[155] Jakie amortyzatory?

bikermarek

Nowy
Auto
Alfa Romeo 155 2,0 Twin Spark 16V 1995
Coś mi wali z przodu, najczęściej z prawej strony. Wahacze nowe, łączniki stabilizatora również, luzów na końcówkach drążków kierowniczych również nie ma... Stawiam na kończące się amortyzatory (obecnie mam założone przez poprzedniego właściciela Monroe).
Oczywiście przed zakupem pojadę do diagnosty sprawdzić ich stan ale nic innego nie przychodzi mi do głowy.
I teraz pytanie: co kupić?

sprawdziłbym jeszcze magla.

amorki to najlepiej kyb, monroe mam z przodu i nie narzekam.

KYB są całkiem ok, sachsy drogie ale też wporzo, a możesz tak jak ja - poszukać np. FK na tablicy albo czegoś innego lekko sportowego - z przodu nie będziesz bardzo czuł, że masz twardziej, a prowadzenie bardzo się poprawi ^^
A jak coś to za 160 zł oddam 2 kompletne MC Phersony :) Jak dla Ciebie, wysyłka gratis.

Przy okazji się podepnę pod temat - jakie amortyzatory i sprężyny brać do 155 Formula? Podobno ta wersja ma lepsze zawieszenie i chciałbym je zachować w tym stanie (o ile nie będzie to koszmarnie drogie).

A jak coś to za 160 zł oddam 2 kompletne MC Phersony :) Jak dla Ciebie, wysyłka gratis.

Dzięki za propozycję - przemyślę. Przy okazji jakie amory są w tych kolumnach, oryginalne Boge czy coś innego?
Zastanawiam się też czy przyczyna nie leży w zużytych poduszkach/łożyskach amortyzatorów.

Na tył KYB, a na przod Monroe polecam. Ja tym zestawem zrobilem już 30 tysięcy i nie słychać jeszcze nic niepokojącego z amorków

Dzięki za propozycję - przemyślę. Przy okazji jakie amory są w tych kolumnach, oryginalne Boge czy coś innego?
Zastanawiam się też czy przyczyna nie leży w zużytych poduszkach/łożyskach amortyzatorów.
A wiesz, przyjrzę się :)
Zużyte poduszki powodują przeskakiwanie sprężyny przy skręcaniu i z reguły słychać stukanie/strzelanie kręcąc kierą na postoju (nie przy ruszaniu, jak przeguby). I czasem kiera nie wraca do pozycji neutralnej - mam tak w Maździe :P

Dzięki

Zużyte poduszki powodują przeskakiwanie sprężyny przy skręcaniu i z reguły słychać stukanie/strzelanie kręcąc kierą na postoju .I czasem kiera nie wraca do pozycji neutralnej - mam tak w Maździe :P

U mnie wali przy powolnej jeździe na wybojach. Najczęściej podczas skrętu w lewo jest to wyraźnie odczuwalne z prawej strony.

Oryg byl Boge zreszta bardzo dobry ale juz chyba nie do zalatwienia, ja polecam kyb lub bilstein b4 bo dalej to juz bardzo drogo

Zużyte poduszki powodują przeskakiwanie sprężyny przy skręcaniu i z reguły słychać stukanie/strzelanie kręcąc kierą na postoju (nie przy ruszaniu, jak przeguby). I czasem kiera nie wraca do pozycji neutralnej - mam tak w Maździe :P
Rzmudzior opisujesz efekt zużytego łożyska nie poduchy.Te łożyska nie często wysiadają,ale po latach ze smaru robi się coś na wygląd wosku.Łożysko jest rozbieralne i jeśli bieżnie są ok to wymycie ich i kulek oraz nowy smar rozwiązuje problem.

Rzmudzior opisujesz efekt zużytego łożyska nie poduchy.Te łożyska nie często wysiadają,ale po latach ze smaru robi się coś na wygląd wosku.Łożysko jest rozbieralne i jeśli bieżnie są ok to wymycie ich i kulek oraz nowy smar rozwiązuje problem.
A to przepraszam. W takim razie może być problem tutaj.
A do Twojej rady zastosuje się z moimi łożyskami w obu pojazdach, bo w 145 też się dało czasem odczuć.

Krótka piłka - sprężyny na tył KYB czy Monroe? KYB za 130zł/szt., a Monroe 140zł/szt.

nie ważne jakie, ważne żeby były do wersji sport bo są krótsze a formula miała właśnie krótsze sprężyny które później kładli do sport-a.

W obu przypadkach mówiłem sprzedawcom, że mam silnik 1.8 sport, więc na pewno jest to uwzględnione :) Tak więc wezmę KYB, dzięki!

Czyli który numer? W ePERze mam 3 różne numery i w żadnym z nich nie jest określona wersja sport :/

Panowie, jakie amorki kupić sobie na tył?? KYB'y Excel-G czy Gas-A-Just, czym różni się tłumienie pojedynczą a podwójną rurką w sensie odczuć z jazdy?? Jednorurowe są droższe więc domyślam się też że lepsze...
Będzie to grało z Eibachem Pro-Kit i butlą LPG w bagażniku więc trochę ciężej.

Ostatnia edycja:
Na tył KYB, a na przod Monroe polecam. Ja tym zestawem zrobilem już 30 tysięcy i nie słychać jeszcze nic niepokojącego z amorków
Jakie Monroe założyłeś?Także na przód dałem Monroe ale gazówy Reflexy.Są dość twarde,co mi się podoba.

- - - Updated - - -

Panowie, jakie amorki kupić sobie na tył?? KYB'y Excel-G czy Gas-A-Just, czym różni się tłumienie pojedynczą a podwójną rurką w sensie odczuć z jazdy?? Jednorurowe są droższe więc domyślam się też że lepsze...
Będzie to grało z Eibachem Pro-Kit i butlą LPG w bagażniku więc trochę ciężej.
W 146 zakładałem Excel-G i spisywały się naprawdę dobrze.

Amortyzatory
Powrót