[145] Felgi - Jakie ET ?

• Autor wątku Autor wątku Rolus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rolus

Guest
Witam.

Planuję kupić felgi aluminiowe 14 cali do mojej AR 145, tylko problem tkwi w tym ET.
Zawsze mam ten problem z tym ET, pytam się mechanika lub wulkanizatora to mi mówi że najlepiej żeby było takie same ET które teraz mam.

Teraz mam w stalowych felgach ET 43.

Tutaj cytuje tekst z innego forum:
Alfa Romeo 145 / 146, rok 94 > 01 :: 4x98, o58,1, ET 38

Dodam że mam na oku ładne alufele 14 cali zdjęte z AR 155, jeszcze tylko dowiem się jakie ma ET.

Pytanie jest takie - Jakie najmniejsze ET wejdzie do mojej AR 145 ?
Wiem że ET 43 i więcej na pewno wejdzie, proszę o podanie od min ET do max ET jakie wejdzie.

Muszę wiedzieć to na 100%, bo nie mam zamiaru kupować czegoś co nie będzie pasowało :)

Pozdrawiam, czekam na wasze odpowiedzi.

Jeśli felgi siedziały na 155 to na 100% wejdą też na 145.

Felgi alu niezależnych producentów dedykowane do 145 mają ET w granicach 35-38. Mniejsze nie jest zalecane. W przypadku seryjnych felg Alfy te parametry mogą być inne, ale tak jak napisał kolega wyżej - ze 155 podejdą do 145.

Pozdro.

No jeżeli będą pasowały to zapewne je kupie. :)
Nie dzięki, wcześniej myślałem o 16 calowych, ale zbytnio monety nie mam, a jak jeszcze mam za opony tyle wydać :P

Dzięki za odpowiedź, to zaraz dzwonie tam do niego i się zapytam jakie ET mają i biorę :)

Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia myślę. Chyba że ktoś ma inne zdanie na ten temat.

Mam pytanie. Chce kupić OZ-tki. W sklepach widuje ET 37-43, więc niby spoko.
Ale co widuje na allegro (np: http://allegro.pl/felgi-aluminiowe-4x98-alfa-romeo-145-146-brava-i2391819614.html) ET rzędu >49. O co chodzi?
Na razie siedze na 14-tkach, ale...
Jakie ET dać? Trzeba dłuższe/krótsze śruby kupić przy innym ET i wystarczy? Czy będą wystawać?
ps. wiadomo jak sprawdzić czy mi zaciski w felgi wejdą? Ma ktoś brembo zaciski? Te ogromne z bodaj 159-tki czy GTV?

Im mniejsze ET felga wychodzi na zewnątrz im większe felga chowa się do środka

Najlepiej właśnie policzyć - fabrycznie najwieksza felga w 145 to był Zender Le Mans 16" 7.5j et 40. Te Zendery do poliftu wchodzą bez problemu, a do przedliftu jest problem z tylnim zderzakiem, gdzieś tam coś obciera ponoć da się to "wyregulować" opalarką. Wiem, że kolega cuma_borek miał w boxerze 17", ale trzeba by było poszukac w temacie o jego 145 jakie miały parametry te felgi.

Jeśli chodzi o czterotłoczkowe Brembo na przod, to z Fiata Coupe 20vt pasują do 145, ale jest problem z felgami bo to kopyto jest tak wielkie, że trzeba dystans żeby się zmieściło, albo właśnie te Zendery bo one mają szprychy lekko wystające na zewnatrz. - to jest opisane tutaj ->http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/58214-145ka_balc3ra.html#post807489

Amortyzatory
Powrót