Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Pęknięty blok silnika JTD

Użytkownik Rowerzysta Avatar mojamama
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 147 1,9JTD 115KM 8V

Domyślnie Pęknięty blok silnika JTD

Hej,

Trzy tygodnie temu wymienilem termostat bo od czasu kiedy mam auto jeździlem z niedogrzanym silnikiem. Przez tydzień było wszystko super - temperatura idealna - zawsze 90st. i ciepło w aucie. Pewnego dnia jak wracalem z pracy (30km -trasa) po kilku km wysiadło zupełnie ogrzewanie. Pomyslalem ze pewnie termostat nowy padł i kontynuowałem jazde. W pewnej chwili się zoriętowalem ze temperatura silnika wzrosła powyzej 100 st. Zwolnilem znacznie, temperatura się unormowała, ale już wtedy było po ptokach;/ Pojechalem najpierw do domu i pod domem zobaczylem, ze nie ma wogóle płynu w układzie chłodzenia wiec dolałem wody tylko na dojazd. Pojechalem do mechaników moich. Najpierw podejrzenie padło na uszczelne i głowice. Dzis okazało się ze głowica byla ok, pękł blok i woda dostaje sie do oleju. Chlodnica oleju tez została wykluczona.

Dziś już kupilem nowy (uzywany) silnik, nowy rozrząd, turbina też do regeneracji, bo została zanieczyszczona przez wodę wymieszana z olejem. We wtorek montaz całości.

Także dzis szczeście sie do mnie nie uśmiechneło.

Co ciekawe na całym forum nie znalazłem, zeby komuś się to przytrafiło przy tym silniku 1,9jtd 8V 115km i moi mechanicy, którzy od lat zajmuja sie Alfami też nie mieli takiego przypadku - jedynie 2 razy wymieniali głowice pęknietą w 8V.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Ciekawa sprawa aby blok pękł. W którym miejscu jest pęknięcie?
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 147 1,9JTD 115KM 8V

Domyślnie

Gdzies od wewnątrz, bo na zewnątrz nic nie ucieka. A głowica była sprawdzana po planowaniu i jest szczelna. Dokladnie nie powiem bo nie znam sie tak na mechanice. Wiem tyle co mechanik powiedział a sprawdzał wszelkie inne możliwe uszkodzenia.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Jest: Skoda Superb 2.0 TDI. Było: 159 SW 1,9 JTD AR 147 1.9 JTD 16V 170 KM 2003 r. Passatto B5 1.8

Domyślnie

Panie kolego a nie dolałeś przez przypadek tej wody na gorący silnik?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 147 1,9JTD 115KM 8V

Domyślnie

Wody dolałem jakieś pół godz jak juz stał, przed jazda do mechanika, ale dolalem bo wczesniej błuskawicznie zwiała ta woda. Szczerze mówiąc to sam nie wiem czy jak dolewalem to już blok był pęknięty czy to sie stało z tego powodu ze dolalem. No ale zimnej nie lałem, a był wtedy przymrozek wiec silnik sie szybko wystudził. Tego sie juz nie dowiem co było dokladna przyczyną.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Jest: Skoda Superb 2.0 TDI. Było: 159 SW 1,9 JTD AR 147 1.9 JTD 16V 170 KM 2003 r. Passatto B5 1.8

Domyślnie

To masz odpowiedz dlaczego blok silnika masz pekniety, ~ 90 stopni to temperatura płynu ustrojowego ale nie silnika która jest dużo wyższa, w 30 minut nie ma takiej opcji żeby silnik był zimny