popychacze hydrauliczne wyciskać czy nie ??

bynus

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM 2003r.
Witam

Mam pytanie ponieważ odkręcałem wałki rozrządów i teraz je zakładam i nie wiem czy popychacze trzeba wycisnąć z oleju, który w nich został ?? Bo spotkałem sie z różnymi wersjami i nie wiem co zrobić. I jak powinien wyglądać taki popychacz w którym nie ma oleju ?? Wszystkie są bardzo twarde i mimo naciskania w imadle nie wyciekło z nich nic

Jeżeli nie zamieniałeś popychaczy kolejnościami to nie trzeba ich wyciskać.
Jeżeli ktoś jest bardziej kreatywny to można taki popychacz rozłożyć i wymyć z całego syfu, a przy okazji wypłynie wtedy stary olej.
Taki zabieg powinien wydłużyć żywotność popychacza oraz będziesz miał pewność że popychacz się nie zablokuje z powodu syfu.
Ale to jak kto chce, można założyć normalnie i nic nie robić.

dzięki :) jednak zdecydowałem sie wyczyścić całkiem te popychacze :) dodam jakby ktoś szukał jak rozebrać taki popychacz to wystarczy mocno go uderzyć o płaski najlepiej drewniany stół i ten środeczek wyskoczy ;) temat wyczerpany :) jeszcze raz dzięki

Ten środek można jeszcze bardziej rozebrać wyciągając metalową zawleczkę (taki drucik), wtedy popychacz rozłoży nam się na części pierwsze ;) Myjemy wszystko, składamy i będzie hulało dalej.

Amortyzatory
Powrót