• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

pompka sprzęgła-ciagle się psuje

Auto
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 140 KM 2003r.
Witam,
problem jak w temacie, mam ciągle problemy ze sprzęgłem a dokładniej z pompką. wymieniałem już 2 razy a autem zrobiłem ok 50 kkm :( Efekt wiadomy, sprzęgło krótkie lub całkiem w podłodze i nie idzie wbić biegu. Czy to wina pompek czy jakiś przewodów które doprowadzają olej ?

Pomocy :(

Pozdro !

(147 1.9 JTD 140 km)

Witam
Wygląda to tak jakby cały czas zapowietrzał Ci się układ i faktycznie problem może leżeć po stronie przewodów. Po wyjęciu akumulatora i wyciągnięciu jego podstawy można skontrolować stan przewodów które zasilają cały układ płynem. Znajduje się tam taki przewód z elementami metalowymi które potrafią mocno skorodować i to przez nie może powolutku ubywać płyn.

No właśnie, bo to być może nie wina pompki, tylko wysrzpęglik masz uszkodzony. Przerabiałem to w zeszłym tygodniu. Wysprzęglik zaciągał powietrze i zapowietrzał układ. Wycieków nie było i też obstawiałem pompke. Sprawdź wysprzęglik zamiast znów wymienisz pompe.

Być może jest u mnie jakiś wyciek bo brakowało płynu i pod autem też plamy, na śniegu coś co raczej nie wyglądało na olej. Jakieś pomysły jak zdiagnozować czy ten wysprzęglik bedzie do wymiany ?
Moglibyście mi podrzucić ewentualnie jakiś link z allegro z tym wysprzęglikiem bo jest kilka rodzajów a ja specem nie jestem. Moja Alfa to 147 1.9 Jtd 16V 140 km

A odpowietrzałeś sprzęgło po wymianie pompki?
Jeżeli nie masz skorodowanych przewodów (głównie między pompką a wysprzęglikiem), a pompkę wymieniałeś to na 90% będzie to wysprzęglik. Czasem niestety nie ma ani wycieków, ani innych zewnętrznych oznak (ew. poci się pod uszczelką). Dopiero po wymianie na drugi, widać że pierwszy jest uszkodzony.

panowie, podrzućcie linka z allegro z tym wysprzęglikiem bo nie wiem dokładnie o jaką część chodzi

jeśli to wysprzęglik puszcza to wciśnij sprzęgło wrzuć bieg i trzymaj sprzęgło jak zacznie po chwili ciągnąć to wysprzęglik do wymiany.... bo jeśli miałeś jakieś plamy to albo wysprzęglik ci Cieknie albo masz układ nieszczelny... a hamulce jak się sprawują?? bo jakby nie patrzeć to sprzęgło zasilane jest płynem hamulcowym...

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót