temperatura silnika wariuje..

czester.91

Nowy
Auto
147 JTDm
witam w ostatnich dniach gdy zrobilo sie troszke chlodniej cos stalo sie temp. silnika. gdy jade nawet spokojnie nagrzewa sie do 90stopni normalnie, ale gdy stane na swiatlach nawet na chwile to wskazowka automatycznie opada. nie znacznie ale jednak opada.. ktos mial alo ma podobnie ? silnik 1.9 jtd m-jet 120k .

nieznacznie to znaczy lie? Bo jak spada tak do 85-86 około to wszystko ok, gdyby spadała do 65-70 lub niżej to termostat kaput :D

no wlasnie spada tak ok 3 max 4 malych kreseczek wiec mniej wiecej do 86 stopni. z tym ze zmartwilo mnie ze szybko to spada, a gdy tylko rusze to od razu wraca na 90*C

Wskaźnik na desce nie jest jakoś super dokładny. Co naprawdę dzieje się z temperatura dowiesz się jak podłączysz kompa i pojeździsz.

Wysłane z mojego HTC One S

Zrobiło się chłodniej i gdy masz włączone ogrzewanie, a stoisz w korku, to temp wody potrafi opaść. Druga sprawa, że nie do końca sugeruj się wskazaniem miernika na desce rozdzielczej :)

Najlepiej podpiąć komputer, wtedy sprawdzisz dokładnie jaką masz temperaturę.

Mam podobnie tyle że w moim JTD 1,9 115KM, właśnie jest u mechnika i termostat Vernet będzie montowany, zobaczymy czy to coś da. Tyle, że u mnie to temp. oscylowała nawet ok 65-70st i to po np. godzinnej jeździe A1 więc coś nie tak było.

U mnie również temperatura spadała do 70st został wymieniony termostat i problem zniiknął

Podpinam temat, mam problem. Mam alfe 146 1.9td jak jade to temperatura jest na przed ostatniej kresce, jak cos to lukajcie w necie jak wyglada wskaznik temp w 146 przed liftem, od 40 do 120 stopni. Po srodku 80stopni, jednak mi skacze jak przygazuje AAAZZZ pod przed ostatnia kreske, doslownie jest na niej. Mechanik stwierdzil ze na tej przed ostatniej kresce jest 100stopni wiec to dobra temperatura (niby...) Ja sie nie znam, w miescie mam srednio 80stopni. zazwyczaj mniej niz 80-85 nie mam. ALe czesto mam tak ze przygazuje wskakuje na te 100stopni, i jak stane to w ciagu 30sekund opada szybko na 80... Czy to tez termostat? Piszcie na PW :p

Amortyzatory
Powrót