Zawieszenie TI

siapek

Nowy
Auto
147 JTD 16V TI
Cześć,
napiszcie proszę czym różni się seryjne zawieszenie w 147 od tego w TI. Mam TI i zauważyłem że mam podniesiony tył. Bardzo mnie to drażni. Jakoś ostatnio mi się to rzuciło w oczy ale kiedy założyłem zimówki 15" to wydaje mi się jakby efekt się spotęgował. Na przełomie kilku ostatnich lat wymieniane były amortyzatory, poduszki, silent bloki i wahacze. Ale nigdy wcześniej nie rzuciło mi się to w oczy. Czyżby coś się zepsuło?
Zaczyna postukiwać tył więc przy okazji może warto wymienić części które nie są od TI aby powrócić do moralnych ustawień. Bardzo możliwe, że mechanik zastosował części od seryjnej 147 zamiast od TI - jeśli są jakieś różnice

Nie odpowiem Ci na główne pytanie, ale napiszę tylko, że za wysokość z elementów zawieszenia odpowiada tylko i wyłączenie sprężyna.

Nie mam wersji TI ale Distinctive, też miałem czerwone sptingi i postanowiłem je wymienić wymieniłem całość na Kayaba i całe auto się podniosło ale jak u założyciela tematu tył jest wysoko a przud na ziemi. Wygląda śmiesznie.

Ja mam wersję TI i nie mam w czerwonych sprężyn...a zawieszenie jest niższe niż seria...Może ktoś sobie pomalował?;) Za wysokość odpowiadają tylko sprężyny więc żadna z rzeczy, które wymieniał mechanik nie odpowiada za efekt, który masz u siebie...

Za wysokość nie odpowiadają tylko sprężyny ale i skok amortyzatora.. sportowe amortyzatory mają skrócony skok dlatego auto łatwiej się obniża ze sprężyną.. a gdy założymy do obniżającej sprężyny amortyzator zwykły może okazać się że przez dłuższy skok, mocniejszy auto będzie minimalnie wyżej stało od takiego które ma amortyzator o krótszym skoku i takiej samej sprężynie obniżającej..

Testowałem już w tym aucie kilka zestawów i takie moje spostrzeżenie są..

Możliwe że kolega siapek podczas wymiany amorów włożył coś dedykowanego do 147 ale nie do Ti przez co siła amortyzatora jest większa, skok dłuższy i auto mimo że ma sprężynę obniżająca poszło w górę w stosunku do tego co było..

Poza tym może stare amorki były już zużyte jak i sprężyny też.. i przez to auto stało niżej..

Najlepiej jak kolega wrzuci tu foty auta z boku i się obejrzy czy stoi wysoko czy nisko jak na Ti..

Poszukaj Kayaba, są niezłe charakterystykę sztywności musisz dobrać indywidualnie do własnych potrzeb i do sprężyn.

wersja TI ma też inne górne poduszki tylnych sprężyn - może tu leży przyczyna...

Amortyzatory
Powrót