Cześć. Jestem tu nowy i generalnie pewnie nie pisze tego w odpowiednim dziale, ale mimo wszystko napiszę to co mam zamiar napisac. Otóż od mniej wiecej roku nosze się z zamiarem kupna Alfy 147 jtd. Wbrew panującym opiniom nt Alfy, które słyszę w rodzinie i od znajomych zdecydowałem się na ten model ze względu na wygląd, trakcje i silnik. Czytałem trochę i z tego co wiem to silniki diesla mają dobre. Interesuje mnie głównie model poliftingowy, kilka już oglądałem, wydawały się atrakcyjne cenowo ( np. 12900 za 2005) aczkolwiek sporo braków wizualnych. Mechanikiem nie jestem, ale wydawało mi się ze silnik pracował jak należy, ale za dużo było do poprawienia w nadzwoziu jak np brakująca zaślepka, czy wiele rys parkingowych, lub źle wykonana naprawa blacharska. Mam na oku pewne auto sporwadzone z Niemiec, z dośc wysoką ceną jak na ten rocznik( 2005), ale nadrabia wyposażeniem. Zamontowany ma silnik 1,9 jtdm 120km. Czytałem, że to udana kostrukcja. Co sądzicie o tym silniku i jakie ma częste problemy? z góry dzięki za pomoc