Opony do 147 2.0 - rozmiar

jaro1984

Nowy
Auto
Alfa 147 2.0 TS Selespeed
Cześć,

Mam pytanie co do opon do Belli. W katalogu online (dobór opon) widziałem, że proponowane są 185/65/15 lub 195/60/15. Ja z kolei mogę mieć fajne letnie 175/65/15 już na kolejny sezon. Pytanie czy jeśli wrzucę takie opony to czy nie będzie z tym żadnego problemu później.
Chodzi mi o konkretne info... nic w stylu: daj 17 felgi lub szerokie opony na lato bo Bella będzie lepiej wyglądać i się prowadzić. Nie targam nią 200km/h i nie szukam "lansu" więc tak szerokie kapcie nie są mi potrzebne.
Z góry dzięki za pomoc.

175/65 w porównaniu do 185/65 będą niższe o 13mm, więc nieco się obniży Bella, a prześwit między kołem a błotnikiem zwiększy się. Przy fabrycznym zawiasie i standardowym rozmiarze opon już i tak ten prześwit jest duży... Zwróć uwagę na indeksy prędkości i nośności, żeby się zbytnio nie różniły od tych fabrycznie polecanych.

ja nie ryzykowałbym - to jest ciężkie i mocne auto, indeks prędkości i nośności pewnie będzie za niski. Nawet Polonezy miały opony o szerokości 185 mm...

Takie były montowane seryjnie:

- 205/55 R16 91W
- 195/60 R15 88V
- 215/45 R17 87W

Także 205/60/16 niewiele różni się od pierwszej podanej.

Niby nie wiele,ale z kalkulatora wychodzi że zwiększą rozmiar o 20 mm jak tak patrze na nadkola to mam wątpliwości,szczególnie na zimę,

Podepnę się z pytaniem,

Czy ktoś zakładał do 147 205/60/16 ?

Na przód będzie ciężko bo skoro 205/50R17 potrafi przytrzeć przednie nadkola przy skręcie to opona o średnicy większej o 15,6mm też będzie tarła. Wpłay ma na to też szerokość felgi i jej ET ale należy założyć, że będzie wycierała przednie nadkola.

Także 205/60/16 niewiele różni się od pierwszej podanej.

Profil większy o 5 to jednak znacząca różnica.

nic w stylu: daj 17 felgi lub szerokie opony na lato bo Bella będzie lepiej wyglądać i się prowadzić. Nie targam nią 200km/h i nie szukam "lansu" więc tak szerokie kapcie nie są mi potrzebne.

Prędkości typu 200km/h czy lans mają tu znacznie mniejsze znaczenie niż bezpieczeństwo podczas hamowania i w zakrętach.

na wyższym profilu auto straci na osiągach ( przyspieszeniach) i pogorszy się stabilnośc w zakrętach...

Amortyzatory
Powrót