problem z szybami elektrycznymi

Auto
alfa romeo 147 1.6 T.Spark 120 KM
Mam problem z szybami, mianowicie strasznie ciężko się opuszczają, i jeszcze ciężej się podnoszą, przy podnoszeniu trzeba kilka razy naciskać guzik aby się domknęły. W czym tkwi problem ? mogę go jakoś sam rozwiązać poprzez nasmarowanie jakiegoś mechanizmu :D czy cos sie poprostu popsuło ?
pozdrawiam

Rozbierz boczki drzwi i zobacz co jest nie tak, może po prostu wystarczy nasmarować czymś prowadnice od szyb. Dzieje się to we wszystkich drzwiach?

Tak, tzn jest to wersja 3- drzwiowa, więc od strony kierowcy i pasażera. Takie pewnie głupie pytanie jeszcze zadam hehe ale aby rozebrać boczki drzwi to w jakim miejscu muszę coś odkręcić czy otworzyć ?

dzięki bardzo :) Jutro się za to wezmę, mam nadzieję że nic nie spartolę :D pozdro !

Mam podobnie, a przyczyną u mnie jest na 99% wilgoć. Przy obecnej pogodzie, jest dość wilgotno, a co za tym idzie gdzieniegdzie gromadzi się wilgoć, być może któraś uszczelka u Ciebie lekko niedomaga i wilgoć wchodzi do środka, co powoduje że szyby ciężko wychodzą przez te uszczelki. Rozbierz boczek, przesmaruj mechanizm szyb, prowadnice i do tego spróbuj lekko "przetrzeć" uszczelki.

u mnie pomógł silikon w spreju.Nic nie rozbierałem tylko z psikałem obficie uszczelki

samochód jest świeżo po "zabiegu" :D i okazało się że niestety nie jest to wina słabego nasmarowania , uszczelek itd. tylko plastikowa część która trzyma szybę w dwóch miejscach na suwnicy, jest pęknięta ;/ tzn dół trzyma ale górny zatrzask jest ułamany i przy podnoszeniu szyba za bardzo naciska na drzwi ;/ drzwi od strony pasażera nie rozbierałem ale na pewno stało się to samo bo identycznie się zachowuje. taką część lepiej samemu wymienić czy lepiej to dać specjaliście ?

Odpowiedź się nasuwa sama. Oddaj auto specjaliście jak ja i za każdym razem otrzymuję je z nową usterką, szkoda gadać. Zrób sam nic skomplikowanego, a doświadczenia i radość z efektu BEZCENNE. :)

zonix1 ma rację. U mnie też cieżko chodziły i po operacji z silikonem wszystko zaczęło elegancko chodzić.
widać masz mniej szczęścia.

Jeżeli masz jakie takie zdolności manualne to wymień sam. I jeżeli się nie boisz mechanikować. Bo jeżeli masz obawy to na pewno się coś zepsuje, bo brak pewności w takich czynnościach to nic dobrego.
Tak jak piszą wyżej zarezerwuj sobie najlepiej sobote, zacznij rano póki jeszcze sklepy z częściami otwarte i na spokojnie powinieneś dać sobie rady.

Ostatnia edycja:
Dzięki panowie za odpowiedzi :) W przyszły weekend to zrobię :)

samochód jest świeżo po "zabiegu" :D i okazało się że niestety nie jest to wina słabego nasmarowania , uszczelek itd. tylko plastikowa część która trzyma szybę w dwóch miejscach na suwnicy, jest pęknięta ;/ tzn dół trzyma ale górny zatrzask jest ułamany i przy podnoszeniu szyba za bardzo naciska na drzwi ;/ drzwi od strony pasażera nie rozbierałem ale na pewno stało się to samo bo identycznie się zachowuje. taką część lepiej samemu wymienić czy lepiej to dać specjaliście ?

Trafiłeś na to co i mnie spotkało http://www.forum.alfaholicy.org/147/109207-podnosnik_szyby_polamany_plastik.html

Amortyzatory
Powrót