W 145JTD jest 61 litr. więc żaden problem.W długiej trasie wystarzy nie przekracać 130km/h a i 1100 można osiągnąć.Spalanie byłoby niższe gdyby alfa nieważyła 1210 kg. (moja bez klimy niestety).Porównywalne golfy IV są lżejsze .Pozdr.
W 145JTD jest 61 litr. więc żaden problem.W długiej trasie wystarzy nie przekracać 130km/h a i 1100 można osiągnąć.Spalanie byłoby niższe gdyby alfa nieważyła 1210 kg. (moja bez klimy niestety).Porównywalne golfy IV są lżejsze .Pozdr.
a ja sie dziwie jak ludziom auta spalaja mniej niz producent podaje.. I to duzo mniej..
To jak według instrukcji wygląda spalanie w 145 w takim razie?Napisał Konrado
http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)
Instrukcja podaje średnie spalanie 5,7 l/100.Poszukam szczegółowych danych spalania to wrzuce.Pozdr.
ps.dodaje link do technicznej spec. powinno działać http://forum.alfa145.com/uploads/own...ifications.pdf
W moim 1.6 wg instrukcji:Napisał bimski
Trasa 90km/h: 5.9 lub 6.5
Trasa 120km/h: 8.0 lub 8.2
Miasto: 9.4 lub 11.1
W instrukcji podane są dane wg dwóch norm.
Z mojego doświadczenia wszystkie dane są możliwe. 5.9 w trasie latem jest do zrobienia. 11.1 w mieście też.. 8)
Mój rekord to min 5.9 w trasie.
Mój max 10.0 o dziwo tez w trasie, ale to w mrozie pod wiatr i deptanie po 160 ile wejdzie.
W mieście nie wyskoczyłem ponad 9/100
A bimski ile podaje Twoja instrukcja :?:
Baty...? No nie wiem... Nie sądze, ale nawet jesli, to Ty będziesz wytwarzać niemiłe akustycznie wrażenia dla ucha, a ja będe upajać sie pięknym brzmieniem Twin SparkaNapisał Panicz Jakub
![]()
Mam identycznie. :wink: I nie widze w tym problemu :wink: Jadąc do Niemiec, cały czas trasa zrobiłem 600km na baku.Napisał showtime
Pozdr Tiga
Napisał rigobert
Wszystkie te wartości są mozliwe do osiągnięcia. Niedawno postanowiłem go sprawdzić, jeżdżąc na maxa oszczędnie. W trasie nie przekraczając 100 km/h, a w mieście delikatne przyspieszanie i redukcja biegu przy max 2500 RPM. Zalałem do pełna po 200km, średnie spalanie wyszło w granicach 7L/100 km. Czyli wartość jest w zupełności akceptowalna. Przypominam że jest to trasa mieszana, 70% trasa, 30% miasto. Czyli przejechanie 200 km kosztowalo mnie przy obecnych cenach paliwa ok. 54 PLN.
O maxymalnych wartościach myślę że każdy z forumowiczów zdołał sie już przekonać, przepalenie tej ilości na o połowę krótszym odcinku byłoby możliwe i to bez specjalnych zabiegów![]()
PabloGarage Group
www.pablogarage.pl
Mechanika / Renowacja powłoki lakierniczej / Flokowanie
facebook.com/flokujemy
Ja sobie zawsze mowie ze bede jezdzil wolniej i uda mi sie zrobic np. 750 km na zbiornikunigdy nie wychodzi... bo jak widze jakiegos leszcza na skrzyzowaniu w Panzerwagonie to nachodzi mnie ochota pokazac, czym pachnie Alfa.
A taką ochote na sciganko mam podczas kazdego wyjazdu w miastowiec chyba nigdy nie osiagne zamierzonych 750 km na baku
![]()
Ja mam co prawda 2.0 T.S. ale w miescie nie wzial wiecej niz 13 litrow, a ostatnio przy bardzo delikatnej jezdzie udalo mi sie zejsc do 10.5 litra. Na trasie zalezy od predkosci:
100-120 km/h = 8 litrów na 100 km, 140 km/h i wiecej = 10 litrów na 100 km...
A jesli idzie o diesle to kumpel ma 2.4 JTD (136 KM) w swojej 156 i mowi, ze w miescie nie pali mu wiecej niz 8 litrów...
Fiat Seicento 0.9 '98 -> Alfa Romeo 145 qv '99 -> Fiat Coupe 20vt '99 -> Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16v '03 -> Honda Civic 1.8 iVtec '09 -> Renault Megane GT220 Grandtour '14
Nie zabijaj robaczka
Heh tylko jak tu oszczędnie jeździć TS-em po miescie? Żeby jechał potrzeba trochę obrotów...Napisał mrksz87