problem z odpalaniem 1.6 ts

brozek

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2,4 230 kM / 500 Nm
Witam
Od jakiegoś czasu mam problem z odpalaniem na ciepłym i zimnym silniku mojej 147.
Przy problemach z odpalaniem towarzyszy brak mocy, dławienie się oraz następujące błędy
P0340, P1177 , P1178 dęby odpowiedzialne za czujnik wałka rozrządu oraz sądy lambda.
Dodam iż 2 sądy były wymieniane jakiś czas temu w monecie usunięcia dwóch " katalizatorów" (takie bańki z przodu silnika, siatki zablokowały wylot spalin).
Co mam zrobić ? Pomóżcie.
Może macie jakiegoś konkretnego mechanika " nie drogi " który będzie mógł mi pomóc konkretnie a nie wymieniać poszczególne części by znaleźć odpowiednią.
Proszę o pomoc
Z góry dziękuję i pozdrawiam

Skoro masz błąd wałka to może wypadałoby podążać tym tropem na 99% to jego wina, a robiłeś reset po wymianie sąd?

Dzięki za odpowiedź
Co masz na myśli mówiąc reset ?
Co do czujnika wałka boje się że jest przestawiony rozrząd czy jest to możliwe ? Nie ukrywam iż 8 000 km był wymieniany ale nie miałem problemów.

Trzeba koniecznie sprawdzić ustawienie rozrządu, bo mógł przeskoczyć.

Mam na myśli reset parametrów adaptacyjnych, rozrząd koniecznie sprawdź tak jak kolega wyżej radzi.

ok dzięki tak też zrobię i dam znać co i jak natomiast co z sądom lambda ?

Jestem po naprawie koszt 1500.00
Usterka
Błąd wałka oraz przestawiony rozrząd przez poprzedniego mechanika dodatkowo zużyty wałek wydechowy.
po naprawie była moc i znów jej brak :-( lipa teraz błąd P1177 i P1178 ale to nic dam rade :-D

Amortyzatory
Powrót