[155] Sprezyny

salatin

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 3.0 V6 Q2 2003,Giulia 2.9 V6 Bi Turbo.
Witam panowie jakie polecacie sprezyny do 155 tak zeby zachowac w miare oryg wysokosc

Temat już był wałkowany,ale ja u siebie w TS16V mam suplex sport.bardzo fajnie się lata z tym zestawem:D

no własnie Artek twoje springi są optymalne, gdzie wyhaczyłeś te suplexy?

Temat już był wałkowany,ale ja u siebie w TS16V mam suplex sport.bardzo fajnie się lata z tym zestawem:D

O ile obnizaja te twoje springi ? zastanawiam sie nad zwykla KYB lub MTS Technik ale obnizenie dosc spore w przypadku MTS a oryginalne z wersji sport dosc drogo wychodza, duzo drozej niz eibach pro kit .Ma ktos jakies doswiadczenia z tymi springami wyzej wymienionymi ?

no własnie Artek twoje springi są optymalne, gdzie wyhaczyłeś te suplexy?

Rafi załatwił mi je człowiek od którego biorę części i powiedział że będzie dobrze.kupiłem,założyłem i jest zajebiście:o zresztą widziałeś jak wygląda.

Salatin jak chcesz obniżać to tylko z odpowiednim amorem,inaczej będziesz darł michą po glebie oczywiście jeżeli masz 16V.MTS i spółka bardzo mocno siadają z seryjnym amorem i robi się niebezpiecznie,no chyba że po stole jezdzisz;)

podlaczam sie pod temat bo w najblizszym czasie tez bede miec ten dylemat ale narazie jestem po zakupie amortyzatorow na przod bilstein b6 a na tyl zwykle kayaby jestem ciekaw jak ten mix bedzie chodzic przy standardowych sprezynach zastanawiam sie nad eibachem co sadzicie?

Powiem tak nie chce obnizac bo mialem idealnie springi z wersji sport, ale juz musze wymienic bo siadly po 15 latach z tylu i szukam.Tez nie chce by samochod poszedl do gory a mam obawy ze zwykla KYB moze znaczaco podnies samochod. Napisalem do Andrzeja bo on chyba ma KYB w swojej 2.5 zobaczymy co powie

Ostatnia edycja:
KYB K-flex bardzo szybko mi siadły z tyłu.Oceńcie sami.Zaraz po wymianie.Opona 205/50/15DSC00737.jpg

Jerry czyli co nie polecasz KYB jak ci sie na tym jezdzi? przeswit miedzy opona a blotnikiem ok, ja sie obawialem ze znaczaco KYB podniesie auto.A powiec mi jak masz teraz komplet pasazerow z tylu to obciera czy nie ?

Prześwit na pusto miedzy oponą a krawędzią błotnika ma ok 50mm przy oponie 195/55/15
Przy komplecie osób nie przyciera.Wcześniej na dużych nierównościach to się zdarzało.
Wg mnie wysokość jest ok.DSC00233.jpgDSC00230.jpg
Amortyzatory tez zmieniałem na kyb excel g.
Przód jeszcze nie ruszany,ale na pewno kwalifikują się do wymiany i springi i amory.

Ostatnia edycja:
Powiem tak
Ja bym już nie założył seryjnych srpingów do 155 - jazda po zakretach bardzo niepewna chyba że ktoś sobie ceni wygodę i niezapirdziela po zakretach jak wariat

Powiem tak
Ja bym już nie założył seryjnych srpingów do 155 - jazda po zakretach bardzo niepewna chyba że ktoś sobie ceni wygodę i niezapirdziela po zakretach jak wariat
Przepraszam, że się wtrącę, ale mnie też nieco interesuje temat sprężyn oraz amortyzatorów, bo czuję, że w przyszłym roku będą do wymiany.

W wersji Formula co jest zamontowane seryjnie? Bo podejrzewam, że mam oryginalne, ponieważ auto świetnie się prowadzi i rewelacyjnie trzyma w zakrętach.

W wersji Formula co jest zamontowane seryjnie? Bo podejrzewam, że mam oryginalne, ponieważ auto świetnie się prowadzi i rewelacyjnie trzyma w zakrętach.
O sorry powinienem napisać że mi chodziło o 155V6

Jak to się ma do mojego pytania?
No ma się i to bardzo.
Wersje obniżane TSa mają inną serię springów niż zwykłe TSy czy V6 i moja powyższa wypowiedz ma sie nijak do Twojego Sporta:D
Powiem tak

Nadal nie wiem na jakie modele amorków i sprężyn mam zwrócić uwagę, aby przyczepność pozostała taka jaka jest obecnie :) Chyba trzeba będzie po prostu wymontować i odczytać oznaczenia, gdy już nadejdzie moment wymiany.

formula ma fajne zawieszenie, sprężyny niższe o 1,5-2 cm i grubsze, stabilizatory grubsze (przód o 1mm, tył o 2mm). Ja mam tył od formuly i na torze w czasie zlotu przód latał gdzie chciał a tył trzymał

Sprężyny Artasa są optymalne do normalnej szybkiej jazdy i z wyglądu.

Ostatnia edycja:
Dzięki Rafał, porównam sobie bo nie wiem czy warto będzie inwestować w Eibacha a trochę kosztuje.

edit:
Jednak warto, różnica znaczna bo 26/22mm a w razie czego to na tył można jeszcze dorwać 24mm.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót