Wzrost a wygodna pozycja w Gtv

• Autor wątku Autor wątku Venomus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Venomus

Guest
Cześć wszystkim :DD W środę jadę wkońcu po moją Belle :DD Dowiedziałem się wielu rzeczy od Was i za wszystie porady i odpowiedzi dziękuję ;) Ostatnie pytanko do fachowców ;) Mam 190cm wzrostu i ogólnie nie jest ze mnie mały człowiek ;) Czy się zmieszczę do Gtvki?? :DD Kumpel mówił, że jego znajomy ma ponad 190cm i się mieści. Inny, że nie dam rady. Gtvki narazie widziałem tylko z zewnątrz i jeszcze nie siedziałem ;) Jak to naprawdę jest ? Znawcy tematu napewno wiedzą :D mam nadzieję że moja wielkość nie przeszkodzi w kupnie Alfy. Pozdrawiam wszystkich ;)

Cóż... Niby w Gtv-ce zmieścił się na upartego Jeremy Clarkson (193 cm), ale... ;)

Moim zdaniem KONIECZNIE powinieneś przed zakupem "zmierzyć" się w fotelu, bo sprawa nie zapowiada się dobrze.

Np. ja, przy wzroście zaledwie 182 cm, po kilku przymiarkach musiałem zrezygnować w wersji z fabrycznym szyberdachem, "kradnącym" 2-3 cm. Do tego jego twarda plastikowa obwódka wypada krawędzią idealnie na głowie kierowcy.

Nawet w moim egzemplarzu bez szyberdachu musiałem mocno odchylić do tyłu oparcie fotela. A i tak przycierałem włosami (krótkimi) o podsufitkę.

Pamiętajmy dodatkowo, jak mała jest przednia szyba w tych samochodach.

Oczywiście prawdziwy miłośnik Gtv musi przełknąć wiele niedogodności i pójść na milion kompromisów... Ale wydaje mi się, że są pewne granice zdrowego rozsądku.
A jeśli stosować się do nich, to na 101 proc. człowiek o Twoim wzroście musi jednak odpuścić sobie to auto...

No chyba, że będziesz jeździł w pozycji niemal całkowicie leżącej ;)
Co i tak jest średnim rozwiązaniem z racji ograniczonego zakresu regulacji kierownicy - nie ma więc szans na znalezienie optymalnej pozycji za kierownicą. Nie wspominając już o wyśliźnięciu się spod pasów podczas ewentualnej kolizji...

Oj niestety nie chcialem byc zlym prorokiem ale origin ma racje.
Ja mam 170 cm wzrostu i przy "idealnym" ustawieniu fotela do sufitu brakuje mi jakies 2-4 cm. Dodatkowo wąska szyba tez wymusza swoje. A wysiadanie z auta nawet przy moim wzroscie jest okropnie trudne.

Niestety male auta sprtowe są dla malych ludzi :/. Jesli moge cos doradzic to kup fiata coupe... w porownaniu z Gtv jest wielki :)

Na pocieszenie powiem Ci ze dla odmiany ja nigdy nie kupie sobie Hummera :mrgreen:

Myslalem o kupnie GTV za kilka lat, jako drugiego samochodu ale mam 189 i po tym, co napisaliscie bede sie musial dobrze zastanowic :-(
1,5 roku jezdzilem za malym dla mnie megane coupe i zadne dluzsze trasy nie wchodzily w gre, a nawet na krotszych czasem bolaly mnie plecy. Nie powiem, zbym teraz w 145 mial idealna pozycje za kierownina (fotel jest zdecydowanie za wysoko) ale przy megane to rewelka!

Tak wiec miec fajny samochod taki, jak GTV i sie w nim meczyc, nie czuc go przez pollezaca pozycje? Jak bedzie okazja to jeszcze sie przymieze ale poki co bede chyba zbieral na wieksze GT... No chyba, ze Venomus sie jednak do Gtv'ki zmiesci ;-)

Dobrze nie wróżycie....ale co tam w środę jadę zobaczyć(kupić jak da rade w niej żyć;) Gtv-ke. Powiem tak jechałem ostatnio Fordem Puma kompletna porażka jako samochód moim zdaniem. Ale wielkość chyba podobna do Gtv-ki ale może się mylę. Kurcze specjalnie w Anglii byłem bo chciałem kupić właśnie Gtv-ke. Tyle o niej się pouczyłem (większość informacji dzięki alfaholikom :DD ). Zobaczy się ja jestem jak zawsze pełen optymizmu. Jak coś ten model nie posiada szyberdachu. Jest to rocznik 1999 czyli po lifcie. Muszę się zmieścić hehe:D Pozdro

Fred, nie przesadzaj ja siedzialem w twojej gtvce bez regulowania siedzenia (na twoich ustawieniach) i czułem sie znakomicie jak w ubraniu szytym na miare:P a mam 180cmm a moze byłem tak zachwycony ze nie zauwazylem ze prawie dotykam dachu? hmm... tylko ze ja uwielbiam ciasne auta czuje sie w nich znakomicie - wszystko na wyciagniecie reki
Venomus, przejedz sie tym autem bo siedzenie na parkingu to chyba nie wszystko
... jak jabym sie chcial katowac takim autem... :)

OO__V__OO napisał:
Fred, nie przesadzaj ja siedzialem w twojej gtvce bez regulowania siedzenia (na twoich ustawieniach) i czułem sie znakomicie jak w ubraniu szytym na miare:P a mam 180cmm a moze byłem tak zachwycony ze nie zauwazylem ze prawie dotykam dachu? hmm... tylko ze ja uwielbiam ciasne auta czuje sie w nich znakomicie - wszystko na wyciagniecie reki
Venomus, przejedz sie tym autem bo siedzenie na parkingu to chyba nie wszystko
... jak jabym sie chcial katowac takim autem... :)

Wiesz Ty masz 180 cm ;) Ja 10 cm więcej :DD No ba najważniejsza jazda, chciałem 2.0 V6 Turbo, ale jednak z powodów finansowych będzie to tylko 2.0 TS ale i tak da rade ;DD O ile się zmieszczę :DD

Chyba zależy ile z tego wzrostu przypada na tułów a ile na nogi :wink:

190cm wzrostu i GTV może nie są optymalnym zestawieniem, ale warto spróbować. Wczoraj do mojej GTV przymierzał się kolega mający właśnie troszkę ponad 190cm. Odsunął fotel maksymalnie do tyłu i stwierdził, że jest OK.
Widoczność do przodu w tym aucie zaprojektowano tak, żeby widać było drogę. I ją widać. Za to mało widać nieba i chmurek :)
Ja mam 183cm wzrostu. Bez problemu znajduję wygodną pozycję za kierownicą GTV. Prowadzę dość blisko kierownicy, w pozycji z wyraźnie zgiętymi łokciami, żeby wyprostować ramiona muszę mocno rozeprzeć się pomiędzy fotelem i kierownicą.
Ale szyberdach w jednym z oglądanych aut przeszkadzał mi bardzo i właściwie wykluczał zakup.
Powodzenia i dobrych decyzji.
Paweł

No mam nadzieję że wszystko pójdzie po myśli ;) Jeszcze 3 dni i się okarze ;)

Nie ważne pozycja i miejsce . Ważne wrażenia z jazdy . Szwagier 205 cm.; po przejażdżce stwierdził zaje...... ! Wszystko zależy od przyzwyczajeń. Jedni lubią siedzieć wysoko inni wolą na pół leżąco. Uważam że w Gtv można wygodnie siedzieć z wzrostem 200 cm. .

Ja tylko i wyłącznie lubię. W pozycji niskiej, i wyprostowanej, ręce blisko kierownicy. I napewno nie mogę walić głową w sufit :DD Jeżeli będzie wszystko ok to git ;D

Mam 192cm wzrostu (do tego dosc dlugie nogi) i Gtv. Jak fotel odsuniety na maxa do tylu to miejsca jest dosc, choc wsiadanie i wysiadanie jest problematyczne (szczegolnie jak drzwi nie sa otwarte w calosci).
W Gtv siedzi sie dosc nisko (szoruje tylkiem po asfalcie) i to powoduje utrudnienia we wsiadaniu i wysiadaniu. Do tego kierownica dosc nisko wisi nad fotelem.

Pare razy mialem watpliwa przyjemnosc jechania w Gtv w 4 osoby, na szczescie jako kierowca. Da sie! Wiem, ze 5 osob tez zniesci sie w tym aucie :)

Na szczescie na codzien, poruszamy sie we 2 tylko (zona i ja) tym autem.

Oczywiscie wygodniej jest w 156/159 ale one sa limuzynami.

Pozdrawiam
Klaudiusz

gALL a jak siedzisz to tylek masz dosuniety do oparcia?
W megane coupe miescilem sie wlasnie dzieki takiej pozycji ale kiepsko czulem przez to, co dzieje sie z samylem ochodem. Z kolei, jak dosunalem tylek to walilem glowa w sufit. W Alfie nie chcialbym tego znowu przerabiac

Tylna czesc ciala mam przy oparciu, inaczej bym sie nie zmiescil. Ogolnie jest wygodnie jak nie trzeba jechac po wertepach.

Obecnie nie poruszam nie na dlugich dystansach (najdluzszy to ok 100 mil w jednym kawalku), moze do PL sie wybiore Gtv ale to na wiosne.

Pozdrawiam
Klaudiusz

No mogę się pochwalić z mojej przygody z GTVką :) Przejechałem się takową co chciałem kupić i powiem, że super. Po pierwsze zmieściłem się fotel pozycja pionowa taką jak lubię no i żeby było super jak chcę muszę mieć do końca fotel przesunięty. Ale sprawdziłem też czy ktoś za mna usiądzie jako tako i ja będę mógł prowadzić. Nie najwygodniej dla mnie, ale da rade na krótką metę :D Kupiłbym, ale wziołem na serwis to się przestraszyłem. Ogólnie w skrócie naprawy na kwote ok 4 tyś. Więc podziękowałem. Dobrze, że to znajomy mechanik to za flaszke sprawdził :)

Mogę sie pochwalić, że jestem umówiony na kolejną jazdę inną sztuką w sobotę ;) Może ta będzie tą jedyną hehe:) Pozdro dla wszystkich

Ja zanim kupiłem swoja Gtvke to ogladałem 8 innych :/ wydałem kupe kasy na paliwo, co nie pojechałem ogladać, sprzedawca przez tela mowił że wszystko OK do niczego sie nie ma przyczepic, jade i co widze? jak nie klepane z obu stron to źle pomalowane, jedna miała wyciek z silnika, w innej nie dzialal abs i dymiło sie z pod meszka przy gałce zmiany biegów, no masakra, ale w koncu trafiłem na tą jedyną, nie powiem że jest idealna, ale przy tej reszcie co ogladalem to jest idealna :] A pozycja przy moim 190cm jest bardzo dobra!
Pozdrawiam

seti napisał:
Ja zanim kupiłem swoja Gtvke to ogladałem 8 innych :/ wydałem kupe kasy na paliwo, co nie pojechałem ogladać, sprzedawca przez tela mowił że wszystko OK do niczego sie nie ma przyczepic, jade i co widze? jak nie klepane z obu stron to źle pomalowane, jedna miała wyciek z silnika, w innej nie dzialal abs i dymiło sie z pod meszka przy gałce zmiany biegów, no masakra, ale w koncu trafiłem na tą jedyną, nie powiem że jest idealna, ale przy tej reszcie co ogladalem to jest idealna :] A pozycja przy moim 190cm jest bardzo dobra!
Pozdrawiam

Normalne. Te samochody w PL praktycznie sie nie sprzedawaly. Jesli juz cos jest na rynku wtórnym to głównie jest to padaka z Niemiec. Ktos kto kupuje "oczami" złapie sie na taka "okazje". Zeby wyhaczyc naprawde dobra GTV do jazdy, trzeba nastawić sie na długie poszukiwania, wiele przejechanych kilometrow i duzo wydanej kasy na paliwo itp. No i cena. Spokojnie trzeba liczyc 40% wiecej niz cena rynkowa.
Ja swoją trafiłem dość przypadkowo po długich poszukiwaniach Alfy, ale warto było- 50 000 oryg. przebiegu, wnętrze pachnące nowością, 2 właścicieli fanatyków, nie jeżdzona w zimy :mrgreen:

Tak więc da się. Ale łatwe to po prostu nie jest. Jest coraz mniej dobrych egzemplarzy na rynku.

Damian napisał:
seti napisał:
Pozdrawiam

Normalne. Te samochody w PL praktycznie sie nie sprzedawaly. Jesli juz cos jest na rynku wtórnym to głównie jest to padaka z Niemiec. Ktos kto kupuje "oczami" złapie sie na taka "okazje". Zeby wyhaczyc naprawde dobra GTV do jazdy, trzeba nastawić sie na długie poszukiwania, wiele przejechanych kilometrow i duzo wydanej kasy na paliwo itp. No i cena. Spokojnie trzeba liczyc 40% wiecej niz cena rynkowa.
Ja swoją trafiłem dość przypadkowo po długich poszukiwaniach Alfy, ale warto było- 50 000 oryg. przebiegu, wnętrze pachnące nowością, 2 właścicieli fanatyków, nie jeżdzona w zimy :mrgreen:

Tak więc da się. Ale łatwe to po prostu nie jest. Jest coraz mniej dobrych egzemplarzy na rynku.

Znam ten ból poszukiwania :wink: ile ja się najezdziłem i naogladałem zanim swoją znalazłem i do poprzednich to była wprost w świetnym stanie ale i tak było pare rzeczy który poprawiłem i nadal poprawiam żeby była prawie w idealnym stanie :)

siema jestem tu nowy i zaciekawił mnie temat... mam GTV z 1996roku.. i mam 197cm.. powiem wam ze miejśce mam... tylko za mna nikt nie wejdzie... więc z auta 4 osobowego robi sie 3 osobowe.. pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót