PILNIE: Foto uszczelki przedniej szyby

antares

Nowy
Auto
ZAR939 X9 2.4JTD 147KW
W sobotę miałem wymienianą przednią szybę, dziś strzeliła. Mam spore podejrzenia, że szyba została źle wklejona.
Potrzebuję wyraźne foto uszczelki przedniej szyby na styku z dachem oraz przy rynienkach.
Moja uszczelka wychodzi ponad krawędź dachu i jestem prawie pewny, że tak być nie powinno.
BTW tak wiem, że szyba jest wklejana a to coś nie jest dokładnie uszczelką

Z góry dzięki za pomoc :beerglass:

PANIE I PANOWIE: prosiłbym jeszcze o fotki z dziewiczą uszczelką i szybą tak dla porównania!!!

Ostatnia edycja:
Masz nową uszczelkę czy kombinowali ze starą? Też miałem wycinaną i wklejaną przednią szybę (nowa uszczelka) i już długi czas jest wszystko ok więc zaraz zrobię foty i podeślę
Tak czy inaczej ja bym leciał z reklamacją bo jak dla mnie to śmierdzi fuszerką

Edit:
Podeślę fotki dzisiaj około 14

Edit2:
Obiecane foty
78.jpg

79.jpg

80.jpg

81.jpg

82.jpg

Jakbyś jeszcze chciał foty pod jakimś innym kątem to pisz :)

wystukane paluchem z telefonu ;)

Ostatnia edycja:
Skoro szyba jest wklejana to do czego jest ta uszczelka? Można ją bezporoblemowo wyjąć i później wsadzić?

Raczej ta uszczelka gumowa jest wklejona też.. a do czego służy kto to wie ;)

uszczelka na bank nie jest wklejona i służy tylko temu aby jakoś wypełnić przestrzeń między przetłoczeniem dachu a szybą

Szyba jest włożona (wklejona?) w uszczelkę a potem całość jest wklejona w auto. A po co? Stawiam że woda i wibracje to dwa główne powody. Pierwszy z nich potwierdza fakt, że uszczelka jest tylko z 3 stron (góra i boki) ;)

uszczelkę nakłada się na szybę (uszczelka ma na nią przygotowany rowek) a później nakłada się klej na samą szybę i dociska do karoserii... klej nie łączy uszczelki z szybą, uszczelka z jednej strony jest po prostu nałożonana szybę a z drugiej strony dociskana przez dach samochodu. Tak, chodzi o to aby woda nie dostawała się w korytko w które jest wklejona szyba.

Procedura wymiany szyby w AR147, nakazuje zastosować nową uszczelkę. Koszt uszczelki jest niewielki w stosunku do nowej szyby. Przyczyną pęknięcia szyby jest albo wada szyby (żle "wyprfilowana"), przez co mocno ją doginano do nadwozia i przesadzono, albo spartaczono samo wklejanie. Nie pozostaje nic jak tylko reklamować.

Koszt nowej uszczelki to jakieś 60-70zł z przesyłką więc nie ma się co bawić tylko przy okazji wymieniać niezależnie czy fabryka kazała czy nie ;)

Masz nową uszczelkę czy kombinowali ze starą? Też miałem wycinaną i wklejaną przednią szybę (nowa uszczelka) i już długi czas jest wszystko ok więc zaraz zrobię foty i podeślę
Tak czy inaczej ja bym leciał z reklamacją bo jak dla mnie to śmierdzi fuszerką

Edit:
Podeślę fotki dzisiaj około 14

Edit2:
Obiecane foty
Jakbyś jeszcze chciał foty pod jakimś innym kątem to pisz :)

Dzięki za fotki :beerglass: z tego co widzę to u Ciebie też górny rant "uszczelki" nie przylega idealnie i nie jest poniżej linii dachy. Natomiast lepiej przylega przy rynienkach. Uszczelkę miałem starą. Ubezpieczenie nie przyznało niestety nowej :(

Wczoraj byłem w zakładzie na ekspertyzie i przesłali fotki do gwaranta i czekam na decyzję o nowej szybie.

To zdecydowanie powinieneś był napisać odwołanie. Tak jak kolega wyżej pisał - wymiana przedniej szyby według zaleceń jest razem z uszczelką więc z tego wynika że uszczlka jest "integralną" częścią szyby.

Procedura wymiany szyby w AR147, nakazuje zastosować nową uszczelkę. Koszt uszczelki jest niewielki w stosunku do nowej szyby. Przyczyną pęknięcia szyby jest albo wada szyby (żle "wyprfilowana"), przez co mocno ją doginano do nadwozia i przesadzono, albo spartaczono samo wklejanie. Nie pozostaje nic jak tylko reklamować.

Czy ja wiem czy koszt jest niewielki w stosunku do szyby ? szyba około 280 a uszczelka 80 ;) Masz na to jakieś potwierdzenie, że taka jest procedura. Wczoraj byłem na oględzinach auta i dziś foto z opisem ma trafić do gwaranta który będzie decydował co dalej. Koleś robiący zdjęcia powiedział, że uderzenia nie ma. Teraz mają ponoć 14 dni na decyzje a ja mam uziemiony samochód :( pęknięcie sięga już 3/4 wysokości szyby.
BTW jaka jest szansa, że naprężenie powstało przez "rozjechaną" budę ? auto zaczęło 9 latek, w moich rękach jest prawie dwa, Bella nie była bita, wszystko robione na bieżąco...

- - - Updated - - -

To zdecydowanie powinieneś był napisać odwołanie. Tak jak kolega wyżej pisał - wymiana przedniej szyby według zaleceń jest razem z uszczelką więc z tego wynika że uszczlka jest "integralną" częścią szyby.

Problem w tym, że odwołanie to ja powinienem pisać do Ubezpieczyciela a o kolejną nową szybę to ja teraz "walczę" z gwarantem czyli Flota Glasservice która to dostała zlecenie od ubezpieczyciela na poprzednią szybę :D

No to masz ciekawy przypadek :) Ja bym teraz walczył z gwarantem o naprawę fuszerki, czyli nowa szyba z nową uszczelką i wszyscy będą szczęśliwi. Nie wiem jednak czy nie zaczną się zasłaniać bóg wie czym i jak długo będziesz miał uziemione auto ale powodzenia w walce

No to masz ciekawy przypadek :) Ja bym teraz walczył z gwarantem o naprawę fuszerki, czyli nowa szyba z nową uszczelką i wszyscy będą szczęśliwi. Nie wiem jednak czy nie zaczną się zasłaniać bóg wie czym i jak długo będziesz miał uziemione auto ale powodzenia w walce

Jakby mi kolega podesłał jakieś konkretne info na temat tych zaleceń co do uszczelki to byłoby mi łatwiej i miałbym argumenty. Teraz to ja muszę i tak poczekać na reakcję gwaranta i jak dostanę odpowiedź to przy okazji postaram się coś podpytać o uszczelkę i może oni pogadają z ubezpieczeniem o przyznanie uszczelki.

Ja za uszczelkę zapłaciłem 63zł, za szybę 309zł (szyba pod czujnik deszczu - różnica jest tylko w kształcie sitodruku). Jaką szybę założono? Nordglass to minimum. Poniżej fragment procedury montażu szyby w AR147:
attachment.php

Załączniki

• uszczelka.JPG
    uszczelka.JPG
    63.7 KB · Wyświetleń: 328
Ostatnia edycja:
Ja za uszczelkę zapłaciłem 63zł, za szybę 309zł (szyba pod czujnik deszczu - różnica jest tylko w kształcie sitodruku). Jaką szybę założono? Nordglass to minimum. Poniżej fragment procedury montażu szyby w AR147:
attachment.php

Ciekawe czy jakby takie info podesłać do firmy to by coś dało, pewnie będą się bronić bo ubezpieczyciel nie da..

Spróbuj wyciągnąć od ASO jakieś oświadczenie na ten temat. Tego ubezpieczyciel nie zakwestionuje

Spróbuj wyciągnąć od ASO jakieś oświadczenie na ten temat. Tego ubezpieczyciel nie zakwestionuje

obawiam się, że ASO nie bardzo będzie chciało ze mną na ten temat gadać :( Dziś rozmawiałem z kolesiem z floty gdzie rozpatrują reklamacje, decyzja o szybie powinna zapaść do piątku, wspomniałem o uszczelce i chwile z kolesiem pogadałem. TU upiera się, żeby przy ubezpieczeniu szyb odzyskiwać wszystko co się da i bardzo niechętnie dopłaca za "fanaberie" takie jak uszczelka. Rozmowę zakończyliśmy na tym, że jak będzie decyzja to niech się jeszcze warsztat wypowie na ten temat i wtedy będziemy dalej działać .

- - - Updated - - -

obawiam się, że ASO nie bardzo będzie chciało ze mną na ten temat gadać :( Dziś rozmawiałem z kolesiem z floty gdzie rozpatrują reklamacje, decyzja o szybie powinna zapaść do piątku, wspomniałem o uszczelce i chwile z kolesiem pogadałem. TU upiera się, żeby przy ubezpieczeniu szyb odzyskiwać wszystko co się da i bardzo niechętnie dopłaca za "fanaberie" takie jak uszczelka. Rozmowę zakończyliśmy na tym, że jak będzie decyzja to niech się jeszcze warsztat wypowie na ten temat i wtedy będziemy dalej działać .

Amortyzatory
Powrót