[155] Układ zapłonowy alfa 155

• Autor wątku Autor wątku dante
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dante

Guest
Witam!

Potrzebuje pomocy mianowicie rozchodzi mi się o kolejność podłączania przewodów do cewki mające dwie cewki z pierwszej (czyli stojąc twarzą w stronę przodu pojazdu) na jakie świece powinny iść przewody i z tak samo z drugiej. Prosił bym o pomoc i najlepiej jakieś zdjęcie z góry dzięki za pomoc.

Stojąć tak jak mówisz:
1 cylinder(od lewej oczywiście) 1 świeca do piewszej cewki tej od grodzi(lewe górne wejscie jako pierwsze )natomiast druga świeca na 1 cylindrze do cewki od pasa przedniego tak samo(lewe górne wejscie na cewce jako pierwsze)
I dalej wg tego schematu 2 cylinder 1 świeca do pierszej cewki do wejścia nr 2 natomiast druga świeca do drugiej cewki również do wejscia nr 2 itd.
Chodzi o to żeby cewka nr 1 dawała iskre do pierwszych świeć na każdym cylindrze natomiast cewka nr 2 dawała iskre do drugich świec.
Mam nadzieje że dobrze wytłumaczyłem - Ja podłączyłem w ten sposób i wszystko jest ok silnik pali dobrze i pracuje równo.

Troche małe te "ceweczki" na zdjęciu ale cos tam wyczytasz33ECEE3BA5.jpg

Hej Panowie,
dzisiaj, montując nówki kable WN Championa, zauważyłem że przewody są trochę inaczej podłączone jak na schematach w temacie i jak również na schemacie u Łukasza A. (http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/69027-twin_spark_8v_polaczenie_pwn_od_cewek_do_swiec.html)
Czy mógłby ktoś potwierdzić manualem, że rzeczywiście "3-ci cylinder na cewce znajduję się pod 1-szym" ? a nie jak u mnie 4-ty pod 1-szym.
Dodam że silnik podłączony na moim schemacie chodzi równo i bez żadnych szarpań.

Od Pablo dowiedziałem się, że kolejność cewek nie robi żadnej różnicy, tzn. aby świece zapalające były podłączone z jedną cewką a pozostałe 4 dopalające z drugą cewką.

Kable WM podłączone u mnie

Kable wg schematów na forum

Załączniki

• Cewki zaplonowe.jpg
    Cewki zaplonowe.jpg
    114.4 KB · Wyświetleń: 319
  • TS 8v PWN_Lukasza.jpg
    TS 8v PWN_Lukasza.jpg
    58.4 KB · Wyświetleń: 117
  • TS 8v PWN_V.1.jpg
    TS 8v PWN_V.1.jpg
    60.1 KB · Wyświetleń: 305
Przecież widać gołym okiem że masz żle podłaczone 3 z 4

Przecież widać gołym okiem że masz żle podłaczone 3 z 4
wiem Andrzeju że mam podłączone inaczej niż na schematach, ale czy te schematy są potwierdzone jakimiś źródłami ? ( ja w manualu nie znalazłem)
Pytam ponieważ, tak jak pisałem, jeździłem na tak podłączonych przewodach cały czas i nie zauważyłem jakichkolwiek problemów z zapłonem bądź z silnikiem.

Zapłon bez rozdzielacza może tak działać że podaje iskrę w górnym położeniu tłoka jak i w dolnym więc zamiana przewodów nie ma znaczenia

Dzięki Andrzeju,
jednak dla spokoju ducha jutro zamienię je na właściwe pozycje :)

No dokładnie, to najprostszy wtrysk więc tak jak Andrzej mówi może dawać 2 razy, poza tym kable masz dobrze podłączone i wygląda to tak jakby na cewkach były głupoty napisane.
No i tu nie ma podziału na świece zapalające i dopalające bo obie są takie same i dają iskrę praktycznie w tym samym momencie.

Piotrek, Andrzeju,
dzisiaj przemieniłem przewody wg. schematu Łukasza A. i auto owszem odpaliło ale z wielkim z trudem,chodziło jak traktor i do tego bardzo nierówno więc wróciłem do mojego oryginalnego ustawienia na cewkach i jest OK.
Jeśli natomiast Piotrku chodzi o zapłon z poszczególnych cewek to z mojego doświadczenia muszę powiedzieć że jest różnica w podłączeniu świec prawych/lewych do kolejnych cewek z tego względu że przez 2 dni jeździłem na źle podłączonych przewodach, tzn.1-szy cylinder (mam na myśli świece lewe - pierwsze od rozrządu) był podłączony do jednej cewki ( tej od pasa przedniego), natomiast 2,3 i 4 cylinder był podłączony do drugiej cewki (od grodzi) i autem w niektórych momentach szarpało jak cholera, myślałem że przeguby pójdą, więc sposób podpięcia kabli WN do poszczególnych cewek ma ogromne znaczenie, przynajmniej w moim 2.0 8V ;)

endriu,ja to widzę w taki sposób,że masz jakieś dziwne cewki:) Za koleją idą oznaczenia na cewce? 1,2,3,4 czy 1,2,4,3?

Mi się wydaje że mam cewki 1-2, 3-4 a nie tak jak u Ciebie ale pewności nie mam. Zapłon powinien być jak Andrzej napisał więc zamiana nie powinna nic zmieniać a już na pewno nie zamiana kabli miejscami na jednym cylindrze - komora jest symetryczna, świece takie same więc nie ma różnicy jak je podepniesz, różnią się czasem odpalenia o ułamki sekundy żeby fale nie spotkały się na środku bo tam z racji wielkości zaworów i 2 świec głowica jest dosyć delikatna ale jak wcześniej napisałem zamiana miejscami kabli na świecach nie powinna robić różnicy.

więc u mnie cewki są ponumerowane zgodnie z wskazówkami zegara tj. tak jak na foto:

niestety dzisiaj znowu kilka razy szarpało silnikiem, ktoś ma jakieś sugestie ?
ostatnio wymieniałem przewody, świece, filtr powietrza, paliwa i czyściłem cały dolot łącznie z przepływomierzem. Może coś z tych rzeczy wpływa na to szarpanie bo przed włożeniem łap do silnika auto płynnie śmigało ;(

Z tych które wymieniłeś celował bym w przepływkę, to cholernie delikatne ustrojstwo.

fuck, coś mi mówiło żeby jej nie ruszać ale chciałem ją mimo wszystko w środku przeczyścić benzyną ekstrakcyjną :(
zrobię trochę więcej km i zobaczę czy coś się zmieni (dzisiaj na 30 km szarpnęła jakieś 5 razy )

Myślałem kiedyś o czyszczeniu swojej ale odpuściłem temat z ww. powodu, nigdy nie wiadomo jak się to skończy, niby tam jest tylko potencjometr i IAT więc jest opcja że wszystkie te głupoty są przez IAT bo ścieżki nie ma jak popsuć, chyba że sama się już wytarła. U siebie mam zamiar w bliżej nieokreślonej przyszłości (dopóki przepływka żyje - nie ruszam) przejść na MAP, wg mnie to na chwilę obecną jedyne sensowne rozwiązanie, pozbywasz się najgorszego elementu i dodatkowo likwidujesz wąskie gardło w dolocie co przy dodatkowym wystrojeniu powinno coś dać na wykresie.

Piotrek, ale zachodzę w głowę co mogłem uszkodzić przecierając miękką ściereczką przepływomierz od środka? przecie to tylko aluminium ;)
co do Twojego projektu, to liczę na to że najpóźniej w następnym roku już wyjedziesz swoją żyletą na tor :)

Mogłeś coś zrobić z IAT, to gówno jest cholernie czułe.
O której żylecie mówisz?? Bo czerwona to faktycznie będzie żyleta, Mach3, w dosłownym znaczeniu:)

Amortyzatory
Powrót