• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jak podłączyć kierunkowskazy do centralnego zamku? ALFA 147.

Auto
Alfa romeo 147 1.9 JTD 116km
Widziałem, czytałem sporo postów już na ten temat ale jeszcze w żadnym jasno nie była przedstawiona sprawa kierunkowskazów a centralnego zamka.

Natomiast sprawa wygląda tak, że oryginalne piloty odmówiły mi posłuszeństwa... blablabla..:D temat każdemu znajomy. Kupiłem jakiś zamiennik i wziąłem się za podłączenie.. i napotkałem na dwa problemy.

1. Czy jest możliwe podłączenie nowej centralki pod kierunkowskazy? ( jeśli tak to gdzie i jakiego koloru kabli szukać ) , ewentualnie jakiś schemat z którego ogarnę instalację i to do kupy pospinam.
2. Nowa centralka elegancko zamyka, otwiera ale gdy chce otworzyć bagażnik muszę ''wzbudzić '' samochód poprzez otworzenie drzwi dopiero jest jakaś reakcja i mi otwiera ( podłączyłem to pod guziczek wewnątrz auta odpowiedzialny za otwieranie bagażnika )

Liczę na waszą pomoc.

Widziałem, czytałem sporo postów już na ten temat ale jeszcze w żadnym jasno nie była przedstawiona sprawa kierunkowskazów a centralnego zamka.

Natomiast sprawa wygląda tak, że oryginalne piloty odmówiły mi posłuszeństwa... blablabla..:D temat każdemu znajomy. Kupiłem jakiś zamiennik i wziąłem się za podłączenie.. i napotkałem na dwa problemy.

1. Czy jest możliwe podłączenie nowej centralki pod kierunkowskazy? ( jeśli tak to gdzie i jakiego koloru kabli szukać ) , ewentualnie jakiś schemat z którego ogarnę instalację i to do kupy pospinam.
2. Nowa centralka elegancko zamyka, otwiera ale gdy chce otworzyć bagażnik muszę ''wzbudzić '' samochód poprzez otworzenie drzwi dopiero jest jakaś reakcja i mi otwiera ( podłączyłem to pod guziczek wewnątrz auta odpowiedzialny za otwieranie bagażnika )

Liczę na waszą pomoc.

1. Jest możliwe kwestia jaka centralka. Czy ma wyprowadzone wyjście do kierunków czy nie ale w obu przypadkach da sie. Generalnie trzeba wpiąć sie przez diody w istniejącą instalacje.
2. Alfa ma zabezpieczenie przed rozładowaniem aku i chyba po ok 15 min wyłancza zasilanie w większości urządzeń generalnie byś sie musiał podpiąć bezpośredio. Pod siłownik w klapie

Ale obydwa punkty zależą od tego jaką masz centralkę.

Dzięki, już właśnie po długich poszukiwaniach znalazłem kable które są odpowiedzialne za kierunkowskazy ( 6 sztuk i wszystkie chyba były podchodzące pod brąz ). Polutowałem i wyprowadziłem kabelki.. tak z centalki jest wyjście na sygnalizacje świetlną - dwa kable ( lewa , prawa strona. ) już bym miał wszystko zrobione na cito ale nie miałem diód. A co do klapy to słyszałem mit taki że można się podpiąć pod jakiś kabelek znajdujący się pod przełącznikiem szyb od strony kierowcy.

Wiec gdzie te kable jak rozdzieliłes sygnał. Najlepiej podpiac się pewnie pod zamek

Wysłane z mojego Trooper_X55 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót