• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

kontrolka od oleju miga

Auto
147 jtd 2008r.
witam, po odpaleniu silnika po niedlugim czsie zaczyna mi migac kontrolka od oleju, wylacze i wlacze pare razy silnik i przestaje na dłuższy czas, dzis zostawilem ja na dluzszy czas migajaca i zgasla, czym to moze byc spowodowane? dodam ze po zaswieceniu sie(miganiu) silnik nie zmienia rytmu czy tez nie ma jakis dziwnych odgłosów. Proszę o pomoc

ar 147 2008r. 1,9 jtd 120km

Sprawdź ciśnienie oleju bo to ważne co poda.

Wymiziane z Androida!

To jest kontrolka/wskaźnik ilości oleju w misce. JTD nie ma kontrolki ciśnienia oleju.

A sprawdzałeś poziom na bagnecie?

Prawie spadłem z krzesła ...

Wymiziane z Androida!

ja tam nie podważam niczyjej wiedzy, ale wypraszam sobie, mam jtdka i jak miałem słaby aku, to bywało że i był komunikat "niskie ciśnienie oleju " , ale mogę się mylić

na bagnecie jest 0,5 cm ponizej pozycji max, (możliwe ze byłoby za duzo?) miga dokładnie kontrolka czerwona z oliwiarka(od oleju) czestotliwosc regularna troche wolniejsza od np kontrolki kierunkowskazów,
dodam ze nie mam komputera pokładowego tylko kontrolki

nie kłóćmy sie kto bardziej inteligentny wróćmy za to do problemu (czerwona oliwiarka na panelu obok zegarów miga)

Jeśli miga na zimnym silniku, to może być błąd samego czujnika ciśnienia oleju.

Jakbyś był inteligentny to byś napisał, gdzie jest ta kontrolka oraz wyjaśnił co i jak, a nie spadasz z krzesła. Pomimo przejrzenia instrukcji nie znalazłem nic o kontrolce, więc....
Odpowiedź jest w pierwszej odpowiedzi. Jak sprawdzi ciśnienie i będzie OK to możliwe, że tylko czujnik szaleje albo elektryka. Jeżeli nie będzie OK to silnik do remontu.

Kontrolka oleju w każdym aucie jest od tego samego - co tu tłumaczyć.

Jedynie mogę Tobie przyznać racji, że w instrukcji nie występuje kontrolka w postaci osobnego znaczka tylko wszystko jest przez wyświetlacz przekazywane. Z tego powodu też mogę spaść z krzesła, że tak to zrobili :O

Odpowiedź jest w pierwszej odpowiedzi. Jak sprawdzi ciśnienie i będzie OK to możliwe, że tylko czujnik szaleje albo elektryka. Jeżeli nie będzie OK to silnik do remontu.

Kontrolka oleju w każdym aucie jest od tego samego - co tu tłumaczyć.

Jedynie mogę Tobie przyznać racji, że w instrukcji nie występuje kontrolka w postaci osobnego znaczka tylko wszystko jest przez wyświetlacz przekazywane. Z tego powodu też mogę spaść z krzesła, że tak to zrobili :O

Dzięki! I to jest odpowiedz :)

- - - Updated - - -

nie kłóćmy sie kto bardziej inteligentny wróćmy za to do problemu (czerwona oliwiarka na panelu obok zegarów miga)

A może ciulowy olej? Stary i nie jary czy rozwodniony czymś.

ja tak miałem, czujnik ciśnienia oleju do wymiany poszedł...mrugała delikatnie na jałowym biegu...nie zawsze...bardzo rzadko w czasie jazdy...

mam nowe spostrzezenhe a mianowicie kontrolka zacyna migac po ok 30-60 sekund po uruchomieniu silnika i pozniej pomryga z minute i gasnie nie zaleznie od obrotow czy tez predkosci moze to cos Was naprowadzi

a jednak czujnik, manometr pokazal cisnienie az za dobre wymiana czujnika załatwila sprawe:) dzieki za rady

Amortyzatory
Powrót