Rozmiary felg stalowych i aluminiowych

Auto
Alfa Romeo 147
Niestandardowe koła i opony do 147

Koledzy, potrzebuje zmienić koła, najbardziej istotny jest komfort jazdy po dziurach, koleinach itp i bezpieczeńswo, by auto jechało pewnie i nie szarpało kierownicą, a zawieszenie pracowało bez awarii jak najdłużej, auto nie będzie jeździło po torze wyścigowym ;) ani po mieście myśląc, że to tor wyścigowy więc pewność w zakrętach owszem ale +/- przepisowo w kwestiach prędkości itp. 80% jazdy to dziurawe na maksa miasto, wygląd nie jest istotny dlatego myślę o czymś takim jak koło 15" ale kwestia szerokości i profilu opony jest nieustalona choć skłaniam się do 205/65, doradzicie odpowiednią kombinację osobno na zimę i lato? Felga będzie aluminiowa, raczej któraś oryginalna Alfa Romeo 147 15". Dziękuję!

15nastka na 65progilu w takim aucie moze wygladac dosc smiesznie xd ja proponowalbym normalnie 16' na profilu np 60/195 Alfa jest twarda wiec trzec nie bedzie,oponka troszke zrownowazy twardosc na dziuracha i wygladac bedzie normalnie, to jest moje zdanie

Wysłane z mojego MT11i przy użyciu Tapatalka

Ja mam r16 205/55 na zimę i na lato i nie narzekam ani na wygląd ani na jazdę ani na spalanie ;)

Koledzy, potrzebuje zmienić koła, najbardziej istotny jest komfort jazdy po dziurach, koleinach itp i bezpieczeńswo, by auto jechało pewnie i nie szarpało kierownicą, a zawieszenie pracowało bez awarii jak najdłużej, auto nie będzie jeździło po torze wyścigowym ;) ani po mieście myśląc, że to tor wyścigowy więc pewność w zakrętach owszem ale +/- przepisowo w kwestiach prędkości itp. 80% jazdy to dziurawe na maksa miasto, wygląd nie jest istotny dlatego myślę o czymś takim jak koło 15" ale kwestia szerokości i profilu opony jest nieustalona choć skłaniam się do 205/65, doradzicie odpowiednią kombinację osobno na zimę i lato? Felga będzie aluminiowa, raczej któraś oryginalna Alfa Romeo 147 15". Dziękuję!

Bez przesady. Przecież już profil 195/65/15 jest wyglądem zbliżony do kół w Żuk'ach... Komfortu wyższą oponą nie dodasz a zmienią Ci się wskazania licznika, auto będzie bardziej pływało, gorzej będzie się w zakrętach zachowywało a plusów w zasadzie nie widzę.

A skąd to wiesz że auto pływa i gorzej się zachowuję na zakrętach ? Ja mam taki profil i jest ok i wcale zle to nie wygląda bynajmniej u mnie bo mam inne alufelgi nie seryjne.

Ja mam oponki 185/65/15 na lato i zime i nie moge narzekac na jazde ani spalanie :) auto dobrze sie trzyma drogi i nie czuc tak tych polskich drog ...

A skąd to wiesz że auto pływa i gorzej się zachowuję na zakrętach ? Ja mam taki profil i jest ok i wcale zle to nie wygląda bynajmniej u mnie bo mam inne alufelgi nie seryjne.

Bo niestety kilka moich alf kupiłem na takich "balonach" i tragicznie się je prowadziło. Porównanie mam z wieloma profilami i szerokościami opon więc nie piszę wieści z internetu tylko wszystko z autopsji.

Przerobiłem juz wiele rozmiarów, najlepiej mi się aktualnie jeździ na 225 40 18. Polowa dziur jest niewyczuwalna przez te walce.
Kompromisem miedzy wyglądem, a komfortem jest 205 55 16
Jakby ktoś potrzebował mam do sprzedania zimowe 16 i letnie 17

Powiedzcie mi jaki wpływ ma szerokość opony a waga wiekszych alufelg na spalanie?
Powiem tak 15' ważą około 9kg a 17' 12kg jakby nie było jest to 1/3 więcej
Spalanie rośnie mi ~0,5l/km
Czy jak zamienie na lżejsze 17' to spadnie w stosunku do teraźniejszych?

Ostatnia edycja:
Tutaj bardziej liczy się szerokość gumy i jej opory toczenia, niż ciężar felgi
Pewnie na 15 masz 195, a na 17 masz 215 lub 225 stad ta różnica w spalaniu
Co do spalania to ciezko mi powiedzieć, wiec nie był to wzrost zauważalny jakoś znacząco.

Ostatnia edycja:
Przerobiłem juz wiele rozmiarów, najlepiej mi się aktualnie jeździ na 225 40 18. Polowa dziur jest niewyczuwalna przez te walce.

Potwierdzam ;) przerabiałem po kolei 15", 16", 17" aż wkońcu 18" i na 18" mi najlepiej.. mam komplet i na zimę i na lato.. jest bardzo dobrze..

Spalanie to kwestia zależna od stopy na pedale gazu.. od silnika, warunków na drodze :P ale na pewno na 18" w stosunku do 15" + 1L/100km trzeba liczyć..

1l/100km to nieduża różnica. A 18" muszą genialnie wyglądać :) Mieszczą się bez problemu czy trzeba uważać?

Jak wyglądają to widzisz w moich postach ;) to moja Alfa :) a co do uważania to zależy od opony.. przy 225/40/18 czasem trzeba uważać ;) ale komfort przy tym profilu jest ok więc napewno nie zmienię na 215/40/18 czy też na 225/35/18.. bo takie też można.wykombinować, ale auto pójdzie w dół wtedy i straci trochę na komforcie..

Witam,po poprzednim aucie zostały mi zimówki 225/50/17,oryginalnie mam teraz 225/45/17 i pytanie czy ta pierwsza zmieści sie bez otarć itd? Pomijam narazie kwestie wyglądu;),macie jakieś doświadczenie z takim rozmiarem?

http://www.willtheyfit.com/ polecam

U siebie mam 205 50 17 na 7j obniżenie około 4 cm jtd nie gta . Nic nie ociera. Na oko weszło by 225 50. Załeży jescze od et i szerkosci felgi.

Ostatnia edycja:
Ja w swojej Alfie mam 17" z oponami 215/45 na lato,dodatkowo dystanse 15mm - prowadzenie auta eleganckie,prezencja jak najbardziej na "+",komfort średni jak dla mnie.Po zmianie kilka dni temu na setup zimowy (15",opona 185/65) zaczynam rozważać zmianę kół z 17" na 16".Auto samo w sobie jest twardo zestrojone a na grubszym balonie mi osobiście jeździ się wygodniej.Większość przebiegu to centrum Łodzi co nie zachęca do dynamiczniejszej jazdy;dziury,koleiny,tory tramwajowe...Kwestia gustu :) Swoją drogą podziwiam kolegów co fruwają na 18 calach :) ;)

Amortyzatory
Powrót