Jakie wahacze na tył

mmax88

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA
Witam!

Na forum są dziesiątki tematów, w których można poczytać o polecanych i niepolecanych producentach wahaczy przednich (sam zrobię chyba górę w TRW, dół i łączniki Vema), natomiast problem jest z informacjami nt. zawieszenia tylnego. Jakich producentów polecacie? Chciałem wymienić praktycznie komplet. Interesuje mnie kompromis między jakością a ceną - nie chcę kupić tanio i zaraz robić jeszcze raz, ale za dużo też nie chciałbym wydać :P
Czy wahacze poprzeczne fast są dużo gorsze od vemy? W cenie różnica duża w sumie nie jest...

Będę wdzięczny za wszelką pomoc :)

Pozdrawiam

Poprzeczne mam Vema ale dopiero 15 tyś przejechane -jest ok

Ja mam luzy na poprzecznych ale będę dawać tulejki PU. Wzdłużne kupię nowe TRW OR (po 200 zł są) a tulejkę w zwrotnicy wymienię na nową z ASO.

To może jeszcze spytam: co oprócz wahaczy wzdłużnych i poprzecznych dobrze jest przy okazji wymienić?

tuleja zwrotnicy ew. łączniki i poduszki stabilizatora jeśli mają luz

Dziękuję :)

Ktoś wie jak się zachowują wahacze fasta na tyle?

Swoją drogą, jakby wymienić komplet (jak to planuję zrobić), jakie przebieg powinienem zrobić do następnych napraw?

nie wiem :lol:
ja kupiłem cały kpl vema - jak na razie coś koło 24.000-27.000km i jest ok

Poczytałem, popytałem i doszedłem do wniosku, że będę robić w ten sposób:

Na przód wahacze górne TRW, dolne Vema, łączniki stabilizatora TRW oraz gumy stabilizatora. Z tyłu komplet wahaczy Vema, poduszka i łączniki stabilizatora oryginalne, tuleja zwrotnicy Magnetti Marelli.

Co o tym sądzicie?

Zakładaj polskie łączniki JGR, lepsze niż TRW. A jeśli chodzi o gumy to oryginały lub zamienniki o kształcie oryginałów.

Jgr nie wiem czy lepszy od TRw ale u mnie już 20 tyś i ok

W takim razie pomyślę nad polskimi :) Jest tam coś jeszcze, co można by wymienić? Czy to już "kompletny" zawias?

Raczej już wszystko wymieniłeś, ze swojej strony mogę dodać że na tyle poprzeczne polecam Vemy, zrobiłem na nich ok 30 000km i nadal są w stanie BDB.

Amortyzatory
Powrót