• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Podczas Jazdy sciaga na prawa strone oraz sa luzy na prawym kole

ketrabpoks

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 jtd
Witam
Od Jakiegos czasu jestem posiadaczem Alfy Romeo 147 jtd. Jakis czas temu zaczelo mi scigac auto delikatnie na lewa strone . W odstepie dwoch lub trzech dni na wertepach uslyszalem niepokojace odglosy z lewej przedniej strony . Podnioslem auto i metoda na szarpidruta zaczalem szarpac kolo na boki i okazalo sie , ze ma luzy.Chcialbym zapytac uzytkownikow o porade. Co moze byc do wymiany w takim wypadku\? . Ps dodam ,ze zawieszenie delikatnie skrzypi. Z tego co wyczytalem na forum to ponoc alfy tak maja. Z gory dziekuje za wszelkie porady.

Podejrzewałbym tuleję wahacza dolnego. Nie wiadomo jak tam kondycja góry. Jedź na szarpaki na SKP :)

Przy wymianie trzeba wymienic z obydwoch stron czy wystarczy tylko z jednej ?

No nie przesadzajmy.
Wymienić na pewno trzeba te rozwalone a reszta według uznania i kasy.

szarpaki nie zawsze sa skuteczne - byłem u dwóch diagnostów i żaden nie wyczuł luzu na sworzniu dolnego wahacza!!! Dopiero gdy podniosłem auto, zdjąłem koło, wziąłem łom i sam znalazłem luz... Alejesli skrzypi, to obstawiałbym raczej górny wahacz....

Moja Alfa skrzypiala jak juz ja kupilem( czytalem ponoc , ze to normalne jesli chodzi o alfe ) aczkolwiek wszytko bylo ok, Nie bylo luzow, ani na wybojach , ani nie bylo dziwnego stukania w kole , teraz pojawilo sie stukanie na ywbojach i sciaga samochod na prawa strone . luzy sa prawo lewo.W okolicach piatku bede jakiegos mechanika to sie dowiem dokladnie co poszlo . Tak chcialem orientacyjnie sie spytac , co moglo sie popsuc i czy czesci beda drogie .

Dzisiaj bylem u mechanika.Diagnoza : wymiana wahaczy przednich gora i dol z obydwoch stron ;/ za czesci chcial okolo 250 funtow( znalazlem na ebayu komplet za 100 funtow.Jakiej marki wahacze polecacie?? Za wymiane chce 100 funtow.Tak sie zastanawiam czy wymiana takich wahaczy jest bardzo skomplikowana i czy samym mogl je wymienic. Jesli chodzi o moja wiedza w zakresie mechaniki w skali od 1 do 10 oceniam na mmm z 5 :)

100 funtów to dobra cena, u nas mechanik wziąłby niewiele mniej. Po wymianie sprawdź geometrię.

Amortyzatory
Powrót