Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: wymiana przewodu hamulcowego (tego od abs)

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Berlin / Gliwice
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V 140 KM

Domyślnie wymiana przewodu hamulcowego (tego od abs)

Witam. strzelil mi wczoraj przewod hamulcowy od strony kierowcy i musze wymienic. chodzi o ten co idzie od abs w okolice amortyzatora i laczy aie pozniej z elastycznym. Czesc juz zamowilem w ASO za 13€. czy ktos z was moze powiedziec cos wiecej na temat wymiany tego ?? Noe robilem tego jeszcze a nie wiem czy kumpel znajdzie czas zeby mi to na szybko wymienic.. Alfa 1.9 jtd 140 km

Gesendet von meinem Xperia Arc S mit Tapatalk 2

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

Przewód hamulcowy czy ABS?
    To są dwa oddzielne przewody - grubszy to hamulcowy z płynem, cieńszy to elektryczny od ABS.

Jeśli chodzi o wymianę hamulcowego (ten grubszy) to przede wszystkim należy oczyścić szczotka drucianą odpowietrznik, spryskać go smarem penetrującym (możne być WD40) i spróbować popuścić - na 100% jest konieczny do odpowietrzania hamulca i bez tego nie ma się co za to brać.

Jak odpowietrznik puści to należy oczyścić szczotką drucianą gwinty przewodu i spryskać je smarem penetrującym (może być WD40). Odkręcamy przewód na nadkolu - dobrze jest go czymś zatkać (czasami pasuje gumowy kapturek z odpowietrznika) aby płyn nie kapał - można też od razu przykręcić nowy i podnieść go maksymalnie do góry - tak aby nie kapało.
    Później odkręcamy przewód przy zacisku.
    Wkręcamy do niego nowy przewód (może być konieczne rozkręcenie go z przewodem na nadkolu - o ile tak zrobiliśmy). Po przykręceniu przy zacisku zakręcamy przewód na nadkolu.

Odpowietrzamy układ - niestety są potrzebne 2 osoby. Opisy są wszędzie - nie będę pisał po raz kolejny. Potrzebny kawałek przeźroczystej rurki do nałożenia na odpowietrznik tak aby było ciasno.

Przy przewodzie ABS jest jedna śrubka przy czujniku. Czujnik należy delikatnie podważyć i wyjąć - chyba, że i tak jest do wyrzucenia to wyjąć w dowolny sposób - przy nadmiarze siły łamią się.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Berlin / Gliwice
    Auto

Domyślnie

dzieki. chodzi o przewod hamulcowy a nie abs. cala ta rurke co idzie od abs bo pekla przy amortyzatorze.. czy jest problem z jej wyciagnieciem z samochodu ?? jaknto najlepiej urobic ?? procedure odpowietrzania oczywiscie znam, ale mam to robic w kazdym kole z osobno skoro doac sporo plynu sie wylalo ?? zbiorniczek byl pusty, a lomputer oczywiscie blad wskazywal. vzy rowniez sprzehlo odpowietrzac w takim wypadku??

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

Jak wyciągnąć napisałem - wyczyścić gwinty, spryskać smarem, poczekać chwile i odkręcić.
    Odpowietrzać każde koło osobno.
    Sprzęgło to nie wiem czy się zapowietrzyło.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Berlin / Gliwice
    Auto

Domyślnie

dziekuje za wskazowki. w sumie nie taka straszna robota, jedybie trzeba troche nagimnastykowac sie zeby wsadzic nowy przewod tak jak powinien byc. dla potomnych moge jedynie poradzic aby przy wymianie metalowych przewodow odrazu gumowe wymienic. Zajmuje to moze 5 min wiecdj, a jest zrobione jak byc powinno. Dodatkowo moge powiedziec, ze sprzegla bie trzeba bylo odpowietdzac podobnie jak pozostalych kol. Odpowietrzylem jedybie to naprawiane bo w innych wszystko okazalo sie byc ok. W najblizszym czasie plabuje wymienic wszystkie weze gumowe na nowe oraz w razie potrzeby rowbiez te stalowe. Czas jaki zabrala mi cala operacja to 2 godziny - od momentu wjazdu na podnosnik do wyjechania. Z wasngotefaz juz dswiadczenia moge powiedziec ze ponoc drugiej osoby przyda sie nie tylko do odpowietfzania, ale rowbiez do "zabawy" nowym przewodem zeby dobrze wszedl na swoje miejsce. Ja robilem to sam i move poqiedziec ze z ponoca drugiej osoby byloby pewbie 30 min krocej.