[155] Wymienilem dzis wydech

wasyl

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.5 V6 2002
Teraz sklada sie z jednego tlumika firmy powerflow uk, robia cale wydechy na poczekaniu. W miejsce katalizatora jest rura, tez robiona przez nich. Jedynie srodkowa rura bedzie rdzewiejaca :P calosc uzywana po bardzo okazyjnej cenie, gwarancja na tlumik dozywotnia. Zmierzam do tego, ze raczej nie odczulem aby osiagi sie poprawily, chociaz moze i elastycznosc ciut lepsza. Pewnie mi sie i tak wydaje, no musze troche wiecej pojezdzic. Ale na pewno wiem, ze katalizator mialem sprawny ;) Dzwiek jest nie do opisania, miod :D lepszy niz ten lecz o podobnej barwie> http://uk.youtube.com/watch?v=ZFmH-Rh8EaU jak bede mial mozliwosc to nagram jakis film bo nagranie komorka jest bardzo marne. Zestaw jest dosc glosny, moze nawet za glosny, pozyjemy zobaczymy co z tym zrobic. Jutro montuje bilsteiny b6 ze sprezynami -40mm :twisted: nastepnie swiezutko malowane czarne speedliny :D a moze pomaluje w graficie....

wasyl, Próbowałeś go w pełnym zakresie obrotów?

nie widze zadnych przeciwwskazan co do usuniecia katalizatora. nikt z moich znajomych blizszych lub dalszych :P czy tez nawet z forum alfy 155 w uk nie mial nigdy zadnych problemow, i w ogole nie rozumiem dlaczego odradzasz ? :)

andrzej, no co za pytanie, do odciecia :D ja sie delektuje dzwiekiem obecnie, nie zwazam na nic innego :D

wasyl napisał:
andrzej, no co za pytanie ja sie delektuje dzwiekiem obecnie, nie zwazam na nic innego
Pytam bo sam się zastanawiam nad uwolnieniem wydechu i zamontowaniu tylko końcowego tłumnika sebringa lub remusa ale myslę też na układem powietrza ( filtr sożek )

ja po nowym roku kupie sobie wkladke np k&n. stozek jak chcesz montowac to musisz doprowadzic jakas rure zeby zimne powietrze lecialo na niego. bo tak to stracisz moc tylko. ale jaki dzwiek by byl ze stozkem dodatkowo, masakra. nasze v6 bardzo nie lubia stozkow, poparte doswiadczeniami znajomych. dlatego polecam dobra wkladke. jest tez cos takiego jak bmc cda, stozek w karbonowej obudowie izolujacej cieplo. to jest super, moglem to tez kupic od tego kolesia ale juz szkoda mi kasy bylo. dosc droga rzecz ale bardzo dobra i dziala jak nalezy. w polsce to kosztuje ladnych kilkaset zlotych chyba :(

to jest jego auto z tym wlasnie filtrem

http://www.cloverleaf4.co.uk/images/uploads/8594.jpg

Wkładkę K&N to ja mam już włożoną , na osłonę dolotu powietrza to zastosuję sprawdzoną lecz niezbyt fotogieniczną metodę . Powiedz jeszcze jakie masz świeczki zapodane w swojej Szacownej V6?

no jak juz masz to gitara. swieczki mam ngk zwykle jakies. wydech sobie smialo rob, warto dla dzwieku :D szczerze to takie amatorskie przerobki nie wierze aby dawaly jakies przyrosty mocy, ja wcale na to nie liczylem. jak chcesz mocy to szukaj 3.0 ze spidera najlepiej wchodzi bez zadnej przerobki, i jego podciagnac zanim trafi pod maske ;)

odradzam supersprinta, nie robi duzej roznicy w dzwieku, przynajmniej ten co ja mialem poprzednio zalozony.

Szacownie sie prezentuje ? ;) tu na badaniu technicznym, wynik negatywny :P

http://www.cloverleaf4.co.uk/images/uploads/13075.jpg

wasyl napisał:
chcesz mocy to szukaj 3.0 ze spidera najlepiej wchodzi bez zadnej przerobki
Może nie wiesz ale już od kilku miesięcy szukam :D Moje autko najlepiej sprawuje się na Championach na NGK się przyduszało na zimnym silniku

bobryt napisał:
ja czemu, ja już rok nie mam i nic sie nie dzieje a moc wzrosła :)

Czy nie wstydzisz się zanieczyszczać środowiska _seryjnym silnikiem_, gdzie jedynym zyskiem jest placebo albo cztery konie mechaniczne? ;-)

Pozdrawiam, d.

Na wiosne pierwszą rzeczą którą zrobie będzie wywalene katalizatora :arrow:

też o myślałem o wywaleniu kata środkowego tłumika ale w sumie pomyślałem że uzyskam nic po za buczeniem , więc pozbieram trochę kaski i zapodam sobie jakąś instalacje wydechodwą:D
wasyl, wstaw dzwięk na youtube

ja tez wywalilem kata i w miejsce wstawilem dobrej jakosci rure w mojej 155 2.0 16v ale nim to zrobilem to przeprowadzilem rozmowe z gosciem ktory zajmuje sie tlumikami od lat Weglarski ,gosc mi powiedzial ze nie ma zadnych przeciwskazan do tego zeby go wywalic zwlaszcza ze moj byl juz zajechany i tyle auto jezdzi lepiej i nie ma zadnych problemow ,gdy jest jedna sonda przed katem to smialo mozna wywalac nie oszukujmy sie wiekszosc tych katalizatorow ma 10-15lat to stare trupy blokujace uklad

ok więc tak co do tematu to moje auto przed remontem generalnym na źle podwieszonym jeszcze wydechu (po remoncie wszystko juz było jak trzeba) gdyż wszystko było w fazie eksperymentalnej wkładka k&N katalizatora już nie miałem przy zakupie w jego miejsce (finanse) wstawiona strumienica michaela dalej rura koło baku ten tłumik oryginalny i na koniec wg mnie mistrzostwo dla tej v6 czyli MG motorsport... jest głośno dźwięk przepiękny .... http://pl.youtube.com/watch?v=3SAelEPlhUY http://pl.youtube.com/watch?v=hrZDacnECFU

co do tego katalizatora to innym razem i moze w innym temacie wytłumaczę i poprę swoje zdanie zdaniem fahowej literartury i prasy ....

co do L. Węglarskiego wymienionego wcześniej polecam tłumik końcowy "szklarz" (wtajemniczeni wiedzą skąd nazwa)

mam pytanie do was koledzy wyzej jak dlugi czas uzywacie wkladki K&N i czy nie mieliscie z tego powodu problemu z przeplywka co do Weglarskiego robil on mojemu znajomemu do 155 caly wydech i powiem ze znajomy byl zadowolony moge tez polecic stronke o ktorej wspomnial mi Weglarski dotyczaca katalizatorow jesli ktos nie chce wstawiac rury to tu jest alternatywa www.lindo.gobex.pl

salatin napisał:
mam pytanie do was koledzy wyzej jak dlugi czas uzywacie wkladki K&N i czy nie mieliscie z tego powodu problemu z przeplywka
Nie zauważyłem żadnych niepokojących oznak

Digit napisał:
bobryt napisał:
ja czemu, ja już rok nie mam i nic sie nie dzieje a moc wzrosła :)

Czy nie wstydzisz się zanieczyszczać środowiska _seryjnym silnikiem_, gdzie jedynym zyskiem jest placebo albo cztery konie mechaniczne? ;-)

Pozdrawiam, d.

może jakbym kupił Lamborghini Diablo które wytwarza 10x więcej spalin może zaczął bym się wstydzić :roll:

wywalenie kata i środkowego tłumika to jedna z lepszych decyzji.

@alfasound_mania - zaręczam że żadnego buczenia nie ma. możesz z resztą na YT znaleśc nagranie mojej 155

salatin napisał:
nie oszukujmy sie wiekszosc tych katalizatorow ma 10-15lat to stare trupy blokujace uklad

Może mi kroś powiedzieć, jak sprawdzić katalizator? Również się zastanawiam nad jego wymontowaniem, jednak wolałbym mieć pewność, że to co wyrzucę to rzeczywiście "trup" :mrgreen:

bobryt napisał:
może jakbym kupił Lamborghini Diablo które wytwarza 10x więcej spalin może zaczął bym się wstydzić :roll:

To ile tych Lamborghini Diablo w ogóle jeździ na codzień?! :->
Za to myślących podobnie i wywalających katalizatory z 10 letnich trupów jest wielu, oj wielu.

Oczywiście znasz współczynnik napełniania swojego silnika i wiesz ile możesz jeszcze wycisnąć, a odtykając wydech - jak to w silniku wolnossącym - poprawiłeś stosownie dolot.

Masz auto wyprodukowane po 1995 roku, gdzie przechodzisz okresowe badanie techniczne?

bobryt napisał:
wywalenie kata i środkowego tłumika to jedna z lepszych decyzji.

Możesz napisać co dokładnie uzyskałeś i z czego jesteś tak zadowolony? Poza ewidentnym lepszym samopoczuciem.

bobryt napisał:
@alfasound_mania - zaręczam że żadnego buczenia nie ma. możesz z resztą na YT znaleśc nagranie mojej 155

P.S. zresztą; znaleźć

Amortyzatory
Powrót