[145] filtr simota

Auto
Alfa Romeo 156 1.9 jtd 115 km
Siemka.Nadchodzi wiosna więc trzeba wziąć się do wymianę olejów,filtrów itp.Zastanawiam się nad kupnem filtra powietrza simota oczywiście wkładki.Czy ktoś z was już go posiada i jakie są wasze opinie?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wkładka wielorazowa olejona? Zasmucę Cię: takie wkładki nie są zalecane do aut z silnikiem z "gorącym" przepływomierzem, a takim jest TS. Olejek z filtra przelatuje trochę przez niego, drobinki osadzają się powoli na przepływce i razem z niedofiltrowanymi resztkami pyłu robią na niej gluta. Jak to się ma do pracy silnika potem, chyba nie muszę pisać.

Zwykle to jest 1-3% zwyżki mocy i momentu (czyli nieodczuwalne dla kierowcy) i ciut lepszy dźwięk. Wszystko kosztem przepływki ^^

wiec wniosek taqki ze lepiej kupic zwyłky i czesciej wymieniac?

Zastanawiam się co to za marka "simota" pierwszy raz słyszę!

W świecie sportu samochodowego i również tuningu mają dość dobrze ustaloną pozycję. Tylko, że w EU nie jest ona zbyt znana.

Marka z wieloletnim doświadczeniem w branży:
http://www.simota.com/

Ja, co prawda w boxerze, mam wkładkę (mokrą) Pipercross-a. Dziwnym zbiegiem okoliczności, niedługo po założeniu, padła mi przepływka :D Ale po zmianie na sprawną jest na razie OK ;) Poza zmianą dźwięku silnika nic raczej nie wniosła.

Ja w swojej mam K&N ale tez przepływkę płytkową wiem mi to nie sprawia problemu,a pytałam tak z ciekawości widzę że jest to firma która jest rzeczywiście markowa ale mało znana w Europie.

pipercross do osiągów jest lepszy niż wkładka bawełniana ale trzeba często kontrolować jego stan naoliwienia bo jak wyschnie to puszcza drobny piasek do dolotu.

Marka z wieloletnim doświadczeniem w branży:
http://www.simota.com/

Ja, co prawda w boxerze, mam wkładkę (mokrą) Pipercross-a. Dziwnym zbiegiem okoliczności, niedługo po założeniu, padła mi przepływka :D Ale po zmianie na sprawną jest na razie OK ;) Poza zmianą dźwięku silnika nic raczej nie wniosła.

Zmiana dźwięku silnika? A mógłbyś przybliżyć trochę? :P

Zmiana dźwięku silnika? A mógłbyś przybliżyć trochę? :P

Robi się troszkę głośniej. Efekt jest podobny do filtra stożkowego. Słychać "świst" zasysanego powietrza przy dodawaniu gazu. Zdejmij u siebie rezonator to będzie podobnie :D

Dodam że dżwiek robi się przy wkładce bardziej basowy,a co do osiągów moim zdaniem troszkę więcej elastyczności,ale to wszystko zależy od pojemności i mocy silnika.

- - - Updated - - -

I wkładka przysparza mniej kłopotów niż montaż stożka.

Nie producenta nie cytuję to są moje subiektywne odczucia.

Tak czytam i czytam......i nie wiem co w końcu będzie lepsze. Stożek czy taka wkładka o której piszecie??? Bo przede mną wymiana oleju i filtrów i zastanawiam się żeby zamienić zwykły filtr na coś bardziej efektywnego.

Tak czytam i czytam......i nie wiem co w końcu będzie lepsze. Stożek czy taka wkładka o której piszecie??? Bo przede mną wymiana oleju i filtrów i zastanawiam się żeby zamienić zwykły filtr na coś bardziej efektywnego.

Tylko nie stożek.

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Jak już się naprawdę upierasz :) to odstąpię Ci tę wkłądkę za 4pack ;) + koszt przesyłki i gratis dam Ci rurę, którą wsadzisz zamiast rezonatora powietrza;
Efekt dźwiękowy będzie naprawdę fajny :D
(widzę, że Jesteś z Płońska ? w sumie niedaleko ode mnie).

Pozdrawiam
balc3r

Amortyzatory
Powrót