Korekty wtryskiwaczy

sebawroc

Nowy
Auto
Jest: Skoda Superb 2.0 TDI. Było: 159 SW 1,9 JTD AR 147 1.9 JTD 16V 170 KM 2003 r. Passatto B5 1.8
Bry

Panowie, jakie powinny być korekty wtryskiwaczy, ale pod obciążeniem? Mam problem z dużymi wibracjami kierownicy i budy tylko i wyłącznie na biegu jałowym, wystarczy że dodam gazu do 950 / 1000 rpm i drgania znikają. Poduszki wymienione, poza drganiami na biegu jałowym nic nie wskazuje na dwumasę /sprzęgło. Po debacie z mechanikiem stwierdził żeby zrobił logi z korekt wtrysków obciążeniem.

Na biegu jałowym przy obrotach 850 rpm silnik chodzi jak Bozia przykazała w zakresie +/- 20 rpm, korekty na zimnym silniku mieszczą się w przedziale +/- 2 a na rozgrzanym +/- 0.8.

Ktoś coś jakieś info? Pomysły?

Z góry dziękuję

Ale jak pod obciążeniem? :) Czy mają to być dwa czy trzy tys. obrotów? ;) Jazda z górki czy pod...? ;) Nie ma tak.

Podaj konkretnie korekty na gorącym silniku, przy wyłączonych odbiornikach.

Podczas jazdy samochodem czyli jak silnik nie chodzi na biegu jałowym tylko jest obciążony.

Podać mu podałem korekty z rozgrzanego silnika, i powiedział że na biegu jałowym mogą wychodzić korekty poprawnie i dopiero podczas jazdy kiedy wtryskiwacze są obciążone, któryś może dawać ,,czadu" tłumaczył mi o co lotto ale nie pamiętam dokładnie.

W każdym razie walka jest z dużymi drganiami na biegu jałowym kierownicy i budy. Padło podejrzenie na wtryski

Ostatnia edycja:
Mam podobnie , jak dojdziesz do jakis wnioskow napisz bo mi brakuje pomyslow i zostaja wtryskiwacze...
Podczas jazdy samochodem czyli jak silnik nie chodzi na biegu jałowym tylko jest obciążony.

Podać mu podałem korekty z rozgrzanego silnika, i powiedział że na biegu jałowym mogą wychodzić korekty poprawnie i dopiero podczas jazdy kiedy wtryskiwacze są obciążone, któryś może dawać ,,czadu" tłumaczył mi o co lotto ale nie pamiętam dokładnie.

W każdym razie walka jest z dużymi drganiami na biegu jałowym kierownicy i budy. Padło podejrzenie na wtryski

Poduszki wymienione na oryginał czy zamiennik?

Impergom z AS24

Powiem tobie, że ostatnio po wymianie poduszki centralnej na impergom też z AS24, auto zaczęło 2 razy mocniej wibrować niż na starej, rada innych osób: tylko oryginał. Tym bardziej, że lekkie wibracje w 156/147 zawsze będą występować, to taka walka z wiatrakami. Tylko, że u mnie po wymianie tej poduszki to już nie są lekkie wibracje :) Dwumase również zmieniałem i bez rezultatu, wtryski mam podmienione na inne, również bez rezultatu :)

To ze w JTD wibracje delikatne sa to wiem, tylko sek w tym ze one delikatne nie sa i w tym jest problem

Poduszki..... potwierdzam ze podróby są do bani..... wlasnie padla mi 2 szt. Pierwsza która wsadziłem powodowała wibracje wieksze niz oryginalna zerwana!!! A ta ktora mam obecnie z poczatku byla ok, a teraz znow telepie autem na wolnych i zrywa przy dodawaniu i puszczaniu gazu...

- - - Updated - - -

Jesli miala by to byc wina wtryskow to mialbys problemy z odpalaniem lub nadmiernymdymieniem..

Hehe dzisiaj po długich debatach z moim mechanikiem chyba znaleźliśmy rozwiązanie problemu drgań kierownicy i budy na biegu jałowym.. Najprawdopodobniej trzeba ,,odpuścić" wydech. Na biegu jałowym jak rusza nogą tłumikiem końcowym wibracje zmieniają się, + podczas gaszenia silnika słychać ,,telepanie" metaliczne z pod samochodu ( nie od silnika ) najprawdopodobniej rur: reasumując wydech ,,naciąga" silnik który przy bardzo niskich obrotach ( bieg jałowy ) wpada w duże wibracje. Jadę przetestować to do gościa od tłumików w sobotę. Jak nic nie pomoże to podciągam obroty biegu jałowego na + do puki wibracje nie znikną.

Ostatnia edycja:
Poduchy najlepiej oryginał, tłumik również może powodować wibracje, szczególnie gdy złącze elastyczne ma już najlepsze czasy za sobą. Ja wymieniłem poduszkę centralną na impergom i i wibracje są dwa razy większe, teraz trochę uspokoiło się gdy ją trochę odprężyłem luzując śruby i ponownie przykręcając, ale w dalszym ciągu to nie to czego oczekiwałem:)

Amortyzatory
Powrót