Rozmiary felg stalowych i aluminiowych

z tylu moze byc ciezko z et 20

Nie da rady. Dla 8" felg min to et35. Przy mniejszym et koło będzie wystawać poza obrys

Wyryte rantem felgi

No jak skoro ET jest mniejsze to felga powinna się schować bardziej. Ewentualnie wewnątrz może obcierać i trzeba będzie zastosować dystans. Dobrze rozumuję???

zle
im mniejsze et tym bardziej felga wystaje

Et to odległość od środka szerokości felgi do płaszczyzny która przylega do piasty. Im mniejsza, tym felga będzie bardziej odstawać

Wyryte rantem felgi

Witam ,
chodzą mi po głowie takie kółka...
Wiem że rozstaw będzie do skorygowania a pozostałe wartości ?
Tylko proszę , nie odsyłajcie mnie do jakiś kalkulatorów ;)

LINK : http://allegro.pl/felgi-8x18-5x100-audi-vw-a3-golf-bora-polo-tsw-i5824471484.html

Wolałbym je zobaczyć na żywo przed zakupem....
Zastanawiam się jeszcze w jakim stanie te felgi były przed "renowacją " .
Kolejna rzecz która mnie mierzi , to to że większość felg , jest pomalowanych na ciemny kolor . Mógł mieć jakiś powód ? W sensie jakieś poważniejsze uszkodzenie które tą barwą zniwelował ?

Pisząc pozostałe wartości , mam na myśli średnica otworu centrującego .
Wartości 8x18'' są mi znane .

Ostatnia edycja:
Powinny wejść bez problemu. Pierścienie centrujące i śruby pływające załatwią sprawę. tylko nie wiem jak przy maxymalnym skręcie - przy et35 zostaje jeszcze trochę miejsca więc powinno być ok. Oponki najlepiej 225 na to zarzucić i będzie grało :)

Kolor to kwestia gustu, więc bez obejrzenia nie zakładałbym że coś jest nie tak

Wyryte rantem felgi

Ostatnia edycja:
Powinny wejść bez problemu. Pierścienie centrujące i śruby pływające załatwią sprawę. tylko nie wiem jak przy maxymalnym skręcie - przy et35 zostaje jeszcze trochę miejsca więc powinno być ok. Oponki najlepiej 225 na to zarzucić i będzie grało :)

Kolor to kwestia gustu, więc bez obejrzenia nie zakładałbym że coś jest nie tak

Wyryte rantem felgi

Rozumiem...
Co do rozmiaru opon , to założyłbym 205/40 . Wtedy uzyskam delikatny naciąg .
Wolałbym połysk ale to już sprawa drugorzędna .

Osobiście uważam że naciąg jest okropny, szczególnie że nie chroni rantów ;) a o ile dobrze pamiętam to na felgę 8j minimum to 215.

Wyryte rantem felgi

Osobiście uważam że naciąg jest okropny, szczególnie że nie chroni rantów ;) a o ile dobrze pamiętam to na felgę 8j minimum to 215.

Wyryte rantem felgi

Mi się to strasznie podoba , chodź nie ukrywam że nie chce przesadzić . Na krawężniki będę uważał jak coś ;)
Zresztą wszystko zależne jest od budżetu na wiosnę .
Jeśli nie 18'' to zostają moje Tristary , które pójdą do renowacji i przemalowania .

Jeśli to auto do codziennej jazdy to szczerze odradzam naciąg. Gdyby to była weekendowa zabawka to jeszcze. A tak to zawsze trzeba mieć na uwadze krawężniki, dziury i wszystkie inne niespodzianki. Zwyczajnie szkoda felg. Tak jak pisałem wcześniej, 225 na feldze 8j leżą idealnie. Przemyśl :)

Wyryte rantem felgi

a ja mam zawieszenie sportpack czy jakoś tak, alfa poprostu nisko siedzi i założyłem wczoraj zimówki 215/55r16 na felgach 7" ale mam założone dystanse (już były jak kupiłem) i jak wsiadło 2 osoby z tyłu to opony na wybojach zaczęły ocierać, czy takie opony powinny ocierać jak ściągnę dystanse? Nie wiem jakie są szerokie dystanse ale na oko 2 centy mogą mieć.

Panowie szukam takich dekielków na łożyska (po założeniu stalowych felg w tyłu takie były) na przód o średnicy 50mm. Wie ktoś gdzie to kupić ?

zima jak najbardziej 205/55/16 wygoda albo 195/65/15 lato pokusiłbym się na 17 felge i opone 215/45 jezdziłem była wygoda i dobra przyczepność, teraz mam 225/35/18 i jest jak jest ale auto dużo nie jeździ to tak można było zrobić:)

Ja także mam 205/55 16 zima i lato . Jest to optymalny zestaw bez szaleństwa, estetyka i dobra trakcja. Oczywiście w karcie pojazdu jest kilka zestawień na felgi 15 także ale ten najlepszy to jak wyżej :)

205/55/16 na zimę dla 147 1.6 105km to dobry pomysł? W lecie jeżdżę na 215/45/17 i nie narzekam na brak mocy a w zimie póki co na stali 185/65/15. Często jeżdżę autostradami i przeszkadza mi tak wąska opona. Tylko czy 16 cali na zimę to nie za dużo na 105km? W zimie samochód jest słabszy na śniegu niż w lecie?

A co masz napisane nad swoim postem?

Amortyzatory
Powrót