[155] Nie odpala :/

omron8

Nowy
Auto
155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.
Nie odpala :/ (problem staje się pilny)

Witam wszystkich!
Jakiś czas temu jechałem sobie moją alfą na dotarciu i zaświeciła się marchewa z wtryskiem. Pomyślałem sobie że skoro jedzie no to jadę dalej. Następnego dnia wstałem. Kawałek się przejechałem. Jeździła chyba normalnie, normalnie odpalała ale kontrolka w kilka sekund po uruchomieniu silnika się zaświecała. Przyszedł w końcu czas wracać do domu i... kupa! Silnik po dłuższym kręceniu niby zapalił ale nie do końca (tzn dziwnie niskie obroty, jakby nie załapał na wszystkie gary). Po godzinie spróbowałem znowu i... znowu powrót do domu na sznurku :/

Teraz pytanie do Was. Jak zdiagnozować co się stało. Da się do tego starocia jakimś kompem podpiąć żeby powiedział co nie tak. Przypominam że kontrolka zaświecała się na uruchomionym silniku dopiero po kilku sekundach (jeśli to ma jakieś znaczenie).

Jeśli komp coś pokarze to czy ma ktoś pożyczyć kabelek z okolic Puław / Lublina?

Pozdrawiam i proszę o rady!

Silnik to 1.8 TS 16V

Ostatnia edycja:
Podejrzewam wtryskiwacze, sprawdz połączenia z wiązką

Tak jest, mówię tak bo miałem to samo, zapalam silnik a on ledwo pracował i nie chciał przyśpieszać. Paliła się kontrolka wtrysków, otworzyłem maskę i zaczełem poruszać wtryskiwaczami i silnik zaskoczył, marchewa przestała sie palić.

W T.Sie przyczyną może być też czujnik halla (brak synchronizacji sygnałów)

Ostatnia edycja:
U mnie to "pracował" maks przez 5 sekund i gasł.
No ale jutro sprawdzę jak nie zapomnę.
Słyszałem że czujniki są takiej samej jakości jak cały silnik. Wykryje podłączony komp o co chodzi?

Iiii dzięki za odpowiedź Andrzeju!

Przy okazji obejrzyj sobie przekaźnik od pompy paliwa - może się coś rozłączyło lub coś w ten deseń (np. u mnie każdy kabelek do przekaźnika jest osobno i zdarza się, że lekko się luzuje).

Jesli pali się marchewa to na pewno wykryje. Jak nie odpala to raczej nie wtryskiwacze,bardziej czujnik położenia wału

Kontrolka zapalała się dopiero po chwili.
A jak jest z czujnikiem wałka rozrządu? Takie same objawy?

Silnika nie można uruchomić lub bardzo cieżko, silnik żle pracuje przy przyspieszaniu(szarpanie itp) czyli bardzo podobne

W końcu znalazł się czas żeby pogrzebać w rupieciu :)

Wiecie moi drodzy gdzie w 155 16V znajduje się wtyczka żeby sobie błąd wymrugać?

Gdzie jest ta wtyczka Kolego?? i masz może opis co i jak po drodze zrobić żeby te kody uzyskać, oraz jak je rozumieć??

Nie musiałeś diody kupować,wystarczyła by zwykła żarówka:)
Tak.To jest taki interfejs a wtyczkę do podłączenia masz bodajże na grodzi,ale gdzie to dokładnie nie wiem.Szesnastkowicze niech się wypowiedzą:)

Stojąc przodem do auta, na grodzi lekko z lewej strony, pod czarną prostokątną obudową, w pobliżu kabli od sondy lambda.

Dzięki.
Jutro jak nie zapomnę to zamówię kabelek i otwieram autodiagnostykę komputerową ;)

Kto wie skąd można odczytać oznaczenie sterownika silnika? Ewentualnie może może ktoś jest pewien jaki ja mam: 1.8 TS 16V 1996 rok.

Pozdrawiam!

Amortyzatory
Powrót