno służy przepływka.
A swap prosty, sam myślę od dawna czy na czas remontu budy nie przełożyć motoru do 145/6 bo szkoda żeby stał skoro czapę ma po generalce ale brak czasu póki co skutecznie uniemożliwia mi jakiekolwiek działanie. Skrzynie są te same tylko różnią się dzwonem, najlepiej do 2.0 wsadzić z 1.6:)
gonzo, kup sobie 8V i wpakuj do siebie, nie będziesz miał czego zazdrościć:)
Co do wytrzymałości TS'a 8V to na sobie się przekonałem że ten silnik jest pancerny, powtórzę się pewnie po raz setny że swoją jak się nagrzeje na każdym biegu cisnę do czerwonego i od 15kkm silnik żyje i nic się z nim nie dzieje, jedyne co musiałem robić to były graty z osprzętu ale słupek daje radę i nawet mało oleju bierze jak na mój styl jazdy:)

Co ma skrzynia do wielkości tarcz? Zmieniasz jarzma z zaciskami i montujesz tarcze 284mm zamiast 257mm

Sorry, skrót myślowy, cały rozkmin jest taki:
Oryginalnie skrzynia ze 155 jest dość długa, skrzynia z QV/TI jest nieco krótsza - auto lepiej zapiernicza. Po co więc bawić się w same hamulce, skoro można mieć dwie pieczenie na jednym ogniu - lepsze hamowanie i krótszą skrzynię. Twardsze części napędu pochodzące z 2.0 przydadzą się zresztą przy silniku po portingu i innych bajerach. OFC jest też opcja ekstremalna - duże hamulce do skrzyni z 1.4 - rozważam, pod tor jak znalazł, ale na drodze piszczymy do trzeciego biegu :D
Grzybek, EM DET3 u mnie pewnie będzie, ale na razie trzeba ogarnąć całą 145 (blachy) i remont 8v :P

Rzmudzior można coś więcej na temat ożenienia TS 8V ze skrzynią od 1.4 ze 145 ?? Rok temu kupiłem 155 z 2.0 8V i powoli dochodzę do końca reanimacji mechanicznej tego autka, jednak mam uwalony synchronizator 3 biegu i w zasadzie zastanawiam się czy nie warto wymienić całej skrzyni (synchronizatora nigdzie dostać nie mogę) na prędkości mi aż tak nie zależy jak na przyśpieszeniu, a skoro skrzynia od 1.4 z 145 jest krótka to czemu nie :)

Rzmudzior można coś więcej na temat ożenienia TS 8V ze skrzynią od 1.4 ze 145 ?? Rok temu kupiłem 155 z 2.0 8V i powoli dochodzę do końca reanimacji mechanicznej tego autka, jednak mam uwalony synchronizator 3 biegu i w zasadzie zastanawiam się czy nie warto wymienić całej skrzyni (synchronizatora nigdzie dostać nie mogę) na prędkości mi aż tak nie zależy jak na przyśpieszeniu, a skoro skrzynia od 1.4 z 145 jest krótka to czemu nie :)

Jak to zrobię, to będą dokładne informacje, na razie to jest w strefie "gdzieś ktoś coś". Z tego co widzę, to sprzęgło jest takie samo, wysprzęglanie takie samo, byle by wszystko pasowało na mocowaniach - najwyżej trzeba będzie flanszę zrobić. A jak coś to mam skrzynię z 8V i była ok (chociaż przejechałem nią 200km, to co ja tam wiem :P jak coś to tanio :D), tylko trzymam ją na wypadek niepowodzenia planu ze skrzynią z 1.4 :P
Z tym 6 biegowym to dobry rozkmin, ale nie kojarzę takiej skrzyni poza Vkami - silnik 2.0 Turbo to inna bajka, napęd z Lancii, myślę, że do Alfowego DOHC nie podejdzie. Kombinować ze spawarką i flanszami zawsze można ^^

Hehe jak plan ze skrzynią od 1.4 zadziała to ja nie będę potrzebował skrzyni od 2.0 8V tylko właśnie od 1.4 :) Więc pozostaje mi czekać i delikatnie obchodzić się z trzecim biegiem (zgrzyta za każdym razem jak go wrzucam).

jesli w 155 145 i 146 mozna zastapić silnik 16v silnikiem 8v to mozna dokonać tego samego w 156 ??/

Tak samo - pod maską mamy 99% to samo w TSach pod względem mocowań, więc cała komora silnika na czysto i pakujemy 8V ze wszystkim - skoro nawet był projekt 145 selespeed, to da się. Gorzej, że 156 może być max CF2 bo potem leci chyba już po CAN i więcej problemów z kompami. 156 ma lepsze sterowanie skrzynią (wodziki) i lepsze wysprzęglanie (siłownik w skrzyni) - tu znowu wchodzi temat, że wrzucenie tego sterowania skrzynią jest pożądane w 145 (linki ssą delikatnie mówiąc, a łapa się z wiekiem zapieka), w Pablogarage chłopaki takie coś robili. W Alfach nie jest źle z takimi kombinacjami, tylko my coś mało kombinujemy - no ale kto wpadnie na to, że silnik sprzed 10-15 lat można wsadzić do nowej budy dość łatwo i jeszcze się nim cieszyć ;)
Ale 156 8V - podrzuciłeś mi dobry temat na kolejne auto :D

Ostatnia edycja:
Tak samo - pod maską mamy 99% to samo w TSach pod względem mocowań, więc cała komora silnika na czysto i pakujemy 8V ze wszystkim - skoro nawet był projekt 145 selespeed, to da się. Gorzej, że 156 może być max CF2 bo potem leci chyba już po CAN i więcej problemów z kompami. 156 ma lepsze sterowanie skrzynią (wodziki) i lepsze wysprzęglanie (siłownik w skrzyni) - tu znowu wchodzi temat, że wrzucenie tego sterowania skrzynią jest pożądane w 145 (linki ssą delikatnie mówiąc, a łapa się z wiekiem zapieka), w Pablogarage chłopaki takie coś robili. W Alfach nie jest źle z takimi kombinacjami, tylko my coś mało kombinujemy - no ale kto wpadnie na to, że silnik sprzed 10-15 lat można wsadzić do nowej budy dość łatwo i jeszcze się nim cieszyć ;)
Ale 156 8V - podrzuciłeś mi dobry temat na kolejne auto :D
nie rozumiem o co chodzi z tym CX2 i CAN o którym napisałes - ?
domyślałem się że w 156 najwiecej problemów było by z komputerem i ew z podłączeniem zegarów - czy generalnie z elektroniką.

Ale chodzi mi taki pomysł po glowie żeby kupić 156 z walnietym TS 16v i wsadzić tam 8v co dało by fajne auto z niezawodnym silnikiem i martwić należało by sie już tylko o zawiechę ;)

CF2 - TSy spełniające euro dwa, plastki na górze, jedna sonda, produkcja do końca 2000r.
CAN - magistrala łącząca wszystkie systemy w aucie. Robi ten szajs masę trudności domorosłym mechanikom, nawet dołożenie elektrycznych lusterek z tym na pokładzie robi się problematyczne i wymaga interfejsu. Druciarstwo już nie przejdzie :P

Podejrzewam, że obrotomierz, prędkościomierz, temp wody nie będzie większych problemów. Dodatkowo na słupek ciśnienie i temp. oleju, bo już w 155 jest czujnik/ew. miejsce. Ale fakt, nawet u siebie najbardziej martwi mnie te parę rzeczy, gdzie schodzą się elektroniczne pierdoły z kabiny i silnika.
Dobry pomysł z tym 156, naprawdę dobry :)

odgrzeje kotleta.

mam 156 JTD, ale tęskno mi za benzyną, jak nie V6 to myśle nad 2.0 8V - więc pytanie jak tam wasze swapy z 16v na 8v ? 145/146<->155 jest o tyle prostszy że wszystkie mają rozstaw 4x98 a 156 5x98 więc pytanie ile druciarstwa trzeba żeby na porządnie to zamontować i sie nie martwić czy gdzieś na trasie coś sie nie rozleci ?

edit:
są gdzieś na forum jeszcze wątki o takich swapach ?

Z tego co pamiętam to ilość zębów w piastach jest taka sama więc podejdzie tam półoś z 8V bez problemu, kwestia czy wystarczy jej długości bo zawieszenie jest inne.
Co do samych swapów to historia, nikt tego nie zrobił do tej pory więc wszystko jest na zasadzie "powinno pasować".

Amortyzatory
Powrót