JTDM 1.9 16V słaby dół

tommipl2

Nowy
Auto
Alfa 147 1.9 JTDM 16v 2005r+ GSXR 600 L0
Mam mały kłopot, otóż problem polega na tym, że do 2800obr/min dzieje się .... nic szczególnego:eek: dopiero powyżej tej granicy auto wyrywa do przodu, po prostu jedzie jak zwykły punto II jtd i strzał od 2700. EGR sprawny, zaślepiony, grucha turbo pracuje, wymagane ciśnienie doładowania pokrywa się ze zmierzonym, wymagana masa powietrza jest o 100 niższa od zmierzonej czyli jeśli wymagana jest 380 to zmierzona około 490, jedna z drugą wzrasta wprost proporcjonalnie do obrotów zachowując ten sam stosunek. Niema żadnych błędów, przepustnica w dolocie również pracuje, jest to 2005 rok jtdm 16V 150 konny, bez dpf i klap wirowych. Proszę o jakieś podpowiedzi, czy może to być spowodowane stosunkiem mas powietrza? kupować nowy przepływomierz?
Może miał ktoś ten sam problem?
Dodam jeszcze że auto odkupiłem po wymianie rozrządu, czyli kupiłem już wymieniony, od samego początku jest taki mułowaty

Ostatnia edycja:
overboost, nieszczelny układ podciśnienia, idiota zmieniał pasek itd...

nie chciało się szukać, co?

Ostatnia edycja:
Wyczysc porzadnie egr i ta sztange w nim zebym sie ruszala .

che się chce,, wczoraj zająłem się pierwszym podejrzeniem czyli EGR, okazało się że jest oki, doładowanie w normie, a czego konkretnie i gdzie szukać? mówisz podciśnienie? masz na myśli cały układ czy jakieś szczególne miejsce?

- - - Updated - - -

Wyczysc porzadnie egr i ta sztange w nim zebym sie ruszala .
Jak już pisałem EGR jest sprawny, czysty, zaślepiony zostawmy już go w spokoju :)

- - - Updated - - -

overboost, nieszczelny układ podciśnienia, idiota zmieniał pasek itd...

nie chciało się szukać, co?
Czy przy takiej awarii nie miałbym jakiegoś błędu na kompie?
Robiłem testy wykonawcze przepustnicy, gruchy od turbo oraz egr te elementy pracują, jeśli byłby nieszczelny układ podciśnienia to elementy nim właśnie sterowane nie pracowałyby czyż nie?

Ostatnia edycja:
nie tak jak mnie:P zaopatrze się w nie i dam znać czy popsułem bardziej :cool:

jak przepływomierz kłamie za bardzo to będzie błąd ilości powietrza i MCSF i zamuł...

niema błędów w ecu, masy powietrza rzeczywiście się różnia zmierzona od oczekiwanej, zmierzona jest o sto jednostek mm sześciennych /s wyrzsza od oczekiwanej, spodziewałbym się problemów gdyby to na odwrót było czyli gdyby oczekiwana była wieksza od zmierzonej chyba że się mylę. Czy ktoś może mi to wyjaśnić,kwestie mas powietrza, masy oczekiwanej i zmierzonej, jak pisałem wcześniej mam wyrzszą zmierzoną od oczekiwanej, czy to może być przyczyną moich problemów?

Ostatnia edycja:
Odłącz wtyczkę od przepływomierza i się przejedź. Co to znaczy EGR zaślepiony - całkowicie? - w tym silniku bez programowego wycięcia nie da się zaślepić całkowicie. Taki nagły przyrost mocy oznacza najczęściej kiepsko działającą zmienną geometrię turbiny - poczytaj temat o MCSFie

stawiam na czujnik doładowania, u mnie było podobnie, sama turbawka ok, ale czujnik sterujący zmienna geometrią raz działał a raz nie. Ale jak się wieszał to wywalał po pewnym czasie błęda, u Ciebie na ma żadnych błędów? Auto nie pracuje glośniej, jak byś miał pusty wydech?

Odłącz wtyczkę od przepływomierza i się przejedź. Co to znaczy EGR zaślepiony - całkowicie? - w tym silniku bez programowego wycięcia nie da się zaślepić całkowicie. Taki nagły przyrost mocy oznacza najczęściej kiepsko działającą zmienną geometrię turbiny - poczytaj temat o MCSFie
Tak wywalony programowo, sterowanie geometrią jak nowe, działa, wężyki podciśnienia wszystkie nowe, tez sie nad turbo zastanawiałem ale w całym zakresie obrotów doładowanie oczekiwane i zmierzone prawie identyczne, sprawdze to tak jak mówisz...odepnę przepływomierz, cały czas mi po głowie chodzi że rozrząd może być źle ustawiony

- - - Updated - - -

stawiam na czujnik doładowania, u mnie było podobnie, sama turbawka ok, ale czujnik sterujący zmienna geometrią raz działał a raz nie. Ale jak się wieszał to wywalał po pewnym czasie błęda, u Ciebie na ma żadnych błędów? Auto nie pracuje glośniej, jak byś miał pusty wydech?
Właśnie nie ma żadnych oznak awarii ani akustycznych ani kontrolek żadnych błędów

Odnośnie przepływomierza.... odpiąłem wtyczkę... jazda... okazuje się że lepiej jest ale szału nie ma, zakupię nowy i wtedy dam znać. Na tą chwilę dziękuję za zainteresowanie mym problemem i dziękuje za podpowiedzi

Przepływka zaniżająca czy zawyżająca wartości mas powietrza nie poskutkuje wywaleniem błędu MSCF, tylko jej całkowita awaria lub odpięcie będzie zasygnalizowane stałym błędem w ECU. Ja sam mam przepływkę zaniżającą wartości mas powietrza - muszę kupić nową i błędów nie ma, prócz tego że bella słabiej się zbiera niż ze sprawnym przepływomierzem.

Również to obstawiam, miałem tak samo jak kolega opisał w temacie, zamuł do 2800obr, winny był overboost, po rozebraniu uwidocznił się zatkany kanalik od podciśnienia.

Ludzie przestańcie mylic element mierzący "czujnik" z elementem wykonawczym jakim jest "elektrozawór" Overboost to elektrozawór sterujący zmienną geometria turbiny, a czujnik cisnienia doładowania mierzy po prostu to cisnienie i jest na kolektorze ssacym. Co trzeba zrobic napisane jest w podwieszonym temacie o MCSFie

Również to obstawiam, miałem tak samo jak kolega opisał w temacie, zamuł do 2800obr, winny był overboost, po rozebraniu uwidocznił się zatkany kanalik od podciśnienia.
Przeczytaj cały temat wojtekml, a dowiesz się że cujnik ciśnienia doładowania działa i podaje dobre wartości a overbost działa bez problemu, gdyby zawór overbosta był zasyfiony to w teście wykonawczym elemantu sterowania zmienną geometrią nie pracowało by prawidłowo. Czujnik ciśnienia to ne overbost

Amortyzatory
Powrót