Luźny drążek zmiany biegów

Maly7

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 TS 105 KM, 2001 r.
Witam, na wstępnie chciałbym poinformować, że wiem o kilku podobnych istniejących tematach, lecz nigdzie nie ma odpowiedzi na moje pytanie, są sprzed kilku lat i nie chcę ich odkopywać.
Otóż mam luźny drążek zmiany biegów i wiem, że pęknięty jest tam plastik (tak mi się wydaję, ponieważ luzy są spowodowane tym, że drążek opada lekko z lewej strony na dole). Dojść do tej części trzeba podobno od spodu. Więc moje pytanie brzmi, jak zdjąć osłonę termiczna (już po odkręceniu tłumika), ponieważ jest ona u mnie zamocowana tak jakby nitami i jak później ją założyć z powrotem? I jeszcze jak wygląda to już po zdjęciu osłony? Wszystko jest już widoczne czy trzeba coś jeszcze ściągać?

Robiłem to ostatnio. Naprawde banał choć dużo dłubania. U mnie osłona termiczna jest przynitowana do tunelu i z nim odeszla po odkręceniu więc nie musiałem ją roznitowywać. Ogólnie cały wic polega na tym że trzeba cały tunel demontować od spodu a nie samą oslone termiczną.

Tak, jak kolega kak-tus napisał - trzeba opuścić wydech, odłączyć linki ręcznego hamulca i odkręcić całą blachę wraz z przynitowaną osłoną, do której jest zamocowane łoże dźwigni zmiany biegów i dźwignia hamulca ręcznego.

Ten plastik da sie dokupic ? jak tak czesc sie nazywa

- - - Updated - - -

Ten plastik da sie dokupic ? jak tak czesc sie nazywa

- - - Updated - - -

Da się - to się nazywa zestaw naprawczy lewarka zmiany biegów.

Tylko uważaj bo do 147 jest inny, niż do 156 i nie pasuje od seicento.
Tu sobie poczytaj: http://www.forum.alfaholicy.org/147/97456-zestaw_naprawczy_wybieraka_1_6_16v_105km.html

dokładnie jak SG0240 napisał przeczytaj mój temat i nie daj się oszukać bo gość u którego zamawiałem zestaw regeneracyjny do dnia dzisiejszego mi nie wieży, że mi nie pasował więc odesłałem :)
http://www.forum.alfaholicy.org/147/97456-zestaw_naprawczy_wybieraka_1_6_16v_105km.html

Ostatnia edycja:
A tak w ogóle to nie polecam jazdy z luźnym lewarkiem.
W moim przypadku po 2 dniach takiej jazdy straciłem pierwszy i drugi bieg i musiałem ruszać z trójki.
Doraźnie ratowałem się długim śrubokrętem, którym od czasu do czasu wcskałem z powrotem tuleję metalową wyłażącą z pęknietego plastiku.

- - - Updated - - -

- - - Updated - - -

A tak w ogóle to nie polecam jazdy z luźnym lewarkiem.
W moim przypadku po 2 dniach takiej jazdy straciłem pierwszy i drugi bieg i musiałem ruszać z trójki.
Doraźnie ratowałem się długim śrubokrętem, którym od czasu do czasu wcskałem z powrotem tuleję metalową wyłażącą z pęknietego plastiku.

- - - Updated - - -
taa miałem to samo padł 1 i 2 bieg dosłownie 5 razy ruszałem z 3 i podło sprzęgło... zaczeło sie slizgac. Wiec wymien jak najszybciej :)

O kurde, ja jeżdżę już jakieś pół roku i poprzedni właściciel też trochę z tym jeździł. W najbliższym czasie muszę się za to zabrać. Dzięki za odpowiedzi i podesłanie linków do części, ponieważ sam nie mogłem znaleźć :)

Mam problem a mianowicie nie moge odczepic tych gum co trzymaja tlumnik, ma ktos jakis patent na sciaganie tego ?

Wd40 i płaski śrubokręt. Mnie pomogło.

Wysyłane z mojego Live With Walkman za pomocą Tapatalk 2

To jeszcze ja zadam jedno pytanie. W sobotę zabieram się za robotę, tłumik trzeba ściągać cały, czy po prostu można go jakoś poluzować? A i jeszcze od środka też trzeba rozkręcać ten tunel (ten z podłokietnikiem), czy to nie jest potrzebne?

to ja sie dolacze do pytania kolegi i prosil bym o mniej wiecej taki poradnik krok po kroku co zrobic bo odpiolem juz te wieszaki tlumnika ale zatrzymalem sie na odkrecaniu srob, jest ich tam sporo i nie chca sie odkrecac a niestety grzechotki nie mam. tak ze prosze o jakis poradnik i odpowiedzenie na pytania kolegi. Dzis sie tak wkir na tych srobach ze nie moglem juz dalej robic tego...

Mam problem a mianowicie nie moge odczepic tych gum co trzymaja tlumnik, ma ktos jakis patent na sciaganie tego ?

Ja smarowałem otwory wazeliną cieniutkim srubokrętem (nie niszczy gumy), a potem mocny srubokręt. Jeśli gumy masz stare, warto rozważyć wymianę na nowe - wtedy możesz ciąć nożem.

- - - Updated - - -

To jeszcze ja zadam jedno pytanie. W sobotę zabieram się za robotę, tłumik trzeba ściągać cały, czy po prostu można go jakoś poluzować? A i jeszcze od środka też trzeba rozkręcać ten tunel (ten z podłokietnikiem), czy to nie jest potrzebne?

Ja opuszczałem cały. tam jest za mało miejsca i po małym poluzowaniu obawiam się, że nic nie zrobisz.
Od środka trzeba tylko demontować mieszek i gumę osłaniającą łożysko lewarka.

- - - Updated - - -

to ja sie dolacze do pytania kolegi i prosil bym o mniej wiecej taki poradnik krok po kroku co zrobic bo odpiolem juz te wieszaki tlumnika ale zatrzymalem sie na odkrecaniu srob, jest ich tam sporo i nie chca sie odkrecac a niestety grzechotki nie mam. tak ze prosze o jakis poradnik i odpowiedzenie na pytania kolegi. Dzis sie tak wkir na tych srobach ze nie moglem juz dalej robic tego...

Te śruby są proste do odkręcenia - wystarczy dobry klucz nasadowy z przedłużką. Nie za bardzo rozumiem, dlaczego masz taki problem - może działasz tylko kluczem płaskim, to wtedy rzeczywiście mogą być kłopoty.

dobra jestem juz po rozmatowaniu wszystkiego i teraz jestem przed wyjeciem tego plastiku, jak to nalezy zrobic ?

- - - Updated - - -

jest tam taki bolec ale za nic sie go nie da wyciagnac a on trzyma...

Musisz go wyjać. On jest na klikniecie.

Wysyłane z mojego Live With Walkman za pomocą Tapatalk 2

wlasnie sek w tym ze on nie chce wyjsc podwadzam go krece i nic

Amortyzatory
Powrót