walka z błędami- prosba o pomoc.

Gryzorek

Nowy
Auto
alfa 147 1.6 TS ECO, alfa 147 lift 2.0 TS
Witam.
Staram sie doprowadzic mój nowy nabytek do stanu w pełni sprawny, nie moge sobie jednak poradzic z kilkoma błedami.

P0155,P1654,P1155,P1653,P0150

Wymieniłem 2 sondy, Koszt prawie 400zł a pozbyłem sie tylko P0150 reszta błędów została.

P01155 oraz P0155 włączają mi marchewkę która mnie doprowadza do szału.

P1653, oraz P1654 zostawię na sam koniec bo chyba mniej ważne- racja?

Jakieś sugestie koledzy??

- P0155 O2 Sensor Heater Circuit Malfunction (Bank 2 Sensor 1).
- P1155 Alternative Fuel Controller.
- P1653 Power Steering Output Circuit Malfunction.
- P1654 Recirculation Override Circuit Malfunction.

- trochę to dziwne aby uszkodzone były elektro zawór odpowietrzania oraz zawór dwukomorowy.
- bardziej to wyglada na brak masy lub uszkodzenie ECU.
- możliwe też, że uszkodzona jest wiązka do ECU.

Ostatnia edycja:
- P0155 O2 Sensor Heater Circuit Malfunction (Bank 2 Sensor 1).
- P1155 Alternative Fuel Controller.
- P1653 Power Steering Output Circuit Malfunction.
- P1654 Recirculation Override Circuit Malfunction.

- trochę to dziwne aby uszkodzone były elektro zawór odpowietrzania oraz zawór dwukomorowy.
- bardziej to wyglada na brak masy lub uszkodzenie ECU.
- możliwe też, że uszkodzona jest wiązka do ECU.

Ecu było podmieniane ale sprawne bo rozbitek odpalił zanim kupiłem ecu -choć podobno miał w tamtym autku 120KM a ja mam 103KM( zaznaczam ze nr ecu były takie same). Myślisz o braku masy do ECU?

Jestem po wymianie rozrządu jakieś 1000km temu, ale nie wiem czy to ma jakiś związek. Błąd występował wczesniej.

Mi podaje inny opis błedów w FESie
P0155- PREHEATING RESISTANCE 2 ABOWE CATAL
P1654- MODULAR MANIFOLD
P1155-TO SAMO CO P0155
P1652- PHASE VARIATOR

Kolego błąd P0155 wskazuje dalej na to że masz uszkodzoną albo niewłasciwą sondę - założyłeś oryginalną czy dedykowaną i sam zarabiałeś przewody?
Błędy P1652 to oczekiwanie ECU na podpięcie elektrozaworu sterującego wariatorem, a P1654 zawór zminnej geometrii kanałów dolotowych (VIS) w kolektorze dolotowym - ty tego nie masz, więc wychodzi na to że program sterujący masz w ECU nie do swojego silnika, skoro nr na obudowie były takie same....

wielkie dzieki za zainteresowanie. Sondy 2 nowe oryginalne boscha. A co do ecu to jak dalem do magika co by mi immo wycial to pewnie wgral program do wersji 120 konnej. podzwonie i popytam bo cos mi sie wydaje ze moglo to wlasnie tak byc.

post wypluty przez odme-samsung g4

Amortyzatory
Powrót