Felgi, opony, ocieranie o nadkole

grzechopl

Nowy
Auto
147
cześć, nie jestem jeszcze zbyt doświadczonym alfaholikiem zatem kieruje do was pytanie, podobnych tematów do moich było kilka, ale nie konkretnie o to chodziło co mi, zatem
kupiłem alfe która jest na felgach 17", siedzą na niej oponki letnie 215/45/17", no i przy osiadaniu samochodu slysze "ocieranie o nadkola", zastanawia mnie czy to napewno jest ocieranie o nadkola, czy moze cos jednak w zawieszeniu jest nie tak ? No i czy alfy 147 są aż tak 'niskie' w serii ? czy moze poprzedni wlasciciel cos majstrowal np. gwintowane zawieszenie wsadzil (przyznam ze nie mialem nawet chwili czasu zajrzec :P)

no ale przechodząc do sedna, pora zmienic gumy na zimowe, mam z poprzedniego samochodu troche większego takie gumy: 225/45/17" czy będzie sie dało na tym jezdzić ? czy w ogole wejdzie mi na to na felge ? no i czy jak szersza opone wloze to przy skrecie moze szorowac juz bardzo mocno ?

inwestować w inne koła (mniejsze) czy zakladac te 225/45/17 i probowac jezdzic ?
dzieki za opinie :)

A jaka masz szerokość i ET felg?

- - - Updated - - -

Zdjęcia auta też by się przydały, by ocenić czy masz zawias serię czy niższy. Na seryjnym zawieszeniu 147 wygląda trochę jak do jazdy w terenie.

Amortyzatory
Powrót