Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Może być czujnik uszkodzony,mój też wadliwie pokazywał po wymianie termostatu,został wymieniony i teraz jest wręcz idealnie.
Ja bym generalnie obstawiał czujnik, ze względu na to co pokazywał Ci komputer. Gdyby padnięty był termostat to nie pokazywało by -130 st i innych dziwnych rzeczy. Zmnień czujnik. Szkoda że mamy tak daleko do siebie bo ja taki czujnik mam. Ale w sklepie nowy też nie jest drogi. Ja płaciłem coś w granicach 50 zł.
Jeśli chodzi o temp to mi też trzyma ok 80-85 *C według licznika, podczas jazdy schodzi równo na 80.
To ja mam jeszcze dwa pomysły. Po podpięciu pod kompa jakie parametry pokazuje Ci sonda lambda??? I jeszcze jedna rzecz. Nie straszę i nie życzę Ci tego ale ja kiedyś przy jednym z moich samochodów miałem podobną sytuację. Temperatura skakała na desce a pod kompem latało od góry do dołu tak jak u Ciebie. Okazało się, że zdechła mi głowica i pod czujnikiem robiła się poduszka powietrza, która powodowała, że czujnik nie był w cieczy.
Ale ja bym sprawdził jednak te parametry sondy.
To prawdopodobnie rozwiąże problem![]()
mam to samo.....wiecznie coś trzeba wymienić. Samochód kupiłem za 4,600zł, a w ciągu roku na cześci poszło ok. 3800zł bajka
no właśnie muszę wymienic sondę lambda - wczoraj po podpięciu do kompa pokazuje błąd: " integrator sondy lambda" - i jest nie do skasowania :/
A jak już skasuje, to za 15 sekund ponownie wcskakuje :/
- - - Updated - - -
Tak czytam jak piszecie, że ciągle trzeba coś wymieniać. W każdym samochodzie trzeba coś wymieniać, bo jak się używa to się zużywa. Np. właściciele aut niemieckich marek i nie tylko, mówią "w moim to nic nie wymieniałem przez 10 lat" tylko jak się wsiądzie do takiego auta to wszytko puka i stuka. A my kochamy nasze wyjątkowe autka, które mają swoją duszę i nie chcemy żeby jakieś głupoty psuły nam radość z jazdy![]()
błąd integrator sondy lambda nie koniecznie oznacza sonde do wymiany. Błąd ten tyczy sie procesu tworzenia mieszanki (ECU nie może dokładnie dokonać korekcji dawki paliwa). Powodują go : przepływomierz, nieszczelność w dolocie, elektrozawór oparów paliwa, i sonda lambda. Sprawdz parametry jakie widzi ECU dopiero podejmuj decyzje bo widze że w ciemno wymieniasz sonde
Jesteś pewien? czujnik w termostacie generalnie bierze temp dla ecu, czujnik w głowicy dla wskaźnika. Chociaż cholera wie na ile alfa różni sie pod tym względem od fiata.nie chodziło mi o temp. tylko o to że ten błąd nie koniecznie oznacza koniec sondy. Co do temp. kolega widocznie kupił wadliwy termostat bo otwiera się za wcześnie nie dając silnikowi osiągnąć temp. Co do wskazań temp. to wina czujnika tego wkręconego w termostat.