• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

147 (2000r) 2.0 ts selespeed wrzuca na "N" przy hamowaniu lub na dołku

Auto
AR 147 2.0 TS Selespeed 2000r.
Witam Panowie zakupiłem 147 i wcześniejszy właściciel mówił że naprawiał skrzynię ale nie wiem co dokładnie. Jezdze nią około dwoch tygodni i na poczatku było ok a od kilku dni zaczela wyrzucac na luz podczas hamowania albo na dolku gdy wstrzasnie. Na poczatku zdarzało sie to raz na kilka dni a dzis juz wyrzucila mi 3 razy na odcinku 10 km i za kazdym razem przy hamowaniu. pare dni temu zauwazylem ze malo jest oleju w tym pojemniku od strony kierowcy przy nadkolu, dolalem taki jaki znalazlem w bagazniku Valvoline DuraBlend 75w-90 syntetyk (wiem ze oryginalny powinien byc inny ale takim chyba byla zalana skrzynia po naprawie) dodam ze dolalem go bardzo malo chyba nawet 100ml nie bylo wiec uklad sie raczej nie zapowietrzyl. Ma ktos pomysl dlaczego morze wyrzucac na "N"

ten pojemnik nie jest na olej do skrzyni, to jest specjalny płyn hydrauliczny do sterowania.

W trybie expresowym wymień całość na odpowiedni, przy okazji sprawdz stan wszystkich wtyczek i kostek przy skrzyni, może jest jakiś luz i od wstrząsu się włącza N

Dziękuje za odpowiedź kolego a gdzie szukać spustu tego płynu i jaki płyn kupic do zalania, oraz czy potem muszę odpowietrzac uklad czy sam sie odpowietrzy.

A znalazłem w innym poscie jak co i jak więc dzieki za pomoc jutro biore sie do roboty :) pozdrawiam

Ostatnia edycja:
dolalem taki jaki znalazlem w bagazniku Valvoline DuraBlend 75w-90 syntetyk (wiem ze oryginalny powinien byc inny ale takim chyba byla zalana skrzynia po naprawie) dodam ze dolalem go bardzo malo chyba nawet 100ml nie bylo wiec uklad sie raczej nie zapowietrzyl. Ma ktos pomysl dlaczego morze wyrzucac na "N"
Hm.
Czasem warto przeczytac instrukcję obsługi.

Amortyzatory
Powrót